Tényleg jobbak a természetes, bio termékek a testnek? Kiderítettük! (x)
A válasz sajnos közel sem olyan egyszerű.

bio-organikus
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amióta felbukkant a bio vagy organikus termék fogalma, onnantól kezdve a mai napig megy a vita e kifejezések értelmezéséről és jelentéséről, egymást követik a kutatások, melyek sok esetben egymás ellen bizonyítják a saját igazukat.

Az organikus mást jelenthet a bio élelmiszerek és a bio kozmetikumok értelmezésében. Organikus élelmiszernek az számít, ha az adott termék és annak összetevői rovarirtó és növényvédő szerek hozzáadása nélkül készültek, és amelyek genetikailag nem módosítottak. Az állati eredetű termékek esetében az állattartás egyéb körülményeire is kiterjed a bio vagy organikus kifejezés - a csirkéket zsúfolt ketrecben tartották-e, a marhákat a szabadban, legelőn tartották-e.

Mi van a kozmetikumokkal?

Dr. Sophie Powell, a The Scientific Beauty bloggere és egyben doktorált biokémikus szerint ez bonyolultabb lehet. Biokémiai szempontból az organikus szó ugyanis mást jelent: az egy szénatomot tartalmazó molekulát - ez azonban nem feltétlenül természetes úton keletkezik. Növények, állatok által termelt - vagy bennük természetesen megtalálható - molekulát ugyanúgy elő lehet állítani emberi kéz által. Ilyen a C-vitamin is, ami természetes módon megtalálható a narancsban, de ember által, biokémiai folyamatok során is előállítható pontosan ugyanaz a C-vitamin-molekula. 

narancs

Akkor hogy is van ez a bio kozmetikumokkal? Jobb az, ami növényi kivonatot tartalmaz? Vagy, ha ugyanaz a kivonat ember által előállított, az is ugyanolyan jó? A válasz egyértelmű: a C-vitamin, akárhogyan is keletkezett, mégis csak C-vitamin marad. A mesterséges kozmetikumokkal nem ez a baj.

Sok, organikus kozmetikumokat gyártó cég olyan összetevőket használ a termékeiben, melyeket természetes úton, közvetlenül a növényekből nyertek ki. Olyanokból, melyek növényvédő- és rovarirtószer-mentes körülmények között termettek. Dr. Sophie Powell felhívja a figyelmet arra, hogy a világon minden vegyületekből áll, és mindennek - még a természetes körülmények között nevelt növényeknek is - lehet káros mellékhatása.

A nadragulyáról már rég elhíresült, hogy mérgező növény, a nők mégis szemcseppként használták, mert tágítja a pupillákat, és így szerettek volna csábosabb tekintethez jutni. Ennek ellenére a nadragulya gyors szívritmust és esetenként vakságot okoz. Természetesen vannak olyan produktumok, melyeket különös odafigyeléssel alkottak meg, úgy, hogy a legérzékenyebb bőrűek is használhassák őket.

A Hairwonder most egy játékra invitál téged: vásárolj legalább egy darab Hairwonder-ajándékcsomagot 2018. január 31-ig. A dobozban található kód feltöltésével regisztrálj a www.hairwonder.hu/jatek honlapon. Ha te leszel a szerencsés nyertes, akkor két káprázatos éjszakát tölthetsz el partnereddel az egerszalóki Saliris Resort lakosztályában! 2018. február 1-jén sorsolnak. A nyertest e-mailben értesítik.

Akkor most jobb a természetes?

Még a fentiek ellenére is szólnak érvek a természetes, bio termékek használata mellett a mesterséges anyagokat tartalmazókkal szemben. Főként a környezetvédelemre odafigyelők számára fontos, hogy mesterséges anyagokat ne használjanak, hiszen azzal a környezetet is szennyezik - gondolj csak a dezodorokra. 

Az organikus kozmetikumok mentesek az olyan, káros kemikáliáktól, mint a parabének, melyek megzavarják a hormonrendszert. És, bár mint fentebb említettük, a természetes növényeknek is lehetnek mérgező hatásaik, a mesterséges kemikáliáknak annál több. Végül is, amiről tudják, hogy mérgező, annak kivonatát nem fogják beletenni az arc- és hajápolókba. Az organikus, forgalomba hozott termékeket orvosilag alaposan bevizsgálják.

bio-organikus-termezstes-kozmetikum

Bio samponok és társaik

Az arcápolás mellett a hajápolás a másik érzékeny terület sok nő szempontjából, hiszen ezen a két külsőségen látszik meg leghamarabb, ha el van hanyagolva, vagy, ha megviselik a külső körülmények, mint az időjárás és a szabad gyökök.

Bár nálunk még újdonságnak számít a Hairwonder holland márka, ami már 35 éve forgalmazza organikus összetevőkkel dústott termékeit, melyeket a legkiválóbb holland biogazdaságokban termesztett növényekből állítanak össze. Add meg a hajadnak, amire szüksége van! Az igénybe vett tincsek lehetnek újra ragyogóak, ha megtöltöd őket élettel, vitaminokkal, természetes anyagokkal!

Ezt is szeretjük