3 paradicsomi sziget, amit látnod kell Horvátországban

Rejtett öblök, érintetlen természet - íme, három mesébe illő, édeni horvát sziget, amit egyszerűen látni kell!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Horvátország tengerpartja és szigetvilága nem csak Európában, de világszerte az egyik legszebbnek számít.

Az ódon középkori városok, az idilli halászfalvak, a vadregényes természet és a tenger lágy hullámai jelentette gondtalanság időről időre visszacsalja ide az utazót. Eláruljuk, melyik az a három mesebeli sziget, melyre mindez különösen igaz!

Ahol Odüsszeusz is hét évig maradt: Mljet-sziget

Ha városi pezsgésre vágysz, messziről kerüld el Mljetet. Ha viszont csendről, békéről és nyugalomról álmodozol, szállj fel a délutáni, Dubrovnikből induló kompra, és amiatt se aggódj, hogy visszafelé csak másnap indul, ugyanis Mljetnél csak egy lakatlan sziget nyújthat nagyobb élményt. Mljet Dalmácia legdélebbi, legzöldellőbb és sokak szerint legcsodásabb szigete. A 37 kilométer hosszú, keskeny, egyetlen úttal átszelt, idilli sziget 70%-át fenyőerdő borítja, és harmada nemzeti park. A legenda szerint a hely Odüsszeuszt is annyira elvarázsolta, hogy hét évig maradt itt.

A helyiek reggel, egyetlen napra érkeznek valamelyikük hajójával, napközben bicikliznek és úsznak, majd átmennek Dubrovnikba vacsorázni. A komp az északkeleti parton, a kietlen Sobránál köt ki. A sziget legfőbb nevezetességei Govedjari közelében helyezkednek el: két sósvizű tó, a Veliko Jezero és a Malo Jezero, melyeket csatorna köt össze egymással.

A Veliko Jezerót a Soline-csatorna kapcsolja össze az Adriai-tengerrel, melyhez hasonlóan a tónál is megfigyelhető az ár-apály jelenség, így, ha itt úszkálsz, nagyon figyelj oda.

A Malo Jezero azonban a gyermekek számára is biztonságos. Tópartra érdemben ne számíts - végy egy mély lélegzetet, és vesd bele magad a viszonylag meleg vízbe!

Középkori városok és meseszép partok: Rab-sziget

A Rab-sziget a Kvarner-szigetek legdélebbi tagja. Hasonló nevet viselő fővárosa szép, kiváló állapotban megmaradt középkori város, melyet a közeli Kamenjak-domb véd. Rab bővelkedik építészeti jellegű emlékekben, több román stílusú templom is áll a városban. A sziget a görögök, a rómaiak, majd a velenceiek fennhatósága alatt állt, melynek nyomait a városok a mai napig őrzik.

Napjainkban a nyaralók a sziget északi csücskén elhelyezkedő, homokos strandjáról híres Loparba özönlenek. A sziget továbbá arról is híres, hogy Európa egyik legelső naturista nyaralóhelyeként vonult be a történelembe: még lemondása előtt meztelenül úszkált itt VIII. Edward király és Wallis Simpson.

A sziget fővárosa, Rab egy kis félszigeten, városfalak ölelésében terül el. Jellegzetessége négy temploma és pontos utcahálózata. Három főutcáját kis utcácskák kötik össze. A történelmi városrész a központi Trg sv. Kristoferából közelíthető meg.

A közelben egy kellemes városi park is elterül, emellett a környéken található Rab legmagasabb tornya is: ha felmászol a különálló harangtoronyba, lélegzetelállító kilátásban lesz részed. Rabra komppal leggyorsabban a szárazföldi Jablancából a sziget déli csücskébe tartó járattal juthatsz el.

Az Adria legidillibb vidéke: Murter-sziget

Murter szigetét közúti híd kapcsolja össze a szárazfölddel. A középkori dalmát építészet gyöngyszemeit itt nem fogod felfedezni, számíthatsz viszont lélegzetelállító látképre, gyönyörű, a turizmus által érintetlen falvakra, félreeső öblökhöz, partokhoz vezető, izgalmas ösvényekre. A sziget a vitorlázás, a búvárkodás és a tengeri horgászat központja, elhelyezkedése révén pedig ideális kiindulópont a Kornati-szigeteki Nemzeti Park felfedezésére.

Az itt található Jezera halászfalu, Betina a hajógyártás helyszíne, a lakatlan Kornati-szigetek tulajdonosai pedig Murter városban élnek. Az egyes településeket egyetlen út köti össze, melyen rendszeres buszjárat közlekedik. A forgalom délelőtt 9 és délután 5 órakor leáll, ilyenkor ugyanis felvonják a Tisno hidat, lehetővé téve a hajók elhaladását.

A sziget legnagyobb települése Murter, mely homokos Slanica-partjáról és élénk társasági életéről híres. Betina festői, kőépületekből álló város, mely egy domb tetején található. Kör alakú utcáin kellemes sétát tehetsz a templomhoz.

Ha szerencséd van, a pap megengedi, hogy felmenj a templomtoronyba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a szigetre. Érdemes még ellátogatnod Jezerába, mely a sziget legféltettebb kincse.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Itt laknak a halászok, és itt helyezkedik el a nyílt tengerhez legközelebb eső védett kikötő is. A kikötő körül, amikor a halászok hazatérnek, a hajóknál összegyűlik a tömeg, hogy friss halat vegyen. Emellett kiváló éttermek közül válogathatsz.

Cikkünk a Time Out Horvátország című útikönyv alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük