A hazai máktermelés fenegyerekénél jártunk: Kocsis Bertold biogazdaságát imádják a vevők

Kocsis Bertold öt hektáron termel mákot: azt mondja, nemcsak a bátorságán és szerencséjén múlott a sikere, legnagyobb részben a föld a titka annak a kiváló étkezési máknak, ami nála terem. Hajdúböszörményi biogazdaságában jártunk.

File 022

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egész napos izzás után enyhül a levegő, jólesik a forróság után. A szemünk elé táruló látvány leírhatatlan. Az akácfával körülvett birtok mögött éppen lemenőben van a nap, ameddig a szem ellát, mákgubók magasodnak, nyújtóznak a kék ég felé.

Kocsis Bertold, a hazai biogazdálkodás és máktermelés megkerülhetetlen alakja vezet végig minket a gazdaságán. És nem túlzott, mikor azt mondta, a földről bármennyit tud beszélni. Olyan hévvel és szenvedéllyel, ahogy csak azok tudnak, akik megtalálták a helyüket a világban, azzal foglalkoznak, amit szeretnek, és amihez értenek.

Magyarországon a minimális morfintartalommal rendelkező fajtájú étkezési mák termelése engedélyezett, de nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelni, és a termelés minden lépése ellenőrzött. Kocsis Bertold hajdúböszörményi biogazdaságában öt hektáron termel mákot, azt mondja, nem csak a bátorságán és szerencséjén múlott a sikere, legnagyobb részben a föld a titka annak a kiváló étkezési máknak, ami nála terem.

- Sokat gondolkodtam, mit csinálnék, ha újrakezdhetném - réved el egy pillanatra a hűs teraszon. - De mindig arra jutok, hogy ugyanezt. Nem csinálnék semmi mást.

Pedig a máktermelés nagyon munkaigényes, biogazdálkodást folytatni pedig még kényesebb szakma. Bertold gyűlöli a vegyszereket, úgy tartja, a föld nagy érték, mindig is az volt, vigyázni kell rá. Kemikáliákkal a terméshozamot ugyan lehet növelni, de a föld tönkremegy: lesavanyodik, terméketlenné válik. Ahogy ő fogalmaz: a növénynek a föld a gyomra. Ha nem kap tápanyagot, nem fejlődik.

- Én okosan és eredményesen akartam gazdálkodni - mesél a kezdetekről. - Mert gazdálkodni lehet, de jól csinálni kevesen tudják.

Bertold beleszületett a mezőgazdaságba, a földdel való munkába. Szülei mindketten a téeszben dolgoztak, majd gazdálkodni kezdtek. Sokfajta növénnyel foglalkoztak, a család együtt dolgozott a vállalkozásban.

- A katonaság egy éve alatt megváltoztam. Mindig is szerettem ezt a fajta természetközeli életet, de a leszerelés után éreztem meg igazán, hogy ez a szabad élet, az, hogy a magam ura vagyok, ez való nekem igazán.

 Szüleitől 2006-ban vette át a gazdaságot.

- Akkoriban még volt itt mindenféle növény. Kukorica, búza, zöldborsó. De ahogy telt az idő, azt láttam, hogy a gazdálkodásom nem eredményes. Nem feltétlenül a pénzre gondolok: azt láttam, hogy a befektetett munka, idő, a ráfordított anyag nem térül meg. Leültem, és egy kockás papíron négyzetméterre kiszámoltam, mire mennyit költök, és mi térül meg ebből. Nem tetszett, amit láttam. Másrészt megváltozott a piac is, sokan kezdtek termelni, és rengeteg lett a kereskedő. Elkezdtem azon gondolkodni, hogyan lehetne másként gazdálkodni, jobban csinálni.

Így jött a máktermelés ötlete. Körülnéztem, és azt láttam, hogy minden a rendelkezésemre áll. A kiváló, 38 aranykoronás föld, az eszközök. És tudtam azt is, hogy a szabályozás, a biogazdálkodással járó rengeteg előírás, ellenőrzés és papírmunka, valamint a termelés munkaigényessége miatt ebbe kevesen mernek belevágni.

És Kocsis Bertold belevágott. Jelenleg öt hektáron termel étkezési mákot, de biogazdálkodásában van cékla, olajtök, muskotálytök és eper is.

- Őszi mákot vetünk, ez nem annyira rizikós, mint a tavaszi. Próbálkoztunk azzal is, de a tavaszi mák együtt kel a gyommal, nem kapja meg azt a menekülési útvonalat, amire szüksége van ahhoz, hogy kifejlődjön. Az őszi mákot szeptember-októberben kell elvetni. Ebben az időszakban a mag erősödik, kikel, majd március körül megindul az intenzív növekedés, úgy mondjuk, hogy kinő a kártevők foga alól. Ekkor kultivátorozással, kapálással, kézi gyomlálással meg tudjuk akadályozni a gyomosodást.

A mák a napos, száraz időt kedveli, tudom meg Bertoldtól, de vetés után szükség van csapadékra, hogy a mag meg tudjon indulni. Ha ez nincs, a mag berögösödik, nem tud kialakulni a gyökér. Ha meg is indul, de nincs eső, alászárad, és elhal az aprócska növény. Az igazán nagy munka azonban a betakarítás után következik.

- Pár évvel ezelőtt még kézzel törtük a mákot. Ma már speciális kombájnnal aratunk. Eszközök terén is igényes a mák: nemcsak a speciális aratógépre van szükség, de kalmárrostára, ami méret és súly szerint osztályoz. Pótkocsis traktorra és főleg akkora raktárra, ahova be tudjuk hordani.

Aratás után a mákot legalább nyolcszor kell letisztítani, hogy elérjük az étkezésimák-minőséget. Ez körülbelül egy hónap. Hogy a minőségét megőrizze, a bezsákolt termést folyamatosan mozgatni kell, újra és újra át kell zsákolni. Eközben éri a levegő, mozog a mák, nem avasodik.

A betakarítás akkor ér véget, ha a szabályok szerint elszámoltam a gubóval, a szárral és a szármaradvánnyal is.

A hosszú, téli napokon, mikor üres a föld, a papírmunka van soron. A vetőmag felvásárlásától a betakarításig minden számlát, dokumentumot, szállítólevelet előkészíteni. Az éves ellenőrzéseken felül bármikor jöhet szúrópróbaszerű ellenőrzés, akár a piacon is. Egész évben rengeteg a papírmunka, a terméshozamtól a betakarításig mindent le kell jelenteni. De Bertoldnak nincs félnivalója, nyugodtan alszik, mert minden szabályt betart, mindent az előírásoknak megfelelően csinál.

- Ez rengeteg munka. Elfáradok bele, persze, de azt mondom, nem mindegy, hogy az ember mibe fárad el. Abba, hogy irányítják, utasítják egész nap, a főnökbe - vagy egy olyan munkába, amit szeret. Szerintem az az ember lehet igazán boldog, akinek a munkája a hobbija is egyben. Szerencsém abban volt, hogy rájöttem, mire van szüksége a máknak.

És még valamiben. Hihetetlen érzéke van a kereskedelemhez is. Akár egy kiló mákról van szó, akár egy mázsáról.

- Azt már igen korán észrevettem, hogy a gazdálkodásnak ez a része nekem valahogy megy. Hogy el tudom adni a terményt. Mindegy, hogy egy kiló mákról van szó a Csörsz utcai piacon, vagy a céklának keresek felvásárlót. Viszek egy zacskó mákot, mondják, én meg erre azt mondom, kettő jobban tartja egymást a szatyorban, nem? Igaza van, nevet a vevő, és viszi a két kilót.

Úgy vettem észre, szeretnek a piacon. A vevők is, meg a többi kereskedő is. Fontos, hogy megtaláljuk a másik emberrel a hangot. Itthon sem éreztetem, hogy én vagyok a főnök, mindenkihez tisztelettel szólok, kedvesen beszélek. Nagyon szeretek, és szívesen beszélgetek bárkivel. Nem a kereskedő, a biogazdálkodó szól hozzájuk, hanem én, az ember.

És sorban állnak a vevők. Van, aki megvárja, míg megjelenik a piacon, addig nem vesz mákot. De a budapesti éttermekben, pékségekben is ismerősen cseng a neve.

- Az biztos, hogy sokkal többen ismernek, mint ahány embert én ismerek! - nevet, aztán komolyan rám néz. - Tudod, mi a fontos nekem? Hogy a vevő azt érezze, ő is jól járt. Ez a mák, amit én termelek, ezt a gazdaságot nem hagyja el, a saját autómon szállítom le oda, ahova kérik. Ugyanolyan szívesen adom a fél kilót, mint a huszonötöt. Kerestek nagy cégek, igen. Én viszont olyanoknak adom szívesen a terményt, aki értékeli ezt a minőséget, ezt a földet, amiben termett, a befektetett munkát.

Ez nem a pénzről szól. Tudod, hogy van: az mindig kevés! - nevet. - Vannak dolgok, amiket szeretnék, vágyom rájuk, de nem szabad kapzsivá válni. Fejleszthetnék, de úgy érzem, ebből, ami van, kihozom a maximumot. És ennyi nekem elég.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Azt gondolom, hogy kiegyensúlyozott és boldog életet élek, mert adott hozzá minden. A családom. A munkám. Hétvégén túrázunk, horgászunk a fiúkkal. Járjuk a vidéket, kirándulunk. Minden este elmegyünk bringázni. Összejövünk a barátokkal, főzünk, jókat eszünk. Esténként kihozzuk ide a babzsákokat, leheveredünk, együtt vagyunk, beszélgetünk, filmeket nézünk.

Boldog vagyok.

Kortyolok egyet az italomból, elfordítom a fejem. A teraszról látom a mákföld egy darabját. A lemenő nap utolsó sugarai megvilágítják a gubókat. A jó gazda mindent tud a növényről - idézem fel magamban Bertold mondatát, és az jut eszembe, azt hiszem, most már én is tudok valamit Kocsis Bertoldról.

Fotók: Kiss Marietta Panka

Fontos, hogy a gyerekek is megismerkedjenek a mezőgazdasági munkákkal. 

Ezt is szeretjük