Ezekben a városokban a legdrágább az élet az egész világon: 4 európai város jutott be a top 10-be
Nagy átrendeződések vannak a listán, mutatjuk az első 10 helyezettet.

tel aviv
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Economist Intelligence Unit (EIU) idén is közzétette globális felmérését - Worldwide Cost of Living -, amelyben a világ városait aszerint listázzák, hogy hol milyen magasak a dollárban számolt megélhetési költségek. Az összehasonlítás alapját hagyományosan New York képezi. 200 termék és szolgáltatás árát vizsgálják a tanulmány készítése során.

Míg a korábbi években 133 város mutatóit vette górcső a szervezet, idén már 173 helyszínnel tette mindezt. Budapest a New York-i költségszint kicsit több mint felével, 54 százalékával a lista 135. helyére került.

A világ 10 legdrágább városa 2021-ben

A top 10-es mezőnyben is vannak átrendeződések 2020-hoz képest, és a lista további részei is tartogatnak meglepetéseket. Róma esett vissza a legtöbbet, a 32. helyről a 48.-ra, míg Teherán lépett előre a legtöbbet, a 79.-ről a 29.-re. Utóbbira a cég szerint a magyarázat az Iránnal szemben újra kivetett amerikai szankciókban, illetve az emiatt folytatódó áruhiányban és az importköltségek növekedésében keresendő. Az izlandi Reykjavík előmenetele is figyelemreméltó: 21 helyet lépett előre, így 35. a sorban, mindez az árak sok területen történő emelkedésének köszönhető, többek között drágult az alkohol és a közlekedés is. A világ legolcsóbb városa továbbra is a szír főváros, Damaszkusz. Az EIU által követett árak inflációja most volt a legmagasabb az elmúlt 3 évben, 3,5%-os. Az adatokat 2021. augusztus 16. és szeptember 12. között gyűjtötték.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük