2019 legbiztonságosabb országai: itt a lista, hol a legkevesebb az erőszak

A Global Peace Index listája megmutatja, melyek a legbiztonságosabb, legbékésebb országok a világon.

Legbiztonságosabb európai országok 2019-ben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Institute for Economics and Peace kutatóintézet minden évben rangsorolja a világ országait a Global Peace Index című jelentésében. A statisztikák összegyűjtését és az adatok elemzését követően aztán évről évre kiderül, melyek a legbiztonságosabb vagy a legveszélyesebb országok.

A kutatóintézet vizsgálja többek között azt, hogy milyen szintű az országon belüli biztonság, milyen külső és belső konfliktusok vannak az országban, és milyen mértékű a militarizáció az adott államban. A törpeállamokat a kutatásban nem vizsgálják.

Statisztikai adatok alapján számba veszik az erőszakos bűncselekmények, a terroristatámadások és az erőszakba torkolló tüntetések valószínűségét, továbbá a belső megosztottság mértékét, a menekültek kezelésének módját és a szomszédos országokkal ápolt viszonyt is. 

A legbiztonságosabb országok 2019-ben

A tavalyi top tízes listához képest voltak apróbb változások, ám az biztos, hogy a rangsor élére került országokban kevesebb a valószínűsége, hogy valaki akár turistaként is erőszak áldozatává váljon, ahogy a belső konfliktusok is kevésbé jellemzők, és békés módon kezelik a felmerülő feladatokat. Magyarország idén a 21. helyre csúszott vissza a tavalyi 17. hely után.

(Borító- és ajánlókép: Bécs, Kohlmarkt - Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük