Kistolmács, az apró zalai gyöngyszem, ahol végtelen nyugalom, tündéri tó és kedves emberek várnak

Kistolmács egy igazi gyöngyszem Zalában, ahol kisvasút, tó és festői táj vár.

Kistolmács látnivalói
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Zalai-dombságban, Nagykanizsától nyugatra, a horvát határtól nem messze található Kistolmács, a tündéri, nyugodt, csendes település, amelynek környéke bővelkedik a látnivalókban.

Az Egerszeg–Letenyei-dombság kistájához tartozó, apró települést 2019-ben mindössze 166-an lakták, ám festői környezete megéri a kirándulást. A falutól délre halad el az M7-es autópálya és a 7-es autóút, de tömegközlekedéssel is megközelíthető Letenye felől.

Kistolmács, a zalai gyöngyszem

Kistolmács fekvése nagyon szép, a Béci-patak völgyében bújik meg, ám igazán a környező látnivalók teszik kedveltté a kirándulók körében. A táj varázslatos, kilátó, horgásztó is fellelhető, és itt zötyög Magyarország leghosszabb útvonalú erdei vonata is.

A Csömödéri Állami Erdei Vasút mintegy 32 kilométeren szállít utasokat a hullámzó dombok vidékén, Lenti és Kistolmács között. Az útvonalat az idei évben meghosszabbították, hogy Kistolmács desztinációi még könnyebben elérhetők legyenek a kirándulók számára.

A kisvasút érinti Bázakerettyét, Pákát és Csömödért is, ahol kellemes túrát tehetnek az ideérkezők. Csömödérig menetrendszerűen áprilistól októberig, Lentiig csak nyár végéig, emellett ünnepnapokon, fontosabb dátumokkor, így ősszel Márton-napon is szoktak indítani járatot, érdemes figyelni a híreket.

A település főútján végighalad a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra 5., Rádiháza és Palin között vezető szakasza, de kerékpáros túrákra is alkalmas a Letenye, illetve Bázakerettye felé tartó út.

Kistolmácson egy hangulatos tó is várja az érkezőket egy kis pihenőre, nyáron szabadstranddal, egész évben horgászási lehetőséggel, de jó időben piknikezésre is alkalmas a part, ahol büfé is működik. 

A településtől délre található kilátóból a zalai vidék, a szőlőbirtokok és a dombok körpanorámája csodálható meg. Sőt, a 12 méter magas, szőlőhegyi faépítményből tiszta időben Horvátország, sőt Szlovénia is látszik kissé. A faluban több vendégház bérelhető, így egy nyugodt hétvégét vagy hetet is eltölthet itt az ember.

A környék mesés, érdemes a Kistolmácson töltött napokat tovább színesíteni, és akár kerékpárral vagy gyalogszerrel felkeresni a Kiscsehihez tartozó Budafai Arborétumot, ahol jegenyék, mamut- és a mocsári fenyők alatt sétálhat az ember, erdei játszótérrel, Bázakerettyén pedig a termálfürdő is remek helyszínt biztosít a feltöltődésre.

Őszi túracélpontok Magyarországon

Felejthetetlen túrákat tehettek a gyönyörű hegyvidéki kirándulóhelyeken. Ősszel aranysárgában pompázik majd minden.

8 kirándulóhely itthon, ami ősszel lesz igazán meseszép: hamarosan aranysárgába borulnak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Indafotó/Teteneverdlesiofok35wolfi00Templomok.)

Ezt is szeretjük