A világ legszebb nemzeti parkjai
Földünk olyan sokszínű, hogy elképzelni is nehéz. Járd be velünk legszebb, legvadabb, lélegzetelállító tájait!

Dia

Banff Nemzeti Park, KanadaA több mint 6500 négyzetkilométeres nemzeti park létrehozása az amerikai Sziklás-hegység gazdagságát hivatott megőrizni, mind a természeti kincsek, mind az élővilág tekintetében. A park csodálatos tájai mellett gleccsertavairól, hévforrásairól és jégmezőiről híres.Kapcsolódó cikk:A világ 5 legszebb nemzeti parkja »

Banff Nemzeti Park, Kanada

A több mint 6500 négyzetkilométeres nemzeti park létrehozása az amerikai Sziklás-hegység gazdagságát hivatott megőrizni, mind a természeti kincsek, mind az élővilág tekintetében. A park csodálatos tájai mellett gleccsertavairól, hévforrásairól és jégmezőiről híres.

Kapcsolódó cikk:
A világ 5 legszebb nemzeti parkja »

Dia

Kootenay Nemzeti Park, KanadaA Sziklás-hegység nyugati oldalán létrehozott nemzeti park 1390 négyzetméternyi területet foglal magában, emellett számos hegycsúcsot, vízesést, kanyont és völgyet. Híres természeti képződményei közé tartozik a Radium Hot Springs hévforrás és a magas márványfalak között húzódó Márványkanyon is.

Kootenay Nemzeti Park, Kanada

A Sziklás-hegység nyugati oldalán létrehozott nemzeti park 1390 négyzetméternyi területet foglal magában, emellett számos hegycsúcsot, vízesést, kanyont és völgyet. Híres természeti képződményei közé tartozik a Radium Hot Springs hévforrás és a magas márványfalak között húzódó Márványkanyon is.

Dia

Amazónia Nemzeti Park, BrazíliaA több mint tízezer négyzetkilométernyi területen fekvő nemzeti park az Amazonast övező esőerdők jellegzetes világát tárja az utazó elé. A vízesésekben, pálmákban, kúszónövényekben és orchideákban gazdag esőerdők hangulatát a fák között röpködő színes papagájok, tukánok és kolibrik teszik teljessé.

Amazónia Nemzeti Park, Brazília

A több mint tízezer négyzetkilométernyi területen fekvő nemzeti park az Amazonast övező esőerdők jellegzetes világát tárja az utazó elé. A vízesésekben, pálmákban, kúszónövényekben és orchideákban gazdag esőerdők hangulatát a fák között röpködő színes papagájok, tukánok és kolibrik teszik teljessé.

Dia

Kakadu Nemzeti Park, AusztráliaAz Ausztrália északi részén elterülő nemzeti park több mint 12 ezer négyzetkilométernyi területet foglal magában, így a világ egyik legnagyobb nemzeti parkjának számít. Az árterekkel, fennsíkokkal és meredek sziklafalakkal tűzdelt területen találtak rá Ausztrália egyik legrégebbi emberi településének nyomaira.

Kakadu Nemzeti Park, Ausztrália

Az Ausztrália északi részén elterülő nemzeti park több mint 12 ezer négyzetkilométernyi területet foglal magában, így a világ egyik legnagyobb nemzeti parkjának számít. Az árterekkel, fennsíkokkal és meredek sziklafalakkal tűzdelt területen találtak rá Ausztrália egyik legrégebbi emberi településének nyomaira.

Dia

Virunga Nemzeti Park, ZaireAz 1925-ben létrehozott nemzeti park, melynek területe több mint nyolcezer négyzetkilométer, Zaire északkeleti részén terül el. A parkot a világ leginkább híres vadállománya, azon belül is az itt élő hegyi gorillák kapcsán ismeri.

Virunga Nemzeti Park, Zaire

Az 1925-ben létrehozott nemzeti park, melynek területe több mint nyolcezer négyzetkilométer, Zaire északkeleti részén terül el. A parkot a világ leginkább híres vadállománya, azon belül is az itt élő hegyi gorillák kapcsán ismeri.

Dia

Paparoa Nemzeti Park, Új-ZélandAz Új-Zéland déli területén fekvő, 280 négyzetkilométeres nemzeti park leginkább területének igen változatos voltáról híres. Az itt ritkaságszámba menő karsztképződmények mellett a park tájait erdős vidékek, hegyvidékek és különleges természeti képződményekben gazdag tengerpartok teszik színesebbé.

Paparoa Nemzeti Park, Új-Zéland

Az Új-Zéland déli területén fekvő, 280 négyzetkilométeres nemzeti park leginkább területének igen változatos voltáról híres. Az itt ritkaságszámba menő karsztképződmények mellett a park tájait erdős vidékek, hegyvidékek és különleges természeti képződményekben gazdag tengerpartok teszik színesebbé.

Dia

Akan Nemzeti Park, JapánA 8666 négyzetkilométeres nemzeti parkot 1934-ben alapították Hokkaido szigetén, nevét pedig a szigeten található két működő tűzhányó egyikéről kapta. A lápokkal és erdőkkel tarkított táj számos tónak, közöttük a világ legtisztább vizű tavának, az Ashu-nak is otthont ad.

Akan Nemzeti Park, Japán

A 8666 négyzetkilométeres nemzeti parkot 1934-ben alapították Hokkaido szigetén, nevét pedig a szigeten található két működő tűzhányó egyikéről kapta. A lápokkal és erdőkkel tarkított táj számos tónak, közöttük a világ legtisztább vizű tavának, az Ashu-nak is otthont ad.

Dia

Yosemite Nemzeti Park, USAEzt a több mint háromezer négyzetkilométernyi területet magában foglaló parkot sokan a világ egyik leggyönyörűbb vidékének tartják. Itt található többek között Észak-Amerika legmagasabb vízesése, a 2700 éves Old Grizzly mamutfenyő, valamint a Half Dome híres gránitkupolája is.

Yosemite Nemzeti Park, USA

Ezt a több mint háromezer négyzetkilométernyi területet magában foglaló parkot sokan a világ egyik leggyönyörűbb vidékének tartják. Itt található többek között Észak-Amerika legmagasabb vízesése, a 2700 éves Old Grizzly mamutfenyő, valamint a Half Dome híres gránitkupolája is.

Dia

Redwood Nemzeti Park, USAA Kalifornia északi partvidékén elterülő 228 négyzetkilométeres park változatos, vadregényes tájain kívül a híres tengerparti mamutfenyőről is nevezetes. Itt található a világ legmagasabb, pontosan 112 méteres fája is.

Redwood Nemzeti Park, USA

A Kalifornia északi partvidékén elterülő 228 négyzetkilométeres park változatos, vadregényes tájain kívül a híres tengerparti mamutfenyőről is nevezetes. Itt található a világ legmagasabb, pontosan 112 méteres fája is.

Dia

Rondane Nemzeti Park, NorvégiaA Norvégia első nemzeti parkjának számító 572 négyzetkilométernyi hegyvidéki terület számos kanyonnak, gleccserképződménynek és morénatónak ad otthont. A vidék gazdag állatvilágáról is híres, többek között jávorszarvascsordák tucatjai élnek a környéken.

Rondane Nemzeti Park, Norvégia

A Norvégia első nemzeti parkjának számító 572 négyzetkilométernyi hegyvidéki terület számos kanyonnak, gleccserképződménynek és morénatónak ad otthont. A vidék gazdag állatvilágáról is híres, többek között jávorszarvascsordák tucatjai élnek a környéken.

Dia

Mount Mayon Nemzeti Park, Fülöp-szigetekAz ősi kultúrák nyomait őrző romokkal tarkított, ám mindössze 55 négyzetkilométernyi területet elfoglaló nemzeti park leginkább arról híres, hogy központjában egy csaknem két és félezer méter magas működő tűzhányó emelkedik. A lélegzetelállító Mayon-vulkán azonban igen kiszámíthatatlan, az elmúlt néhány évszázad során több mint húsz alkalommal is kitört.

Mount Mayon Nemzeti Park, Fülöp-szigetek

Az ősi kultúrák nyomait őrző romokkal tarkított, ám mindössze 55 négyzetkilométernyi területet elfoglaló nemzeti park leginkább arról híres, hogy központjában egy csaknem két és félezer méter magas működő tűzhányó emelkedik. A lélegzetelállító Mayon-vulkán azonban igen kiszámíthatatlan, az elmúlt néhány évszázad során több mint húsz alkalommal is kitört.

Dia

Yellowstone Nemzeti ParkA gejzírekről és Maci Laciról híres terület 1872-ben a világon elsőként vált nemzeti parkká. Az Egyesült Államok legnagyobb nemzeti parkjának számító vidék magas hegycsúcsairól, fekete obszidiánszirtjeiről és tavairól is nevezetes.

Yellowstone Nemzeti Park

A gejzírekről és Maci Laciról híres terület 1872-ben a világon elsőként vált nemzeti parkká. Az Egyesült Államok legnagyobb nemzeti parkjának számító vidék magas hegycsúcsairól, fekete obszidiánszirtjeiről és tavairól is nevezetes.

Dia

Nanda Devi Nemzeti Park, IndiaA nemzeti park India második legmagasabb, több mint 7800 méteres hegycsúcsáról, a Nanda Deviről kapta a nevét. Az itt található, hegyek által közrefogott medencét dús füvű legelői és gazdag élővilága miatt vadrezervátummá nyilvánították.

Nanda Devi Nemzeti Park, India

A nemzeti park India második legmagasabb, több mint 7800 méteres hegycsúcsáról, a Nanda Deviről kapta a nevét. Az itt található, hegyek által közrefogott medencét dús füvű legelői és gazdag élővilága miatt vadrezervátummá nyilvánították.

Dia

Bajor Erdő Nemzeti Park, Németország A 700-1500 méteres gránithegyek között elterülő nemzeti park csupán 120 négyzetkilométernyi helyet foglal el Németország vidékei közül, azonban látnivalókban és természeti csodákban annál gazdagabb. A sűrű és gazdag fenyvesek, bükkösök és juharfaerdők számos vadmacskának, farkasnak és bölénynek jelentenek otthont.

Bajor Erdő Nemzeti Park, Németország

A 700-1500 méteres gránithegyek között elterülő nemzeti park csupán 120 négyzetkilométernyi helyet foglal el Németország vidékei közül, azonban látnivalókban és természeti csodákban annál gazdagabb. A sűrű és gazdag fenyvesek, bükkösök és juharfaerdők számos vadmacskának, farkasnak és bölénynek jelentenek otthont.

Dia

Sarek Nemzeti Park, SvédországAz 1940 négyzetkilométeres nemzeti park igazi lappföldi tájakra kalauzolja az északi tájak szerelmeseit. A táj Európa egyik legnagyobb kiterjedésű érintetlen vidékének számít, melyet számtalan szurdok, vízesés és erdő tesz még sokszínűbbé.

Sarek Nemzeti Park, Svédország

Az 1940 négyzetkilométeres nemzeti park igazi lappföldi tájakra kalauzolja az északi tájak szerelmeseit. A táj Európa egyik legnagyobb kiterjedésű érintetlen vidékének számít, melyet számtalan szurdok, vízesés és erdő tesz még sokszínűbbé.

Dia

Peneda Geres Nemzeti Park, PortugáliaAz 1970-ben megalapított nemzeti park 500 négyzetkilométeren terül el Portugália északi részén. Hatalmas gránitcsúcsai mellett zöldellő völgyeiről és sebes sodrású folyóiról híres.

Peneda Geres Nemzeti Park, Portugália

Az 1970-ben megalapított nemzeti park 500 négyzetkilométeren terül el Portugália északi részén. Hatalmas gránitcsúcsai mellett zöldellő völgyeiről és sebes sodrású folyóiról híres.

Dia

Gran Paradiso Nemzeti Park, OlaszországA híres olasz nemzeti park az ország északnyugati részén terül el. A tájat a hegycsúcsokon, az óriási gleccsereken, fenyőerdőkön és színpompás virágokon kívül az itt élő több tucat növényevő- és madárfaj teszi kihagyhatatlan élménnyé.

Gran Paradiso Nemzeti Park, Olaszország

A híres olasz nemzeti park az ország északnyugati részén terül el. A tájat a hegycsúcsokon, az óriási gleccsereken, fenyőerdőkön és színpompás virágokon kívül az itt élő több tucat növényevő- és madárfaj teszi kihagyhatatlan élménnyé.

Dia

Zion Nemzeti Park, USAA színes sziklaalakzatairól és kanyonjairól híres vidék Utah államban található - a kanyonokat az itt kanyargó Virgin-folyó vájta a homokkő-fennsíkokba. Az ősmaradványokban is gazdag parkban található a világ egyik legnagyobb szabadon álló sziklaíve, a Kolob Arch.

Zion Nemzeti Park, USA

A színes sziklaalakzatairól és kanyonjairól híres vidék Utah államban található - a kanyonokat az itt kanyargó Virgin-folyó vájta a homokkő-fennsíkokba. Az ősmaradványokban is gazdag parkban található a világ egyik legnagyobb szabadon álló sziklaíve, a Kolob Arch.

Dia

Tongariro Nemzeti Park, Új-ZélandAz Új-Zéland északi részén található nemzeti parkot a tuwahare törzs főnöke adományozta az új-zélandi kormánynak, mégpedig azért, hogy ily módon megóvja az itt található, a maorik szent hegyének számító három vulkanikus csúcsot. A még ma is aktív tűzhányók mellett hévforrások, vízesések és tavak tarkítják a tájat.

Tongariro Nemzeti Park, Új-Zéland

Az Új-Zéland északi részén található nemzeti parkot a tuwahare törzs főnöke adományozta az új-zélandi kormánynak, mégpedig azért, hogy ily módon megóvja az itt található, a maorik szent hegyének számító három vulkanikus csúcsot. A még ma is aktív tűzhányók mellett hévforrások, vízesések és tavak tarkítják a tájat.

Dia

Serengeti Nemzeti Park, TanzániaA szafaritúrák egyik legnépszerűbb célpontjaként ismert nemzeti park Tanzánia északi és középső részén csaknem 15 ezer négyzetkilométernyi területet foglal el. Szavannáin és bozótjain kívül a növényevő csordák ezreinek éves vándorlásáról, illetve az őket követő ragadozókról híres.

Serengeti Nemzeti Park, Tanzánia

A szafaritúrák egyik legnépszerűbb célpontjaként ismert nemzeti park Tanzánia északi és középső részén csaknem 15 ezer négyzetkilométernyi területet foglal el. Szavannáin és bozótjain kívül a növényevő csordák ezreinek éves vándorlásáról, illetve az őket követő ragadozókról híres.

Dia

Brecon Beacons Nemzeti Park, WalesAz 1957-ben alapított park Dél-Walesben, Dyfed és Powys megyékben található. A hegyvonulatok által körülhatárolt erdők, lápok és szorosok többek között feneketlen tavaknak, sziklamedencéknek, barlangoknak és ősi, kultikus emlékeknek egyaránt otthont adnak.

Brecon Beacons Nemzeti Park, Wales

Az 1957-ben alapított park Dél-Walesben, Dyfed és Powys megyékben található. A hegyvonulatok által körülhatárolt erdők, lápok és szorosok többek között feneketlen tavaknak, sziklamedencéknek, barlangoknak és ősi, kultikus emlékeknek egyaránt otthont adnak.

Dia

Hohe-Tauern Nemzeti Park, AusztriaA 2590 négyzetkilométeres nemzeti park az alpesi tájak jellegzetes flóráját és faunáját, valamint természeti képződményeit vonultatja fel. Európa legmagasabban fekvő műútja mellett hatalmas vízeséseknek, gleccsertavaknak és sziklás hegycsúcsoknak ad otthont.Kapcsolódó cikk:3 csodás hely Ausztriában »

Hohe-Tauern Nemzeti Park, Ausztria

A 2590 négyzetkilométeres nemzeti park az alpesi tájak jellegzetes flóráját és faunáját, valamint természeti képződményeit vonultatja fel. Európa legmagasabban fekvő műútja mellett hatalmas vízeséseknek, gleccsertavaknak és sziklás hegycsúcsoknak ad otthont.

Kapcsolódó cikk:
3 csodás hely Ausztriában »

Dia

Huascarán Nemzeti Park, PeruA 160 kilométer hosszan elterülő nemzeti park az Andok hegységrendszerének, valamint az inkák birodalmának titkait tárja az utazó elé. A terület többek között arról is híres, hogy 27 olyan csúcsnak ad otthont, mely hatezer méternél is magasabb.

Huascarán Nemzeti Park, Peru

A 160 kilométer hosszan elterülő nemzeti park az Andok hegységrendszerének, valamint az inkák birodalmának titkait tárja az utazó elé. A terület többek között arról is híres, hogy 27 olyan csúcsnak ad otthont, mely hatezer méternél is magasabb.

Dia

Corbett Nemzeti Park, IndiaAz 520 négyzetkilométernyi területet elfoglaló nemzeti park a Himalája déli vonulatainak lábánál terül el. A síkságokkal, dombokkal, szakadékokkal és vízmosásokkal tarkított táj igen gazdag élővilágnak, többek között rengeteg tigrisnek ad otthont. Nevét is a híres tigrisvadász, majd természetvédő Jim Corbettről kapta.

Corbett Nemzeti Park, India

Az 520 négyzetkilométernyi területet elfoglaló nemzeti park a Himalája déli vonulatainak lábánál terül el. A síkságokkal, dombokkal, szakadékokkal és vízmosásokkal tarkított táj igen gazdag élővilágnak, többek között rengeteg tigrisnek ad otthont. Nevét is a híres tigrisvadász, majd természetvédő Jim Corbettről kapta.

Dia

Nahanni Nemzeti Park, KanadaA Kanada északnyugati területén fekvő, csaknem ötezer négyzetkilométeres nemzeti park hatalmas sziklacsúcsaival, hévforrásaival, erdőivel és sebes folyóival sokak szerint a végtelen vadon tökéletes megtestesítője. Nem véletlen, hogy 1976-ban a legelső olyan terület volt, melyet a Világörökség részévé nyilvánítottak.

Nahanni Nemzeti Park, Kanada

A Kanada északnyugati területén fekvő, csaknem ötezer négyzetkilométeres nemzeti park hatalmas sziklacsúcsaival, hévforrásaival, erdőivel és sebes folyóival sokak szerint a végtelen vadon tökéletes megtestesítője. Nem véletlen, hogy 1976-ban a legelső olyan terület volt, melyet a Világörökség részévé nyilvánítottak.

Dia

Canyonlands Nemzeti Park, USAA Colorado- és a Green-folyó találkozásánál elterülő nemzeti park a világ azon tájainak egyike, melyeket a mai napig viszonylag érintetlennek nevezhetünk. A látványos felszíni alakzatairól híres park egyes kanyonjainak falát ősi indián sziklafestmények díszítik.

Canyonlands Nemzeti Park, USA

A Colorado- és a Green-folyó találkozásánál elterülő nemzeti park a világ azon tájainak egyike, melyeket a mai napig viszonylag érintetlennek nevezhetünk. A látványos felszíni alakzatairól híres park egyes kanyonjainak falát ősi indián sziklafestmények díszítik.

Dia

Svájci Nemzeti Park, SvájcA zöldellő völgyeiről, sebes folyóiról, hegycsúcsairól, vagyis alpesi tájairól híres nemzeti parkot 1914-ben alapították. A terület nagyobb részét fenyvesek borítják, de tarka vadvirágokkal borított legelőkből és alpesi rétekből is akad bőven.Kapcsolódó cikk:4 hely, amit életedben egyszer látnod kell »

Svájci Nemzeti Park, Svájc

A zöldellő völgyeiről, sebes folyóiról, hegycsúcsairól, vagyis alpesi tájairól híres nemzeti parkot 1914-ben alapították. A terület nagyobb részét fenyvesek borítják, de tarka vadvirágokkal borított legelőkből és alpesi rétekből is akad bőven.

Kapcsolódó cikk:
4 hely, amit életedben egyszer látnod kell »

Dia

Szamária-szurdok Nemzeti Park, GörögországA Szamária-szurdok és környéke Görögország egyik legnépszerűbb úti célja. A mindössze nyolc kilométernyi területet magában foglaló nemzeti park a 16 kilométeres szurdok mentén húzódik. Az Omelosz-fennsíkról elindulva a szurdokon át egészen a tengerpartig el lehet sétálni.

Szamária-szurdok Nemzeti Park, Görögország

A Szamária-szurdok és környéke Görögország egyik legnépszerűbb úti célja. A mindössze nyolc kilométernyi területet magában foglaló nemzeti park a 16 kilométeres szurdok mentén húzódik. Az Omelosz-fennsíkról elindulva a szurdokon át egészen a tengerpartig el lehet sétálni.

Dia

Nahuel Huapi Nemzeti Park, ArgentínaA 3300 négyzetkilométernyi területű nemzeti park az Andokban található, nevét pedig a Nahuel Huapi-tóról kapta. A terület hófödte hegycsúcsain, vízesésein, tavain és nagy kiterjedésű erdőin kívül Patagónia egyik legmagasabb pontjának, a Tronador-csúcsnak is otthont ad.

Nahuel Huapi Nemzeti Park, Argentína

A 3300 négyzetkilométernyi területű nemzeti park az Andokban található, nevét pedig a Nahuel Huapi-tóról kapta. A terület hófödte hegycsúcsain, vízesésein, tavain és nagy kiterjedésű erdőin kívül Patagónia egyik legmagasabb pontjának, a Tronador-csúcsnak is otthont ad.

Dia

Vanoise Nemzeti Park, FranciaországAz 1963-ban alapított nemzeti park, mely a franciák első ilyen jellegű területe volt, az olasz határ mellett terül el 582 négyzetkilométeren. A park legjellegzetesebb természeti látnivalói a több mint háromezer méteres hegycsúcsokon túl a gleccserek, a morénatavak és a tengerszemek.

Vanoise Nemzeti Park, Franciaország

Az 1963-ban alapított nemzeti park, mely a franciák első ilyen jellegű területe volt, az olasz határ mellett terül el 582 négyzetkilométeren. A park legjellegzetesebb természeti látnivalói a több mint háromezer méteres hegycsúcsokon túl a gleccserek, a morénatavak és a tengerszemek.

Dia

Carlsbad-barlangok Nemzeti Park, USAA nemzeti parknak nevét kölcsönző barlangrendszer az Új-Mexikóban található Guadalupe-hegység alatt húzódik. A hatalmas földalatti csarnokokon kívül az eddig feltárt üregekben egy kristálytiszta vizű tó is található, emellett itt él a világ legnagyobb denevérkolóniája is.Kapcsolódó cikk:A Világörökség részei »

Carlsbad-barlangok Nemzeti Park, USA

A nemzeti parknak nevét kölcsönző barlangrendszer az Új-Mexikóban található Guadalupe-hegység alatt húzódik. A hatalmas földalatti csarnokokon kívül az eddig feltárt üregekben egy kristálytiszta vizű tó is található, emellett itt él a világ legnagyobb denevérkolóniája is.

Kapcsolódó cikk:
A Világörökség részei »

Dia

Carnarvon-szurdok Nemzeti Park, AusztráliaA nemzeti park nevét a középvonalát alkotó 32 kilométer hosszú és 180 méteres homokkőfalakkal határolt szurdokvölgy adta, melyet a Carnarvon-folyó vájt a Nagy-Vízválasztó-hegység keleti oldalába. A főszurdok mellékágai számos barlangot rejtenek, melyek közül nem egyben az ausztrál őslakosoktól származó sziklarajzok találhatóak.

Carnarvon-szurdok Nemzeti Park, Ausztrália

A nemzeti park nevét a középvonalát alkotó 32 kilométer hosszú és 180 méteres homokkőfalakkal határolt szurdokvölgy adta, melyet a Carnarvon-folyó vájt a Nagy-Vízválasztó-hegység keleti oldalába. A főszurdok mellékágai számos barlangot rejtenek, melyek közül nem egyben az ausztrál őslakosoktól származó sziklarajzok találhatóak.
Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: