Láttad már Lenin múmiáját? Most megnézheted, sőt kiderül mit gondolnak róla az oroszok
A bebalzsamozott test vitatott látnivaló.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár ma már nem kígyóznak olyan hosszú sorok a moszkvai Vörös téren, mint egykor, amikor nem sokkal 1924-ben bekövetkezett halála után a tömeg Vlagyimir Iljics Lenin holttestét akarta látni, a Lenin-mauzóleum még ma is az orosz főváros egyik legkeresettebb látnivalója.

A mauzóleum vörös gránit épülete

Amellett, hogy a síremlékként funkcionáló, egykori faépítmény helyett emelt vörös gránit épület sokak szerint már önmagában látnivaló, megtekinthető Lenin halottasvonata, valamint üvegkoporsóban fekvő, öltönyös, bebalzsamozott teste is.

Csak egy viaszbábu?

Lenin holttestének közszemlére tételét Sztálin rendelte el 1924-ben, a ma is látható mauzóleum megépítése pedig Alekszej Szusev nevéhez köthető.

Bár sokan úgy vélik, a holttest valójában nem is Leniné, csupán egy viaszbábu - a nézet különösen azután terjedt el, hogy a második világháború közben a náci megszállástól tartva Szibériába szállították át -, a hivatalos információk szerint épségét a balzsamozási eljárásnak, a megfelelő páratartalomnak, a speciális vegyi anyagoknak és a napi gondozásnak köszönheti a test.

Mindemellett bizonyos időközönként egy speciális összetevőkből álló fürdőbe is alámerítik, hogy elősegítsék a tartósítást.

Sokak szerint ideje lenne eltemetni

Bár már a Szovjetunió felbomlása után is felmerült annak kérdése, hogy eltemetik-e a testet, a kommunizmus híveinek körében ez még ma is érzékeny kérdésnek számít, annak ellenére pedig, hogy az oroszok jelentős része támogatná a temetést - létezik például egy honlap is, ahol erre lehet szavazni -, az orosz vezetés vélhetően nem szeretné elsietni a döntést.

Lenint anyja hamvai mellett, Szentpéterváron temetnék el, míg azonban ez nem történik meg, holtteste a rekonstrukciós munkálatok után 2013-ban újra megnyitott mauzóleumban bárki által megtekinthető.

Kép: deus-lovult.blogspot.hu.

Ezt is szeretjük