A Bakony vadregényes, festői szépségű patakvölgye: a Gaja-szurdok nyáron mutatja meg legszebb arcát

Az árnyékos szurdokvölgyben nyáron jó hűsölni, a környéket is érdemes felfedezni.

25832471 425051111420f548efdc0bc292c9e25a xl

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári melegben a tópartok mellett az árnyas erdők is kedvelt turistacélpontok. A hűs túraútvonalakat róni kifejezetten jóleső érzés ilyenkor. A Gaja-szurdokot sokan az ország egyik legszebb kirándulóhelyének tartják.

A Gaja-patak melletti szurdokvölgyben kényelmes sétaút halad, rövid idő alatt bejárható, viszont a völgy számos kikapcsolódási lehetőséget biztosít, emiatt pedig érdemes lehet akár egész napos programot is szervezni ide. 

Kellemes út a patak mentén

A Gaja-patak a Keleti-Bakony egyik legfontosabb és legtisztább vízfolyása. Teljes hossza közel 100 km, a Veim-pusztán ered, és a Fehérvárcsúrgói-víztározóba folyik. Vadregényes tájakon halad át, többek között a festői szépségű szurdokvölgyön, ami Fehérvárcsurgó és Bodajk között fekszik, így e két oldalról lehet megközelíteni. Fehérvárcsurgó felől az alsó, míg Bodajk felől a felső végénél kezdheti a bejárást a turista. Előbbi közelében van az úgynevezett főkapu, ahonnan az Országos Kéktúra útvonalán rövid idő alatt a Gaja-völgyi Tájcentrum központi részére lehet érni. Itt fedett pihenők, tűzrakó helyek, horgásztó és játszótér is várja a látogatókat. A környék alkalmas piknikezésre, egész napos heverészésre is.

24469879 27b3087a90cf520d471c05df0b95cb44 xl

A szurdokot a víz kitartó munkája vájta a mészkőbe, felfedezése több módon is lehetséges. A kisgyermekesek, illetve a kényelmes sétára vágyók a lankás, jó kialakítású úton haladhatnak végig, míg az izgalomra és helyenként lenyűgöző panorámára áhítozók kitérőket is tehetnek. A kanyon két oldalán lévő erdőség vadaskert, amit még gróf Károlyi Gyula alakított ki a 19. század második felében.

Betyárok és grófok

Sokáig a völgyszurdok egyik látványossága volt az Ádám-Éva-fa, ami mára egy kidőlt, üres törzs. A vélekedés szerint a faóriás két egyed összenövéséből alakult ki, emiatt kapta a nevét. Innen, akik nem rettennek meg a felfelé mászástól, korláttal is ellátott ösvényen kereshetik meg a Vaskeresztet, amit gróf Károlyi Imre emlékére állíttattak a gyermekei. A férfi kedvelt kilátóhelye volt itt. Visszasétálva az útra több barlangot és üreget figyelhetnek meg a túrázók. Köztük az egyik a hírhedt dunántúli betyárvezér, Sobri Jóska nevét viseli, aki a Bakony erdeiben bujkált az 1800-as évek első felében.

Fehérvárcsurgói-víztározó
Fehérvárcsurgói-víztározó

Elfogásakor mindössze 26-27 éves volt, a helyzet reménytelenségét látva végzett magával. A barlang egy része látogatható, bár nem vezet hozzá jelzett ösvény. A szurdok végét vadvédelmi kerítés mutatja, de érdemes innen továbbhaladni a kéktúra útvonalán, majd a kék kereszt és a kék háromszög jelzést követve a 2016-ban átadott, Károlyi Gyula emlékét őrző kilátót is meglátogatni. Az építmény tetejéről pazar kilátás nyílik a völgyszorosra. Innen pedig már csak néhány perc az Alba Regia-forrás, aminek a vize sajnos nem iható, de egy kis szusszanásra alkalmas a környék.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szurdokba a kék kereszten vissza lehet térni, a piros turistaúton viszont ásatások nyomai tekinthetők meg, ahol ősi temetkezési helyeket tártak fel a régészek. Mivel a völgyben meglehetősen kicsik a távolságok, a túrázó könnyen a kiindulópontnál találhatja magát. Átlagos tempóban oda és vissza 1-1 óra alatt megtehető az út. A környéken járva jó célpont lehet még a Fehérvárcsurgói-víztározó és a Károlyi-kastély, ami hotelként működik, de az épület történetét bemutató kiállításnak is helyet ad, a kastélyparkja pedig igazán impozáns.

10 álomszép kirándulóhely itthon, ahol nem lesz tömeg: már várják a turistákat

Belföldön számos olyan úti cél található, amelyet még nem fedeztek fel túlzottan a turisták, ezért biztonságos, kiszámítható kikapcsolódást tesz lehetővé az utazók számára. Itt az idő a meglátogatásukra!

(Borító- és ajánlókép forrása: Indafotó/ Jánosné Martin. Képek forrása: Indafotó/lászló lovag, Országalbum/repműszaki )

Ezt is szeretjük