A világ 7 legújabb természeti csodája

Pillangómezők, lagúnák, ősi sziklák vagy épp a világ legifjabb szigete - gyönyörködj a legkülönlegesebb természeti szépségekben!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár világjáró kalandor, akár a békésebb, otthoni tájak rajongója, alig akad utazó, aki ne lenne tisztában az olyan kivételes tájak jelentőségével, mint a Nagy Korallzátony, a Mount Everest, a Grand Kanyon vagy épp a Viktória-vízesés. Léteznek azonban a klasszikus természeti csodákon túl is olyan értékek, melyek a világ sokszínű élővilágát, bolygónk történetét vagy épp kivételes szépségét teszik még nyilvánvalóbbá. A következő hét örökérvényű táj, mely immár az UNESCO Világörökség részét képezi, épp ilyen.

Monarch Rezervátum
Sanqingshan-hegység
Sardona
Socotra
Surtsey
Joggings

Egy narancssárga világ: Monarch Pillangórezervátum, Mexikó

A több mint 56 ezer hektáron elterülő bioszféra-rezervátum, mely hosszú ideje a WWF, vagyis a Természetvédelmi Világalap védelme alatt áll, a Mexikóvárostól száz kilométerre északra található erdős hegyvidék területén fekszik. Különlegességét az adja, hogy minden év novemberében monarch, vagyis királypillangók milliói, sőt, talán milliárdjai érkeznek ide a hűvös észak-amerikai tél elől, narancssárgára színezve a súlyuk alatt meghajló faágakat, valamint Mexikó egyik legmegkapóbb szépségű helyévé varázsolva a rezervátum területét.

A pillangók márciusban ismét útra kelnek, hogy újra megtegyék a Kelet-Kanadáig, majd onnan vissza, összesen nyolc hónapon át tartó útjukat. Ez idő alatt négy pillangógeneráció pusztul el, és születik újjá - hogy ennek ellenére hogyan találják meg évről évre épp ugyanazt a helyet, a tudósok számára a mai napig rejtély.

A felhők szent hegye: Sanqingshan-hegység Nemzeti Park, Kína

A Kína Jiangxi tartományban található, 2200 négyzetkilométer területet magában foglaló nemzeti park lélegzetelállító tájképe mintegy 48 sajátos gránitcsúcsot és 89 gránitpillért tár az idelátogató utazó elé, elkápráztatva azok furcsa, ember- és állatformákra emlékeztető megjelenésével, a felhők völgyekbe nyúló fátylával, valamint az onnan felszálló párának köszönhető szivárványok játékával.

A három hegyet magában foglaló hegység, melyek közül a legmagasabb 1817 méter, az élővilág tekintetében legalább olyan gazdag, mint a természeti formákat illetően - egyik vízesése több mint hatvan méter -, még különlegesebbé teszi azonban, hogy területe egyfajta taoista szentély, ahol a szubtrópusi növényzet misztikus faragásokkal és szobrokkal egészül ki.

A természet 15 szemet gyönyörködtető csodája

Nézegess képeket!

Elolvasom

A legnagyobb lagúna: Új-Kaledónia

A francia fennhatóságú csendes-óceáni szigetcsoportot, Új-Kaledóniát mintegy 1600 kilométer hosszan körülvevő korallzátonynak köszönhetően a térség a világ egyik legnagyobb lagúnáját alkotja, emellett egyike Földünk három legnagyobb korallzátonyának. Bár a különleges vízivilág természeti szépségét tekintve is egyedülálló, leginkább elképesztően változatos élővilágának köszönheti hírnevét, egyben védettségét is.

A hal- és korallfajok számát illetően Új-Kaledónia egyike a világ legsokszínűbb területeinek, nem beszélve a tengeri ragadozók rendkívül gazdag populációjáról, továbbá a teknősökről, a bálnákról és a tengeri tehenekről - a térség mintegy ezer halfajnak és 6500 különféle tengeri életformának jelenti az otthonát.

A geológusok paradicsoma: Sardona Tektonikus Aréna, Svájc

A védett Tektonikus Aréna Svájc északkeleti részének 33 ezer hektáros hegyvidéki területét foglalja magában, egyben hét olyan csúcsot, mely több mint háromezer méterrel magasodik a tengerszint fölé.

A tájegység a 18. század óta a geológiai kutatások egyik fő színtere, köszönhetően különleges természeti formáinak, hatalmas, folyóvölgyek fölé magasodó szirtjeinek, valamint annak, hogy a különféle földtörténeti korok váltakozása a sziklaalakzatokon tökéletesen megfigyelhető. A Glarusi-Alpok régiója emellett arról is híres, hogy a Középső-Alpok területének legnagyobb gleccservájta vidéke. A táj különleges szépsége Braunwald faluból látszik a legjobban.

Egy újabb Galapagos: Socotra-szigetcsoport, Yemen

A természet ezen különleges szentélye az Indiai-óceán északnyugati részén, 250 kilométer hosszan terül el, négy szigetet és két kisebb, sziklás szigetecskét magában foglalva. A lélegzetelállító természeti szépséggel rendelkező térség a kontinentális világtól számított egyik legelszigeteltebb terület - ennek is köszönhető sajátos, az egész világon egyedülálló élővilága. Növényvilágának 37%-a, hüllőfajainak 90%-a, emellett az itt élő csigák 95%-a a világon sehol máshol nem található meg.

A világ leggyönyörűbb tengerpartjai

Nézegess képeket!

Elolvasom

A szigetcsoport emellett mintegy 192 madárfajnak ad otthont - ezek közül 44-nek a sziget a költőhelye -, illetve a tengeri élővilágot tekintve is az egyik legváltozatosabb hely a világon - a térség körülbelül 253 korallfajtát, 730-féle halat és háromszáz rákfélét tudhat magáénak.

A legfiatalabb sziget: Surtsey, Izland

A Izland déli partjától 32 kilométerre fekvő sziget a világ legifjabb vulkanikus természeti formájának is tekinthető: egy, a tenger alatt 130 méter mélyen kezdődő vulkánkitörés hozta létre, mely 1963-ban érte el a felszínt, majd egészen 1967-ig folytatódott. A skandináv mitológia egyik alakjáról, a tűzóriás Surturról elnevezett sziget születése óta védett, hisz a természet különleges és rendkívül értékes laboratóriumául szolgál, ahol a tudósok megfigyelhetik, az élővilág miként foglal el magának szép lassan egy teljesen új területet. A 141 hektáros sziget ma már 335 faj otthona, és, bár területe napról napra csökken, egyúttal süllyedését is észlelték, egész biztos, hogy még évszázadokon keresztül látható lesz.

Egy ősi világ nyomai: Joggings, Kanada

A Kanada keleti részén, az Új-Skócia tartományban található 15 kilométeres, Joggings Őskori Sziklafalak elnevezésű partszakasz a világ egyik leghíresebb paleontológiai helyszíne.

Az evolúciós kutatások során is mérföldkőnek számító területet egyedülálló kövületeinek köszönhetően a karbonkor Galapagosának is szokás nevezni - a környéken csaknem 150 különféle fosszília, valamint húsz őskori lábnyom került felszínre, többek között a legkorábban élt őshüllőké, egy korai esőerdőé, valamint számos más, körülbelül háromszáz millió évvel ezelőtt virágzó életformáé. A különleges helyet ma úgy tartják számon, mint a Föld történetének tanulmányozására szolgáló legkiválóbb pontot.

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük