Ezek a világ legélhetőbb városai a friss lista szerint: most csak 2 európai jutott be a top 10-be

A járványhelyzet a legélhetőbb városok rangsorát is átrendezte.

auckland

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az, hogy az ember a világ mely pontján lakik, jócskán meghatározza a mindennapjait, a lehetőségeit és az életminőségét is. Bár mindenki más és más környezetben érzi jól magát, van, akit a természet nyugalma és csendje tölt fel, más él-hal a metropoliszok nyüzsgéséért, vannak olyan szempontok, amelyek a legtöbbek számára fontosak az általános jó közérzethez, ilyen például a megfelelő közbiztonság, valamint az egészségügyi szolgáltatások és a kulturális tevékenységek elérhetősége. 

A városok élhetőségét több intézet is évről évre vizsgálja, az Economist Intelligence Unit (EIU) tavaly a járványhelyzetre való tekintettel nem, idén viszont már ismét elkészítette a városokat rangsoroló jelentését, ami a 2019-eshez képest kellőképp átrendeződött.

A 10 legélhetőbb város a világon

Az Economist Intelligence Unit 140 nagyvárost vizsgált egy harminc pontból álló szempontrendszer alapján, amelyben szerephez jutott az oktatás, a kultúra, az egészségügy, a környezet, az infrastruktúra, illetve a politikai és társadalmi stabilitás is. Nem meglepő módon leginkább az egészségügy és a kulturális élet pontszámai estek az elmúlt időszakban a legtöbbet. Az ilyen összehasonlításokon  Ausztria fővárosa, a zöldterületeinek nagyságáról is híres Bécs rendre jól szerepel, az EIU 2018-as és 2019-es listáján is az első helyen végzett, letaszítva onnan az ausztráliai Melbourne-t. Idén viszont az osztrák főváros már nem került be a top tízbe, az egyébként szintén kimagaslóan jónak számító 12. helyre rangsorolták. A teljes listát az intézet nem tette közzé.

A járványkezelési stratégia sokat nyomott a latban, az EIU álláspontja szerint a pandémia miatti korlátozások bizonyos régiók, az európai és a kanadai városok élhetőségét negatívan befolyásolták. A legkevésbé élhető város idén is a szír főváros, Damaszkusz lett. Fontos szem előtt tartani, hogy az elemzéshez az adatokat 2021. februárban és márciusban gyűjtötték. A lista több pontján holtverseny alakult ki.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük