4 különleges, meseszép kirándulóhely Magyarországon: tökéletesek szombati sétákhoz

Tartalmas programokkal várnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
Magyarország települései rengeteg színt, hangulatot és csodát rejtenek magukban, melyek mindegyike csak arra vár, hogy a szabad szívű utazó felfedezze őket. Ha ezen a hétvégén a következő négy helyre visz az utad, ritka élményekben lehet részed.

Hódmezővásárhely
Gyula
Diósgyőr
Túristvándi

A magyar Toscana: Hódmezővásárhely

A Csongrád megyei Hódmezővásárhely a díszkutak városa. Mások a művészetek városának tartják, de elnevezte szinte minden valamirevaló híresség, aki kötődött hozzá.

Ady paraszt Párizsnak mondta, Juhász Gyula szerint a magyar Fiesole, utalva a termékeny Toscana művészeti központjára, Móricz Zsigmond pedig magyar Kaliforniaként emlegette. Hódmezővásárhely művészete újabb kori gazdagságának is egyik legfőbb forrása lett.

Hagyományos fazekasságra alapították a nemzetközi hírű Alföldi Porcelángyárat. A nevezetes vásárhelyi hímzés messze földön ismert könnyű- és háziipart hozott létre. A Vásárhelyen megtelepedett művészek iskolát teremtő, országos jelentőségű művésztelepet alapítottak. Hódmezővásárhelytől József Attila is elválaszthatatlan, a költő Csongrád és Makó mellett alkotott és időzött a legtovább, miután Szegedet elhagyta.

Vásárhely műemlékeinek sorát már a korelnök jogán is a város Csomorkány nevű külterületén lévő volt Árpád-kori falu 12. századi, kétszáz év múltán gótikus stílusban átépített templomának feltárt romjai vezetik. Ám érdemes megnézned az árvédelmi falat, a Károlyi-házat, az Agrármúzeumot és a Bakay-kutat is, mely az Alföld első artézi kútja volt.

A kultúra városa: Gyula

Gyula neve a kezdetektől összeforrt a kultúrával. Nem csak az oktatással, a vallással, a humán műveltséggel, de a reál tudományokkal is. Először bencés monostora miatt említi okirat a 14. században.

Ám korábban is jelentős volt, mint azt máig megmaradt emlékei bizonyítják: a Törökzugnak nevezett városrész kultikus templomromja a feltárt sírral, további két középkori alapokra épített műemléktemplom, és a máig Gyula jelképének számító téglavár.

Másutt ugyan kőből építettek nagyobb és erősebb várakat, azonban itt ez az út nem volt járható - a mocsaras vidéken az építőanyag szállítása aligha lett volna megoldható. Gyula a vár mellett nevezetes szülötteiről is híres, többek között Erkel Ferencről és az innen elvándorolt Dürer családról. A Békés megyei Gyula első műemlékei az 1700-as évekből maradtak ránk. Az 1735-ben elkészült iskolát a vármegyeháza és a templomok követték, majd a Harruckern-Wenckheim-Almássy-kastély. A Százéves cukrászda és a Várfürdő szintén kihagyhatatlan.

A hölgyek városa: Diósgyőr

A ma Miskolc egyik városrészének számító Diósgyőr évszázadokon át szolgált hozományként főúri családokban, és mindig is a nőké volt itt a főszerep. A különleges vár már a tatárjárás utáni században is az ország egyik legnagyobb vára volt - erőd, végvár jellege csak ekkor kapott igazán nagy hangsúlyt. Addig inkább kastélynak, lovagvárnak tűnt. Fénykorát az Anjouk alatt érte meg, Nagy Lajos egyik kedvenc tartózkodási helye volt. Méretei, tornyai, belső szerkezete ma is tiszteletet parancsoló: egyszóval lenyűgöző.
A vár először Károly Róbert uralkodása idején töltött be fontos szerepet: Lokietek Erzsébet, a bajor herceg lányának királynői javadalma volt. A vár és az uradalom mindig is főúri hölgyekhez kötődött, megkapta többek között Czillei Borbála, Podjebrád Katalin, Aragóniai Beatrix, illetve Habsburg Mária.

A vízimalmok vidéke: Túristvándi

A vízimalmok még a közelmúltban is Európa-szerte általános és elterjedt épületek voltak. Vízimolnárnak lenni Skandináviától Hispániáig köztiszteletben álló, biztos megélhetés volt. Mégis alig maradt fenn néhány - nagy becsben is tartják valamennyit. Igazi ritkaság azonban, hogy eredeti és ma is működő legyen egy ilyen műemlék. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, varázslatos  szépségű Túristvándi híres vízimalma ritkaság műszaki megoldását tekintve is. Három alulcsapott vízikereke egyedülállónak mondható. Kényszer volt, hisz egyméteres vízesést is nehezen lehetett e sík vidéken összehozni a meghajtásához.
Az Öreg-Túr vízjárására jellemző, hogy míg a faluban a templomtól a malomig fél kilométer sincs az út, addig a bűbájos folyócska ugyanezt vagy öt kilométeren, kanyargóival járja be. Az 1700-as évek végén épült mai malom helyén először 1315-ben említ malmot adóösszeírás. A szerkezet 1952-ig dolgozott, ma pedig már csak bemutatómunkákat végez az idelátogatók örömére.


Cikkünk Kaiser Ottó és Papp Márió Magyarország 1000 csodája című könyve alapján készült. Képek: diosgyorivar.com; hu.wikipedia.org; gyula.hu; turistvandi.hu.

Ezt is szeretjük