A 6 legszebb magyar város

Szerintünk

Kis országunk számos meseszép városnak ad otthont, melyek mindegyikét érdemes jobban megismerni. Íme, a mi kedvenceink.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mediterrán hangulat, borvidékek, történelmi atmoszféra, nyüzsgő forgatag vagy épp csendes, békés vidék - ezerszínű országunk kis- és nagyvárosai szinte egytől egyig kihagyhatatlanok. Mindenki számára létezik azonban egy, ami különösen kedves, ahol szívesen élne, vagy ahova időről időre visszahúzza a szíve. Így vagyunk ezzel mi is.

Sopron belvárosa (forrás: sopron.hu)

Juli kedvence: Sopron

Kedvenc városom Sopron, mely már gyerekkoromban belopta magát a szívembe. Egy osztálykirándulás alkalmával jártam ott először, és a hangulatos város az ezernyi arcával hamar megfogott.

Azóta már többször is visszalátogattam ide, és mindig ugyanazt állapítottam meg: a hűség városa az ország egyik legnyugodtabb, leghangulatosabb települése. Szeretek sétálni a várost körülvevő erdő csendjében, a belváros korzóján, kutatni a kis utcákban megbúvó galériák és múzeumok után, a kis kávézókról nem is beszélve. Sopron bebarangolása egy-egy napra is kiváló programot ígér, ám egy hosszú hétvége eltöltésére is ideális.

Erna kedvence: Eger

Különös büszkeséggel tölt el, amikor valaki megkérdezi, hol születtem, és amikor azt válaszolom, Egerben, szinte mindenkinek akad egy kellemes emléke a várossal kapcsolatban, legyen az osztálykirándulás vagy épp egy szépasszonyvölgyi borozás.

Ilyenkor azt is mindig hozzáteszik, hogy alig várják az újabb egri kirándulást, hiszen itt mindig van valami új, felfedezésre váró dolog vagy egy érdekes fesztivál. Eger olyan város, melynek jellegzetes, romantikus hangulata van - a macskaköves, szűk utcák és az impozáns terek ugyanúgy megférnek egymás mellett, mint a modern és történelmi épületek.

Az Érsek-kert Egerben (forrás: hu.wikipedia)

Túl azon, hogy végig kell járni a Bazilika, Főiskola, Dobó tér, Vár, Minaret turistaútvonalat, érdemes felfedezőtúrára indulni, majd leülni például a Széchenyi utca egyik teraszára - ahol nyáron, mint a mediterrán nagyvárosokban, hömpölyög a tömeg - vagy, ha inkább nyugalomra vágysz, az Érsek-kert egyik padjára, a gesztenyefák árnyékába. Kedvenc helyem a vár mögötti pihenő, ahonnan belátni az egész várost, ami éjszaka különösen szép.

A világhíres egri borok helyett én a cukrászdák kínálatát ajánlom, ezek közül is a Kopcsik Marcipán Múzeumot a Minaret szomszédságában. Egerhez közel mindemellett számos színvonalas gyógyfürdő található, és az erdei túráknak is kiváló kiindulópontja.

Ági kedvence: Budapest

Budapesten születtem, és nagyon szeretem a szülővárosomat. Bár sok probléma is akad, számos gyönyörű hely van a fővárosban, ahol annak is érdemes elidőznie, aki egyébként itt él. Körbesétálni a Gellért-hegyet, felmenni a Bazilika tetejére, letekinteni a Várról a Dunára, sétálgatni az Andrássy úton vagy a Ligetben, vagy egyszerűen csak elcsodálkozni az épületek szépségén, még akkor is, ha nincsenek a legjobb állapotban. Szeretem a város pezsgő kulturális és éjszakai életét is, amit remélem, nem állít meg egy buta rendelet.

Melinda kedvence: Szeged

Ha arról van szó, melyik a legszebb magyar város, kissé elfogult vagyok, ugyanis rögtön Szeged jut eszembe, ahol születtem. Nekem már gyerekkoromban is szép volt, de az utóbbi évek felújításainak köszönhetően egy valódi kis ékszerdobozzá alakult, amire a turisták előtt is büszkék lehetünk.

A közismert Virág Cukrászda az ország egyik legjobb fagyizója, de, ha arra jár az ember, érdemes a virágokkal és füves placcokkal övezett szobrokat is megcsodálni a Széchenyi téren. Az országban talán zöld parkokban van a legnagyobb hiány: nos, Szeged tesz róla, hogy ez az arány valamit javuljon, ugyanis a Tisza partján a gát mellett szinte végig parkok és játszóterek húzódnak. A város légköre kedves és családias, egy olyan hely, ahol jó gyereknek lenni, az évek múlásával pedig lassan a hangos egyetemi klubokat is fel lehet fedezni.

Lilla kedvence: Kőszeg

Bár Zalaegerszeg a szülővárosom, gyerekkorom egy részét nagyszüleim révén Kőszegen töltöttem, így az Alpokalja e bájos, barátságos kisvárosa különösen közel áll hozzám.

A Hősök kapuja Kőszegen (forrás: koszeg.hu)

Minderről persze nem csak az emlékek tehetnek, sokkal inkább a zegzugos, macskaköves utcák, az ágyúgolyók nyomait őrző vár, annak hatalmas udvara és a várárok, a ligetek és parkok, a virágos Király-völgy, a sílesikló, az Írottkőhöz és a Kálváriához tett túrák, a vadvirágos hegyi tisztások hihetetlen zöldje vagy a csónakázótó.

Mindemellett a helyi vendéglők és borozók - különös tekintettel a Poncihterre - miatt is érdemes vissza-visszatérni, nem beszélve a máig működő becsületkasszákról, illetve arról a különleges, kedves és idilli kisvárosi hangulatról, melyből Kőszeg az elmúlt néhány évtized alatt semmit sem veszített.

Eszti kedvence: Sárvár

Sárvárt tartom az ország legszebb városának. Tisztában vagyok vele, hogy a választásom erősen szubjektív alapokon nyugszik, hiszen itt születtem. A rendkívül barátságos hangulatú Rába menti kisvárost körülbelül 16 ezren, a kistérséget pedig 37 ezren lakják. Az elmúlt évtizedekben a turizmus nagyon fellendült, hiszen az úszni és pihenni vágyók messzi tájakról zarándokolnak el a Sárvári Gyógy- és Wellness-fürdőbe. Én azonban elsősorban a Nádasdy-kastély udvarán álló száz éves, árnyas platánfák miatt kedvelem.

OLVASD EL EZT IS!

szeptemberi par
  • magyar csodák
  • magyar város

3 hangulatos kisváros szerelmeseknek

Ezt is szeretjük