Íme a legbékésebb országok listája 2021-ben: a top 10-be 8 európai állam bekerült
A világ legbékésebb országainak listája hozza a papírformát, továbbra is Európa a legbiztonságosabb.

lisszabon
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Utazás vagy költözés előtt az adott országban uralkodó biztonság és béke, illetve ezek hiánya fontos szempontot jelentenek. Az Institute for Economics and Peace független, nonprofit kutatóintézet évről évre összeállítja a Global Peace Index nevű jelentést, amelyben a világ országait a biztonság szempontjából rangsorolja.

Figyelembe veszik a szociális biztonságot, az éppen zajló helyi és nemzetközi konfliktusokat, valamint a militarizáció mértékét. A friss adatok átlagosan 0,07 százalékos romlást jeleznek, ez a kilencedik negatív előjelű változás az utóbbi 13 évben. 87 ország javuló, 73 romló tendenciát mutat.

A legbékésebb országok 2021-ben

A jelentés készítői leszögezik, hogy a világjárvány pontos hatásai még nem láthatók világosan, míg az erőszak bizonyos formái rövid időre háttérbe szorultak, csillapodtak, addig a lezárások miatti gazdasági bizonytalanság nyugtalanságot szült az állampolgárok körében. A pontszámokban egyébként nagy változás nem állt be, a legbékésebb és a legveszélyesebb országok is többnyire ugyanazok maradtak. Afganisztán zsinórban negyedszerre lett a világ legkevésbé biztonságos országa, a sorban Jemen, Szíria, Dél-Szudán és Irak követi. A top 10-es lista nyolc helyezettje Európában található, Magyarország a 19. helyen áll, a 2020-as 24., illetve a 2019-es 21. helyhez képest.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük