Mutatjuk, hogy néz ki ma Kolontár és Devecser: 10 éve történt a vörösiszap-katasztrófa

Pontosan tíz évvel ezelőtt történt a vörösiszap-katasztrófa, mely Kolontár és Devecser életét gyökerestől felforgatta.

kolontár devecser

Pontosan tíz évvel ezelőtt, 2010. október 4-én súlyos tragédia híre rázta meg az országot: átszakadt az ajkai zagytározó 10-es kazettájának fala, a pusztító, 6-700 ezer köbméternyi vörösiszap elemi erővel hömpölygött végig Kolontár és Devecser községek utcáin, elérve egészen Somlóvásárhelyig.

A vörösiszap-katasztrófa mély nyomot hagyott a falvak lakóiban, hiszen nem csupán az anyagi és az ökológiai kár volt jelentős, de a néhol másfél-két méter magas hullámban végigsöprő zagy tíz ártatlan ember életét is követelte, emellett több százan megsérültek az ominózus napokon. Sokan értékeiket hátrahagyva kényszerültek menekülésre az utcákon az életükért.

Kolontár és Devecser tragédiája

A vörösiszaptömeg egyik pillanatról a másikra érkezett a falvakba - mesélte el kérdésemre a devecseri vasútállomás melletti vendéglő tulajdonosa és fia, majd hozzátették: többedmagukkal az épületbe szorulva nézték végig, ahogy az ár elképesztő erővel vitt mindent, akár utánfutókat, autókat is felkapott, és másodpercek alatt elsodort. De volt olyan autó, amit a garázsban szó szerint a fejére fordított a hatalmas mennyiségben bezúduló zagy.

Ők maguk csak a szerencsének köszönhetik, hogy vendéglőjük kissé védettebb helyen viszonylagos épségben megúszta a katasztrófát, de a városközponttól a vasútállomásig minden házat letarolt az iszap. "Így kerültek távol tőlünk a szomszédaink" - összegezték keserű beletörődéssel a kialakult helyzetet.

Az anyag a zagytározóból kitörve a Torna-patak és a vasút mentén hömpölygött végig legintenzívebben a településeken. A patak vizében a maró anyagtól minden élőlény elpusztult, még a baktériumok is, a lúg pedig a Marcalba is eljutott.

Azon az átkozott napon Devecseren és Kolontáron mindent felülírt a katasztrófa, és hiába telt el tíz év: bár több száz veszélyes állapotú ingatlanból kiköltöztették a lakókat, egy-egy stabilan maradt épület mállásain ma is látszik az akár másfél méterre felcsapódó iszap nyoma, ahogy a helyiek szívéből sem lehet kitörölni a tragédiát.

Kolontár temploma a vörösiszap-katasztrófa után, és a terület ma.
Kolontár temploma a vörösiszap-katasztrófa után, és a terület ma.
Fotó: Indafotó/sinpityu, Tamás Katalin

A tragédia hosszú időn át megbénította a helyieket, akik számára máig fájó pont az emlékezés. A katasztrófa felelőseinek ügyében nyolc és fél éven át nem született ítélet, 2019. februárjában az első rendű vádlottat, a Mal Zrt. egykori vezetőjét két és fél év letöltendő fogházbüntetésre ítélték gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás miatt. A másodrendű vádlottra, azaz a cég műszaki vezérigazgató-helyettesére két év börtönbüntetést róttak. A harmad-, negyed-, ötöd-, hatod-, nyolcad- és tizennegyedrendű vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre, a hetedrendűt pénzbüntetésre, a tizenharmadrendűt megrovásra ítélték, öt vádlottat pedig minden vádpont alól felmentettek.

A devecseri Esterházy-kastély parkja 2010 októberében és ma.
A devecseri Esterházy-kastély parkja 2010 októberében és ma.
Fotó: Országalbum/dia1965, Tamás Katalin

Pedig emberéletek vesztek oda, rengetegen megsérültek a lúgos, maró hatású anyagtól, és a helyiek egészségi állapotát hosszabb távon is rontotta a szennyezés: későbbi sajtóértesülések szerint a falvakban a katasztrófa után megnőtt az asztmában, a magasvérnyomás- és immunrendszeri betegségekben, viselkedési zavarokban érintettek száma, nem beszélve a gyógyíthatatlan lelki sebekről, a gyászról és a szorongásról attól, hogy az emberi felelőtlenség és hanyagság percek alatt a földdel teheti egyenlővé hosszú évtizedek munkáját. Bár az ingóságokat elvesztő lakók számára kárpótlásul Kolontár határában megépült a Makovecz Imre tervezte lakóövezet, a bizonytalanság és a félelem még sokáig megmaradt az emberekben.

(Képek: Tamás Katalin, Országalbum/dia1965, Indafotó/sinpityu katona Nero 11.)

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük