Ez vár a hétvégén Tihanyban: minden fontos infó a Levendula Fesztiválról
Ízek és illatok. Színek és aromák. Ez az élmény magával ragad majd.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Június második felében az embert háborítatlan harmónia tölti el Tihany macskaköves utcáin sétálgatva. A kis boltok és házak dekorációi pasztell lilába fordulnak, a padokon üldögélve orrodba kúszik a megnyugtató levendulaillat. A kávézókban és éttermekben olyan különlegességeket kóstolhatsz, mint a fehér csokoládés levendulafagyi vagy a növény illóolajával ízesített limonádé, méz, lekvár vagy sütemény. Innentől értelmet nyer az idilli állapot, hiszen a levendulát stresszmentesítő és nyugtató hatása miatt évszázadok óta használják az aromaterápiában.

A hófehér bencés apátságáról és visszhangjáról híres Tihany évente rendezi meg a virágzás heteiben a Levendula Fesztivált. Az esemény központi rendezvénye idén június 24-26-ra esik. Ehhez kapcsolódik a Szedd magad! akció is, ahol a saját szüret élményével gazdagodhatsz - és mellette több nyalábnyi, illatban és színben pompázó nemes levendulával, melyekből később akár apró ajándékokat is készíthetsz a szeretteidnek. A mediterrán kis községbe érkezve érdemes először túl lenni a levendulaaratáson.

Virágszüret az illatos lankákon

Akár gyalog is elérhető a bekötőút melletti gödrösi elágazó, amely mentén terül el az igézően gyönyörű lila szőnyeg. Az őslevendulásból származó töveket francia szaporítóanyaggal nemesítették, és maga a látvány is elbűvölő. Érdemes magaddal saját kést vagy ollót vinni, aratózsákot pedig az információs pultoknál vásárolhatsz. Ha elkezdődik a szüret, hihetetlen nyüzsgésbe fog mindenki, ilyenkor egyáltalán nem szokatlan látvány, hogy egymást és a festői vidéket is egyfolytában fotózzák.

Visszafelé a községbe a Belső-tó felé érdemes lekanyarodni, és betérni a Levendula Házba, amely egyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóközpontja. A kreatívabb látogatók koszorút, szappant vagy tűpárnát készíthetnek, az ínyencek levendulás kávét és kekszet kóstolhatnak. Ha pedig egy magányos kóborlásra vágysz, a ház körül Matula bácsi nádasa vár. A program után átsétálva az óvárosba, mindenki érdeklődésének megfelelő elfoglaltságot talál.

Nézd meg, milyen ajándékot készíthetsz levendulából!

Az egyik legpraktikusabb dolog még nyugodt alvást is biztosít számodra.

A Pisky sétány tájházai nagyon érdekesek, bemutatják, hogy éltek a régiek. Az apátság hűvös csendjében megpihenhetnek a barokk és egyházi művészet iránt rajongók. A monostor udvaráról nyíló fenséges kilátás felöleli a Balaton türkizzöldjét, és felidézi a gyermekkori balatoni nyaralások emlékeit.

Immáron ikonikus fogalommá vált Tihanyban a Rege cukrászda, amely a templom udvarában bújik meg. Az egész napos eseményeket itt érdemes lezárni.

Aromás ínyencségek, megkapó panoráma

Az üzlet kínálatát ezekben a hetekben egyértelműen a levendula ihleti meg, így tovább lehet fokozni az illatos-zamatos ízorgiát. Semmihez sem hasonlítható élmény, ahogy megfáradt testtel és az impulzusokkal teli lélekkel üldögélsz a Rege teraszán, és letekintesz az előtted szétomló magasztos látványra. Dülöngélő hófehér vitorlák, a lebukó nap aranyhídja a tavon, harsogóan zöld fák a félsziget dombjain. Tihany, levendula, fesztivál - semmiképpen ne hagyd ki!

Ezt is szeretjük