Kistolmács, az apró zalai gyöngyszem, ahol végtelen nyugalom, tündéri tó és kedves emberek várnak
Kistolmács egy igazi gyöngyszem Zalában, ahol kisvasút, tó és festői táj vár.

kistolmács utca
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Zalai-dombságban, Nagykanizsától nyugatra, a horvát határtól nem messze található Kistolmács, a tündéri, nyugodt, csendes település, amelynek környéke bővelkedik a látnivalókban.

Az Egerszeg–Letenyei-dombság kistájához tartozó, apró települést 2019-ben mindössze 166-an lakták, ám festői környezete megéri a kirándulást. A falutól délre halad el az M7-es autópálya és a 7-es autóút, de tömegközlekedéssel is megközelíthető Letenye felől.

Kistolmács, a zalai gyöngyszem

Kistolmács fekvése nagyon szép, a Béci-patak völgyében bújik meg, ám igazán a környező látnivalók teszik kedveltté a kirándulók körében. A táj varázslatos, kilátó, horgásztó is fellelhető, és itt zötyög Magyarország leghosszabb útvonalú erdei vonata is.

A Csömödéri Állami Erdei Vasút mintegy 32 kilométeren szállít utasokat a hullámzó dombok vidékén, Lenti és Kistolmács között. Az útvonalat az idei évben meghosszabbították, hogy Kistolmács desztinációi még könnyebben elérhetők legyenek a kirándulók számára.

A kisvasút érinti Bázakerettyét, Pákát és Csömödért is, ahol kellemes túrát tehetnek az ideérkezők. Csömödérig menetrendszerűen áprilistól októberig, Lentiig csak nyár végéig, emellett ünnepnapokon, fontosabb dátumokkor, így ősszel Márton-napon is szoktak indítani járatot, érdemes figyelni a híreket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A település főútján végighalad a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra 5., Rádiháza és Palin között vezető szakasza, de kerékpáros túrákra is alkalmas a Letenye, illetve Bázakerettye felé tartó út.

Kistolmácson egy hangulatos tó is várja az érkezőket egy kis pihenőre, nyáron szabadstranddal, egész évben horgászási lehetőséggel, de jó időben piknikezésre is alkalmas a part, ahol büfé is működik. 

A településtől délre található kilátóból a zalai vidék, a szőlőbirtokok és a dombok körpanorámája csodálható meg. Sőt, a 12 méter magas, szőlőhegyi faépítményből tiszta időben Horvátország, sőt Szlovénia is látszik kissé. A faluban több vendégház bérelhető, így egy nyugodt hétvégét vagy hetet is eltölthet itt az ember.

A környék mesés, érdemes a Kistolmácson töltött napokat tovább színesíteni, és akár kerékpárral vagy gyalogszerrel felkeresni a Kiscsehihez tartozó Budafai Arborétumot, ahol jegenyék, mamut- és a mocsári fenyők alatt sétálhat az ember, erdei játszótérrel, Bázakerettyén pedig a termálfürdő is remek helyszínt biztosít a feltöltődésre.

Őszi túracélpontok Magyarországon

Felejthetetlen túrákat tehettek a gyönyörű hegyvidéki kirándulóhelyeken. Ősszel aranysárgában pompázik majd minden.

(Képek: Indafotó/Teteneverdlesiofok35wolfi00Templomok.)

Ezt is szeretjük