A festett, lengyel falunak az egész világ a csodájára jár: elbűvölő virágtenger díszíti a házfalakat
A festett faluként elhíresült, lengyelországi Zalipie virágmotívumokkal színes házai meseszép látványt nyújtanak.

színes házak nyitó 2 kész
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kis lengyelországi település, Zalipie festett faluként is él a köztudatban gyönyörű, túlnyomórészt népi virágmotívumokkal díszített, színes házai miatt.

A több mint száz éve tartó hagyomány eredményeként jelenleg közel negyven épület mellett még a kutyaólakat, harangokat és kutakat is pompázatos díszelemek borítják.

Zalipie, a festett, lengyel falu

Dél-Lengyelországban fekszik Zalipie, Krakkótól 70 kilométerre. A helyiek szívélyesen üdvözlik a látogatókat, ha valaki tud lengyelül, örömmel osztják meg történeteiket is. Krakkóból a legegyszerűbb megközelíteni, először Tarnów városába kell eljutni, ahova kevesebb mint három euróba kerül a körülbelül egyórás vonatút. Onnan taxi vagy helyi minibusz visz fel az eldugott faluba - utóbbi igen ritkán jár, érdemes előre lecsekkolni a menetrendet. Tarnów vasútállomásnál található a buszmegálló is, ahonnan forgalomtól függően 30-45 perces út vezet a festett faluba. Jó tudni, hogy Niwkinél megállónál kell leszállni, mivel közvetlenül Zalipiét nem érinti a járat. Innen már csak pár perc gyaloglás szükségeltetik - valóban körülményes odajutni, viszont a meseszép házakért és a lehengerlő tájért érdemes ellátogatni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük