Hegyi villamos, linzer, séta a háztetőkön: kitalálod, melyik európai városról van szó?
A hagyományok és a modern művészetek szoros barátsága jellemzi az osztrák nagyvárost.

Linz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legyen szó családi kikapcsolódásról vagy térképes kalandtúráról, bármely hosszú hétvégére szuper ötlet egy linzi kirándulás. Egy könnyű reggeli után autóval, kényelmes tempó mellett is már délben Linz lenyűgöző főterén, a Hauptplatzon rendelhetsz egy finom linzert, a kanyargó Duna partján, a Szentháromság-szobor árnyékában. 

A felső-ausztriai tartomány székhelye Bécs és Graz után a legnépesebb osztrák város. Saját hegye van, gyalogút vezet át a háztetőin, és számos érdekesség mellett Európa egyik legmodernebb technológiai központja is itt található. Nincs még egy olyan város Ausztriában, mely ilyen látványos átalakuláson ment volna keresztül az elmúlt években.

Linzi utazás 

Linzben meglepően jól megfér egymás mellett a hagyományok tisztelete és a modern kori vívmányok népszerűsége. Erre az egyik legjobb példa a Neuer Dom, mely Ausztria legnagyobb temploma. A fenséges, neogótikus építmény kívül monumentális, de belül a korszerűség hatja át. Különlegesen díszített ablakainak egy része a második világháború alatt megsemmisült, ám az eredeti állapot visszaállítása helyett kortárs művészeket kértek fel a renoválásra. Az eredmény lebilincselő. 

Linz

Aki kicsit is ismeri Budapestet, annak azonnal feltűnik a magyar főváros és Linz földrajzi hasonlósága. A város meghatározó eleme a folyó, hiszen csak úgy, mint itt, a Duna a változás fő megtestesítőjeként szeli ketté Linzet.

A parkokban vagy a Duna mentén sétálva úgy érezheted, az itteniek megfeledkeztek a fűnyírásról. Ennek azonban oka van. A városban számtalan méhkaptár található, többnyire a házak tetején, és a különleges becsben tartott méhek érdekében vágják ritkábban a vadvirágokkal teli közterületek zöldjét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ausztriában a graffiti a modern művészet kiemelkedő ága. Olyannyira, hogy a linzi kikötő világhírű falfirkálók alkotóhelyszíne is egyben. A néhol ötven méter magas, közel sem barátságos ipari épületeket több mint száz graffiti-műalkotás teszi meglepően vonzóvá. A tarka Mural Harbor így a legnagyobb összefüggő kültéri graffitigalériák egyike, ahol az arra járók maguk is kipróbálhatják, mire képesek néhány festékszóró spray-vel.

Séta a virtuális világban

Linzbe látogatva kihagyhatatlan állomás az Ars Elektronica Center, mely a jövőbe tekintő technológiák és a médiaművészet találkozásának múzeuma. A Duna partján álló, modern épület varázslatokkal teli, interaktív kiállítása a laikusokat és a technológia rajongóit egyaránt lenyűgözi. Európában egyedülálló a képgalériában is látható Deep Space 8K bemutatóterme, mely 3D-s animációkkal gazdagított képi világokba enged bámulatos betekintést.  

Linznek saját hegye is van, a Pöstlingberg, mely inkább domb a maga 537 méterével, így autóval is könnyen bejárható. Ha pedig nem szimpatikusak a szerpentinek, akkor ott van Európa legmeredekebb, adhéziós hegyi villamosa is, mely félóránként indul a főtérről a csúcsra. A hegytetőn búcsújáró templomot találunk, az egykori erődítmény egyik nagy bástyájában pedig mesevasutat rendeztek be, melyben a sárkánynak öltöztetett kisvonat törpék és manók csodás világába repíti a gyerekeket.

Ha szép az időjárás, akkor ideje Linzet a háztetőkről is alaposan szemügyre venni. Ehhez nem kell falat mászni, elég csupán felsétálni a Passage bevásárlóközpont lépcsőjén, és máris a város háztetőin vezető sétaúton találjuk magunkat. Alattunk az óvárosra néző kilátást, útközben pedig médiaművészek egyedülálló alkotásait élvezhetjük. A kémények magasságában már rég nem az acélvárost juttatja eszünkbe a látvány. 

Linz további látnivalói közé tartozik a Voestalpine Acélművek, ahol izgalmas üzemlátogatáson vehetnek részt az érdeklődők, a kortárs művészet mellett elkötelezett Lentos Szépművészeti Múzeum, melynek kínálata Egon Schielétől Andy Warholig terjed, illetve a Zeneszínház, mely Európa egyik legmodernebb operaháza. Ha még mélyebben el szeretnél merülni Linz kulturális kincseiben, a Linz Tourismus portálon minden érdekességet megtalálsz.

Ezt is szeretjük