5 álomszép virágoskert Magyarországon: most illatoznak és pompáznak igazán
Magyarországon is ámulatba ejtő virágoskerteket lehet megcsodálni.

virágkert magyar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország megannyi szépséget rejt tavasszal is, hiszen a virágba boruló növények egyes helyeken színpompás takaróként fedik a tájakat. Különböző virágoskertben, arborétumokban ezen növények együttes tobzódása egészen lenyűgöző látvány nyújt.

Nem csak a híres holland tulipánföldeken lehet gyönyörködni a Törökországból eredeztethető szépségben, ahogy a Magyarországon élő a nárciszokról, krókuszokról és a többi tavaszi virágról sem szabad megfeledkezni. Hazánk virágmezei lazán felveszik a versenyt a világ legszebbjeivel, ahogy a virágoskertjeink is hasonlóképpen gyönyörűek. 

A kőröshegyi tulipános

A Balaton környékén fekvő Kőröshegy méltán híres levendulás kertjéről, ami a nyári időszakban lila paplanként takarja a területet. Mellette kevesebben tudják, hogy gyönyörű tulipános kerttel is rendelkezik a birtok, ahol évről évre tulipánszüreteket tartanak a kíváncsi látogatóknak.

A szemkápráztató virágkülönlegességeket megcsodálni sem utolsó élmény, nagyjából 170 ezer tulipánhagymát ültettek szét, amiknek vibráló színei megigézik a látogatókat.

A Kámoni Arborétum

Az arborétumoknak, más szóval botanikus kerteknek több céljuk is van, leggyakrabban növénymegóvás vagy őshonos fajok bemutatása érdekében hozzák létre őket. Segítségükkel rengeteg újdonságot lehet megtudni hazánk növényeiről. A Szombathelyen található Kámoni Arborétum híres a tavasszal nyíló krókuszairól, amik szinte ellepik a területet.

Krókuszvirágzás a Kámoni arborétumban
Fotó: Nagy Karolina / indafoto

Ezenkívül a 25 hektáros területen többszázféle magnóliát és rhododendront is megcsodálhatnak az odalátogatók. Ahogy Facebook-oldalukon is írják: „Vigyázat, a Kámoni Arborétum látogatása már három alkalom után függőséget okoz! A szenvedélybetegség neve: dendrománia!”

Babócsai nárciszok

A Babócsai Basa-kert természetvédelmi területen fekszik, amiből 13 hektáros részt foglal el. Csillagos nárciszokból álló virágmezejéről híres, amik tavasszal mutatják meg igazi pompájukat.

Emellett őszi kikerics is virágzik a birtokon, így nem csak tavasszal, hanem egészen késő őszig magával ragadó látványt nyújt a Somogy megye déli részén fekvő virágoskert.

Nagykörű cseresznyéskertje

A cseresznyefa virágzására is ebben az évszakban lehet számítani, így érdemes ellátogatni Nagykörűre, amit nem véletlenül hívnak Magyarország cseresznyéskertjének.

A ropogós cseresznyéket külföldön is előszeretettel majszolták az emberek, itthon pedig a mai napig lehet gyönyörködni a cseresznyefák virágzásában és édes illatukban. A Japánban elterjedt hanami ünnepéhez hasonló élményre lehet számítani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Zirci arborétum

Igazi mesevilágot teremtettek a Zirci Ciszterci Apátság köré. Magyarország legmagasabban fekvő botanikus kertje a zirci arborétum, ahol több ezer örökzöld és lombhullató fa, cserje és különböző virágágyás díszeleg, a többszázféle növényt angolkert stílusban rendezték el.

Két halastó is található a birtokon, amiknek partján ücsörögve magunkba szívhatjuk a tavasz illatait, miközben gyönyörködhetünk a természet szépségében, ami körbevesz minket.

Mutatós virágtartók kiszuperált dolgokból saját kezűleg

Mutatunk pár inspirációt, miből milyen virágtartó készülhet - erkélyre ugyanúgy, ahogyan udvarra!

(Cikken belüli képek forrása: Nagy Karolina / indafoto, fülemüle / indafoto, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük