3 kultikus, világhírű utca, amin egyszer végig kell sétálnod: különleges életérzést hordoznak magukban

Nézd meg őket képeken!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak utcák, melyek jóval többet jelentenek néhány sáv autóútnál és a kétoldalt magasodó épületek sokaságánál. A világ három leghíresebb utcája, pontosan ezek közé tartozik.

Ezek a kultikus helyek sajátos életérzést hordoznak magukban: az enyhe vagy épp hűvös szellő, a jellegzetes fények, a sokat látott fák és a világhírű látnivalók is egyedülálló atmoszférával bírnak. Ha szeretnél mindennek tanúja lenni, a következő utcákon életedben egyszer végig kell sétálnod.

Párizs ütőere: Champs-Élysées

A Párizs legismertebb és legelőkelőbb utcájának, egyben a világ legszebb sugárútjának számító Champs-Élysées mozijai, mulatói - például a Lido -, kávézói és éttermei mellett manapság leginkább üzleteiről és divatszalonjairól híres, ám akkor is érdemes végigmenned rajta, ha elsősorban a látnivalók, nem pedig a vásárlás és a világmárkák csábítottak a francia fővárosba.A két kilométer hosszú és hetven méter széles sugárút - mely a görög mitológiában szerepet játszó elíziumi, vagyis mennybéli mezők után kapta a nevét - a Concorde-tér obeliszkjétől indul, és az egész utcát uraló, a távolból is megdöbbentő erővel bíró Diadalívig, vagyis a nyolcszögletű Charles De Gaulle-térig tart.

A meseszép esti kivilágításáról, karácsonyi fényeiről, valamint az itt megrendezett - egyben a világ legnagyobb hasonló jellegű eseményének számító - katonai parádéról is nevezetes út helyét egészen a 17. század elejéig mezők borították, amikor is Medici Mária úgy döntött, hogy a Tuileriák kertjét hosszú fasorokkal toldja meg. Az árnyas fák - épp úgy, mint lombjaik sajátos geometriai formája - a mai napig a sugárút egyik legjellegzetesebb vonását jelentik.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

New York és a színjátszás központja: Broadway

A ma New York egyik leghíresebb utcájának számító Broadway a város legrégebbi észak-déli irányú főútvonala. Az őslakosok által kialakított, az akkor még mocsaras-sziklás Manhattan-sziget egészét átszelő kanyargós csapást az első telepesek ideérkezésekor még Wickquasgecknek hívták, és elsősorban az indiánok használták. Az, hogy az út a későbbi New York egyik központi részévé vált, a holland gyarmatosítóknak, illetve az általuk megkezdett építkezéseknek köszönhető.Ma a Broadway - vagyis a Széles Út - a Bowling Greentől egészen Bronxig tart, miközben a 23. utcánál keresztezi a híres Fifth Avenue-t - az Ötödik Sugárutat -, a Hetedik Sugárútnál pedig a Times Square közelébe vezet. Itt találhatóak New York világhírű színházai is, melyek elsőként jutnak az utazó eszébe, amint a Broadway nevet megemlítik.

A Broadway ezen szakaszát, vagyis a Manhattan belvárosában található, musicalplakátoktól és fényreklámoktól színes színházi negyedet Great White Way-nek, vagyis Nagy Fehér Útnak is nevezik, köszönhetően a lélegzetelállító kivilágításnak - a Broadway ezen része 1880-ban kapott közvilágítást, mintegy egy mérföld hosszan, amivel az Egyesült Államok első elektromosan megvilágított utcájává vált.

Így néznek ki Donald Trump híres szállodái: már nem csillagokban, hanem gyémántokban mérik a luxust

Nézegess képeket!

Elolvasom

London ősi útja: Oxford Street

Az egykori római út helyén elnyúló Oxford Street London egyik központi utcája, körülbelül háromszáz üzletével továbbá Európa legforgalmasabb bevásárlóutcája is, mely nevét annak köszönheti, hogy része volt a régi London-Oxford útvonalnak.

Mai hossza két és fél kilométer, mely a híres Hyde Park északkeleti sarkánál található diadalívtől kezdve az Oxford Circus-t és a St Giles’ Circus-t érintve szeli át a várost, majd válik New Oxford Street-té, és fut bele a High Holbornba.

Keleti végénél található a Soho, ez a kis utcákból álló, pubokkal, színházakkal és mozikkal tarkított, pezsgő életéről híres városrész, emellett az Oxford Street, a Regent Street és a Kingsway által határolt területen helyezkedik el London színházi negyede, a Theaterland is, mely mintegy negyven kisebb-nagyobb színháznak ad otthont. Mint a legtöbb világhírű sugárút, az Oxford Street is híres esti megvilágításáról, különösen a karácsonyi időszakot illetően.

A város az 1980-as évek elején vezette be azt a mára már hagyománnyá vált szokást, hogy november közepén a téli fényeket mindig egy-egy híresség gyújtja meg.

OLVASD EL EZT IS!

golden gate
  • nagy-britannia
  • dél-amerika

A világ 4 legszebb panorámája

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük