Utazás kuponnal: sok pénzed bánja, ha nem figyelsz
A kuponos ajánlatok olcsók és jók, de figyelni kell, mi van pontosan az árban.

utazas-fizetes-bankkartya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kuponos oldalak segítségével felejthetetlen élményekkel gazdagodhat az ember, hiszen tényleg sok szuper ajánlatot lehet kifogni, olcsón. Mégsem árt nagyon odafigyelni az apró betűs részre.

Akár külföldi utazás a cél, akár egy hazai wellness-hétvége, esetleg néhány nap a hegyekben, a nagyobb kuponos oldalakon valószínűleg egy adott témára keresve is több oldalnyi ajánlatot tudsz kilistázni. Egy kis talpraesettséggel tényleg a legjobbat fogod választani.

Kuponos utazás: mi van az árban?

Mielőtt átutalod a kupon árát, minden esetben érdemes tételesen végignézni, hogy mit is tartalmaz a feltüntetett ár, és milyen plusz költségekkel kell számolni a kifizetett összegen felül. Aki vett már részt kuponos utazáson, nagy valószínűséggel tudja, hogy a településenként eltérő összegű idegenforgalmi adó például legtöbbször nincs az ajánlatban, ami akár több ezer forintos különbséget is jelenthet.

Hiába szerepelnek a promóciós képeken, az egyes szállodákban meghirdetett szolgáltatások általában nem tartoznak a keretösszeghez, és ez nemcsak a masszázsra vonatkozik, sok esetben még a wellness-részleg is felár megfizetése után vehető igénybe. 

Külföldi ajánlatoknál többek között a poggyász, a transzfer és a reptéri illeték is kérdéses, de itthon is fontos utánanézni annak, hogy a szálláshoz tartozik-e saját, zárt parkoló, mivel az utcai parkolás napi díja több nagyobb városban vagy a Balatonon akár 1-2 ezer forint is lehet.

Mikor váltható be?

A legfontosabb azt megvizsgálni az ajánlatban, hogy pontosan mely időszakra szól, milyen határidővel és feltételekkel váltható be. Nagyon gyakori, hogy egy-egy kupont nem lehet beváltani a hosszú hétvégéken, vagy csak hétköznaponként lehet felhasználni. 

Az is előfordul, hogy a főszezonban, esetleg egy-egy rendezvény, ünnepnap, turisztikai attrakció idején csak felár megfizetésével váltható be az adott kupon.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hat év alatti gyermekek nálunk a legtöbb helyen pótágyazható szobákban ingyen alhatnak szüleikkel, de nem mindenhol magától értetődő ez. Külföldi szálláshely esetén jobb utánanézni, hogy hány éves kortól, illetve mennyit kell fizetni a kicsik után.

Panoráma plusz pénzért

Az egyes szállásokon előfordulhat, hogy a panorámás, a teraszos vagy a nagyobb méretű, több kényelmi extrát nyújtó prémium szobákért plusz összeget számolnak fel. Sokszor külön fizetni kell a légkondicionáló vagy akár a széf használatáért is, de a vacsora vagy a reggeli áráról sem árt előre tájékozódni, ha az nincs a feltüntetett árban.

A rövid határidővel beváltható ajánlatoknál érdemes előre felhívni az adott szállást is telefonon, és megérdeklődni, hogy biztosan van-e még foglalható, felár nélküli szabad szoba, és, ha igen, pontosan mikorra - kellemetlen félreértések következhetnek ugyanis abból, ha a tervezett szabadságotok idejére már nincs kapacitása a szálláshelynek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük