A világ 20 leghatalmasabb látnivalója
Vonzanak a helyek, amelyek rekordernek számítanak? Nézd meg ezeket!

Dia

A legnagyobb lagúnaA világ legnagyobb lagúnája Új-Kaledóniában található, mely a francia fennhatóságú csendes-óceáni szigetcsoport, illetve immáron az UNESCO Világörökség része. Az egyedülálló növény- és élővilággal tarkított, 23 ezer négyzetkilométer területű lagúnát hatalmas, 1600 kilométer hosszú korallzátony övezi, mely több helyen a szárazföldtől csupán néhány kilométerre található.

A legnagyobb lagúna

A világ legnagyobb lagúnája Új-Kaledóniában található, mely a francia fennhatóságú csendes-óceáni szigetcsoport, illetve immáron az UNESCO Világörökség része. Az egyedülálló növény- és élővilággal tarkított, 23 ezer négyzetkilométer területű lagúnát hatalmas, 1600 kilométer hosszú korallzátony övezi, mely több helyen a szárazföldtől csupán néhány kilométerre található.

Dia

 	A legnagyobb kastély 	Az I. Vilmos király korából fennmaradt Windsori kastély mintegy 45 ezer négyzetméteres területével a világ legnagyobb, valamint Anglia legrégebben lakott kastélya, mely egyben az angol királyi család hivatalos rezidenciája is. 	Kapcsolódó cikk: 	A leghíresebb kísértetkastélyok »

A legnagyobb kastély

Az I. Vilmos király korából fennmaradt Windsori kastély mintegy 45 ezer négyzetméteres területével a világ legnagyobb, valamint Anglia legrégebben lakott kastélya, mely egyben az angol királyi család hivatalos rezidenciája is.

Kapcsolódó cikk:
A leghíresebb kísértetkastélyok »

Dia

A leghosszabb folyóSokáig a 6695 kilométer hosszú Nílust tartották a világ leghosszabb folyójának, azonban mára bebizonyosodott, hogy a 6850 kilométeres Amazonas a két folyó közötti verseny győztese, mely egyben a világ legnagyobb vízgyűjtő területével is büszkélkedhet. Egy vadregényes amazonasi hajókázás felejthetetlen élmény.

A leghosszabb folyó

Sokáig a 6695 kilométer hosszú Nílust tartották a világ leghosszabb folyójának, azonban mára bebizonyosodott, hogy a 6850 kilométeres Amazonas a két folyó közötti verseny győztese, mely egyben a világ legnagyobb vízgyűjtő területével is büszkélkedhet. Egy vadregényes amazonasi hajókázás felejthetetlen élmény.

Dia

 	A legmagasabb vízesés 	Venezuela keleti részén található az Angel-vízesés, mely 979 méteres magasságával a világ legmagasabb vízesése. Annak ellenére, hogy közút nem vezet hozzá, igen kedvelt turistalátványosság a helikopterrel vagy kishajóval megközelíthető, hatalmas zuhatag.

A legmagasabb vízesés

Venezuela keleti részén található az Angel-vízesés, mely 979 méteres magasságával a világ legmagasabb vízesése. Annak ellenére, hogy közút nem vezet hozzá, igen kedvelt turistalátványosság a helikopterrel vagy kishajóval megközelíthető, hatalmas zuhatag.

Dia

 	A legnagyobb sziklatömb 	A világ legnagyobb sziklatömbje a 1105 méter magas Mount Augustus, mely Nyugat-Ausztráliában, a Mount Augustus Nemzeti Parkban található. Az őslakosok legalább annyira tisztelik, mint a másik vörös óriást, az Ulurut. 	Kapcsolódó cikk: 	A világ egyik legfurcsább természeti képződménye »

A legnagyobb sziklatömb

A világ legnagyobb sziklatömbje a 1105 méter magas Mount Augustus, mely Nyugat-Ausztráliában, a Mount Augustus Nemzeti Parkban található. Az őslakosok legalább annyira tisztelik, mint a másik vörös óriást, az Ulurut.

Kapcsolódó cikk:
A világ egyik legfurcsább természeti képződménye »

Dia

 	A legnagyobb fedett stadion 	A Futball Otthona néven is ismert londoni Wembley Stadion a világ legnagyobb tetővel fedett stadionja, 90 ezer férőhelyével emellett Európa második legnagyobb kapacitású arénája, melyet nemcsak akkor érdemes felkeresned, ha a sport szerelmese vagy.

A legnagyobb fedett stadion

A Futball Otthona néven is ismert londoni Wembley Stadion a világ legnagyobb tetővel fedett stadionja, 90 ezer férőhelyével emellett Európa második legnagyobb kapacitású arénája, melyet nemcsak akkor érdemes felkeresned, ha a sport szerelmese vagy.

Dia

 	A leghosszabb kábelhíd 	A világ leghosszabb fesztávolságú kábelhídja a mintegy 32,4 kilométer hosszú kínai Szutung-híd, mely a Jangce két partját köti össze.

A leghosszabb kábelhíd

A világ leghosszabb fesztávolságú kábelhídja a mintegy 32,4 kilométer hosszú kínai Szutung-híd, mely a Jangce két partját köti össze.

Dia

A legmagasabb hegyA Himalája hegység részét képező Mount Everest 8850 méter magas, ráadásul évente négy millimétert nő. Közel háromezren már feljutottak csúcsára, ám a Himalája alacsonyabban fekvő, könnyen megközelíthető területei is számos csodát tartogatnak.Kapcsolódó cikk:A világ 7 lenyűgöző természeti csodája »

A legmagasabb hegy

A Himalája hegység részét képező Mount Everest 8850 méter magas, ráadásul évente négy millimétert nő. Közel háromezren már feljutottak csúcsára, ám a Himalája alacsonyabban fekvő, könnyen megközelíthető területei is számos csodát tartogatnak.

Kapcsolódó cikk:
A világ 7 lenyűgöző természeti csodája »

Dia

A legmagasabb épületA világ legmagasabb épületévé nem olyan régen az új Burj Dubai vált, mely jelenleg Dubai és az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb büszkesége. A 818 méter magas torony 160 emelettel és 56 lifttel rendelkezik.

A legmagasabb épület

A világ legmagasabb épületévé nem olyan régen az új Burj Dubai vált, mely jelenleg Dubai és az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb büszkesége. A 818 méter magas torony 160 emelettel és 56 lifttel rendelkezik.

Dia

 	A legnagyobb strand 	A világ legnagyobb strandjaként a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült a 120 kilométer hosszú, paradicsomi bangladesi partszakasz, a Csittagong városától Mianmarig húzódó Cox's Bazar.

A legnagyobb strand

A világ legnagyobb strandjaként a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült a 120 kilométer hosszú, paradicsomi bangladesi partszakasz, a Csittagong városától Mianmarig húzódó Cox's Bazar.

Dia

A legnagyobb tóAz ázsiai Kaszpi-tenger valójában nem is tenger, hanem tó, mely 371 ezer négyzetkilométeres területének köszönhetően Földünk legnagyobbja.

A legnagyobb tó

Az ázsiai Kaszpi-tenger valójában nem is tenger, hanem , mely 371 ezer négyzetkilométeres területének köszönhetően Földünk legnagyobbja.

Dia

 	A legnagyobb nemzeti park 	Grönlandon található világ legnagyobb és a legészakibb fekvésű nemzeti parkja, a Northeast Greenland National Park, melynek területe 972 ezer négyzetkilométer. 	 	Kapcsolódó galéria: 	Gyönyörű nemzeti parkok »

A legnagyobb nemzeti park

Grönlandon található világ legnagyobb és a legészakibb fekvésű nemzeti parkja, a Northeast Greenland National Park, melynek területe 972 ezer négyzetkilométer.

Kapcsolódó galéria:
Gyönyörű nemzeti parkok »

Dia

A legmonumentálisabb szoborBár maga a szobor nem a világ legmagasabbja, elhelyezkedésénél fogva a Rio de Janeiróban álló Megváltó Krisztus a Föld legmonumentálisabb kolosszusa. A kilenc és fél méter magas talapzaton álló harminc méter magas, 1145 tonnás szobor az önmagában is 705 méter magas Corcovado-hegyről vigyázza a várost.

A legmonumentálisabb szobor

Bár maga a szobor nem a világ legmagasabbja, elhelyezkedésénél fogva a Rio de Janeiróban álló Megváltó Krisztus a Föld legmonumentálisabb kolosszusa. A kilenc és fél méter magas talapzaton álló harminc méter magas, 1145 tonnás szobor az önmagában is 705 méter magas Corcovado-hegyről vigyázza a várost.

Dia

 	A legnagyobb térfogatú piramis 	Cholula de Rivadabiában, Mexikóvárostól mintegy száz kilométerre található a világ legnagyobb térfogatú piramisa, a Quetzalcóatl, mely az aztékok idejében vallási ceremóniáknak és rituáléknak adott otthont.

A legnagyobb térfogatú piramis

Cholula de Rivadabiában, Mexikóvárostól mintegy száz kilométerre található a világ legnagyobb térfogatú piramisa, a Quetzalcóatl, mely az aztékok idejében vallási ceremóniáknak és rituáléknak adott otthont.

Dia

A legmeredekebb fogaskerekű vasútA lélegzetelállító svájci hegyvidéken át robog a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútja, a Pilatus-Bahn. Pályájának hossza 4818 méter, legnagyobb emelkedője pedig 48 fokos.

A legmeredekebb fogaskerekű vasút

A lélegzetelállító svájci hegyvidéken át robog a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútja, a Pilatus-Bahn. Pályájának hossza 4818 méter, legnagyobb emelkedője pedig 48 fokos.

Dia

 	A legnagyobb virágoskert 	Hétmillió tulipán és nárcisz csodálható meg a világ legnagyobb virágoskertjében, Keukenhofban, mely - elsősorban tavasszal érdemes felkeresni - évente több mint 800 ezer látogatót fogad. 	 	Kapcsolódó galéria: 	A világ legszebb kertjei »

A legnagyobb virágoskert

Hétmillió tulipán és nárcisz csodálható meg a világ legnagyobb virágoskertjében, Keukenhofban, mely - elsősorban tavasszal érdemes felkeresni - évente több mint 800 ezer látogatót fogad.

Kapcsolódó galéria:
A világ legszebb kertjei »

Dia

A legmagasabb keresztény templomAz evangélikus és gótikus építészet csodája, egyben Németország egyik legismertebb temploma, a 161,53 méter magas ulmi székesegyház a legmagasabb a világ keresztény templomai közül.

A legmagasabb keresztény templom

Az evangélikus és gótikus építészet csodája, egyben Németország egyik legismertebb temploma, a 161,53 méter magas ulmi székesegyház a legmagasabb a világ keresztény templomai közül.

Dia

 	A legnagyobb barlangüreg 	A vietnámi Nha Ke Bang Nemzeti Parkban található a világ legnagyobb barlangürege, a 200 méter magas és 150 méter széles Son Doong, melyet az UNESCO is a Világörökség részévé nyilvánított.

A legnagyobb barlangüreg

A vietnámi Nha Ke Bang Nemzeti Parkban található a világ legnagyobb barlangürege, a 200 méter magas és 150 méter széles Son Doong, melyet az UNESCO is a Világörökség részévé nyilvánított.

Ezt is szeretjük
Fotó: