Mikor kell beadni az első kullancs elleni oltást, hogy biztosra menj? Már nincs sok időd

Tavasszal már aktívak a kullancsok, így gyorsan közeleg a veszély.

nagykep?cikkid=170052&kep=kullancs-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan úgy gondolják, hogy nem veszélyeztetik őket a kullancsok, hiszen nem járnak erdőben, ez azonban tévedés. Fertőzött kullanccsal akár városi parkokban is találkozhatsz bárhol Európában. Mutatjuk, hogyan védekezhetsz a veszélyes kórok ellen!

Kullancs elleni védőoltás

Mivel a kullancsok aktivitása tavasszal kezdődik, ezért az első védőoltást már télen be kell adni. Amennyiben ez nem történt meg, úgy az első oltás beadása haladéktalanul szükséges. A második emlékeztető oltást 1-3 hónap múlva, míg a harmadikat 9-12 hónap múlva kell beadni. Az immunitás a második oltást követően nagyjából 14 nappal alakul ki.

Az oltás gyermekeknek való változata már 1-12 éves kor között adható, ezt követően felnőtt oltás szükséges. Az első három oltást követően három év múlva ismételni kell, majd 49 éves kor alatt ötévente szükséges újabb oltás, 49 éves kor felett pedig háromévente kell ismétlés.

A kullancs elleni védőoltást Encepurnak hívják, és a vérszívók által terjesztett kullancsencephalitis ellen nyújt védelmet, mely agyvelő-, agyhártya- és gerincvelő-gyulladást válthat ki. Az oltóanyag vásárlásához orvosi vény szükséges.

Védekezés a Lyme-kór ellen

A védőoltás nem óv meg a kullancsok által terjesztett Lyme-kórtól, így az oltás mellett fizikai védekezés szükséges. Jó módszer a nadrág zokniba való betűrése, a zárt ruházat, a kullancsriasztó szerek, valamint az, ha átnézed a bőrödet és a ruhádat. Amennyiben mégis megcsíp egy kullancs, azonnal vizsgáltasd ki magad orvossal, hiszen az időben kimutatott Lyme-kór antibiotikumokkal jól kezelhető.

Ezt is szeretjük