Láttál már robbanó tavat?
Bármikor gyilkolhatnak
Míg a helyieknek életveszélyt, a katasztrófaturistáknak adrenalinban gazdag úti célt jelentenek az afrikai gyilkos tavak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A természetben számos csodás jelenség kápráztatja el az utazókat, ugyanakkor kiszámíthatatlansága által képes rejtélyes és veszélyes dolgokkal is előrukkolni. Ezek közé tartoznak Afrika robbanó tavai is.

A Kivu-tó

Ritka kitörések

A limnikus kitörések során mélyvizű tavakból szabadul ki a mélyükön felhalmozódott széndioxid, mely a környéken pillanatok alatt elterjedve fulladásos halált okoz, a robbanás erejétől függően pedig akár tavi cunami kialakulása is megtörténhet. A robbanás fő komponense az alulról felszivárgó vulkanikus gázokból ered, és minél nagyobb a nyomás, annál több széndioxid tud kioldódni, így a gázokkal telített gyakorlatilag egy még kibontatlan szénsavas üdítős palackhoz hasonlít.

A kinyitással csökken a nyomás, ezért szabadul fel a rengeteg gáz. Az aktív limnikus tavak is pont ugyanígy működnek, csak sokkal nagyobb méretben. Ha egy gázokkal telítődött, akkor tudósok szerint a katasztrófát egy kisebb földcsuszamlás, földrengés vagy vulkáni tevékenység is kiválthatja. Ilyen, robbanással fenyegető, aktív ból csupán három ismert a világon: a kameruni Monoun-tó, a szintén kameruni Nyos-tó, valamint a Ruanda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határán elhelyezkedő Kivu-tó, mely egyben a legnagyobb területű veszélyt jelentő .

Kivu-tó

A a Nagyhasadék-völgy nyugati ágában helyezkedik el 1460 méteres magasságban, területe 2700 négyzetkilométer, átlagos mélysége pedig 220 méter. A környék Földünk egyik legaktívabb vulkáni területe, mely csak fokozza a robbanás kialakulásának kockázatát.

A vulkáni tevékenység miatt az olvadt kőzet repedésein keresztül széndioxid és metángáz szivárog a vizébe, ráadásul előbbit a mélyén élő baktériumok szintén metánná alakítják át. A környéken kétmillió ember életét veszélyezteti a végzetes katasztrófa lehetősége.

A legújabb felmérések szerint a Kivu-tó mélységeiben megközelítőleg 300 köbkilométer széndioxid és 55 milliárd köbméter metángáz van, melyek egy esetleges kitörés során a völgyben élő emberek és állatok halálát okoznák, illetve a nagy vízfelület és a gázok mennyisége miatt ebben az esetben tavi cunami is pusztíthatná a környéket. A veszély csökkentését még nem sikerült teljes egészében megoldani, bár a ruandai kormány egy konzorciummal szerződést kötött a metán kitermelésére vonatkozóan, hiszen ez az egyik legolcsóbb energiaforrás. Ennek megvalósulásával Ruanda energiatermelő kapacitása lényegesen megnőhetne.

Még több bizarr hely
Ha kíváncsi vagy a világ legfurcsább látnivalóira, megdöbbentő természeti csodákra, misztikus műemlékekre, különleges épületekre, megrázó vagy épp félelmetes úti célokra, kattints ide, és böngéssz gyűjteményünkben!

Kameruni veszélyforrás

A Kivu-tóval ellentétben a Kamerun területén elhelyezkedő tavak nemcsak veszélyeztetik a környékbeliek életét, de évekkel ezelőtt már meg is mutatták az erejüket egy limnikus kitörés során. A nagyobb katasztrófát az 1986. augusztus 21-én robbant kráter, a Nyos-tó okozta, mely a helyzet súlyosságára hívta fel a figyelmet. 

Nyos-tó: a tudósok próbálják csökkenteni a nyomást

A alatti magmaüregből folyamatosan érkezik a tó vizébe a gáz utánpótlása, ám nem csak egy újabb hasonló eseményre van kilátás, de a folyamatosan gyengülő sziklafalak is veszélyt jelentenek, hiszen egy földmozgás bármikor kitörheti azokat. Ennek következményeként hatalmas vízmennyiség zúdulhat a mélyben fekvő falvakra. A veszély csökkentése érdekében a tudósok öt cső mélybe történő levezetését tervezték, mely révén felszínre hozható lenne a gáz, így csökkenthetnék a kitörés egyik feltételét, a nagy nyomást, viszont egynél több cső lefektetése újabb tragédiát eredményezhetne.

Így jelen állás szerint egyértelműen hatásos megoldás még nem született a robbanó tavak megfékezésére, a katasztrófaturisták azonban ezt nem is bánják, az adrenalinlöket reményében nagy számban látogatnak el az érintett területekre.

Képek: trickfist.com; mhalb.pagesperso-orange.fr.

Ezt is szeretjük