Miért annyira különleges Kína? Nézd meg képeken, szerintünk miért
Gyönyörű emlékei vannak a múltból, de a jövőt is megmutatja.

nagykep?cikkid=167829&kep=kina vizjel nelkul-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ legősibb folyamatos civilizációja, ötven világörökségi helyszín és csaknem kétszáz nemzeti park birtokosa, jócskán több mint egymilliárd lakosával a bolygó legnépesebb állama, nem utolsósorban pedig a világ leggyorsabban fejlődő és második legnagyobb gazdasági hatalma.

Egy ország, ahol a hagyomány és a high tech, az időszámításunk előtti századok és a futurisztikus látomások éppúgy megférnek egymással, mint a taoizmus, a konfucianizmus és a buddhizmus, vagy épp a világ leggyorsabb vonata és a külső helyett a belső úton vezető tai chi.

Nem véletlenül tartják úgy, hogy Kínát néhány év múlva nemcsak, hogy ismerni fogja mindenki, de emlegetni is egyre gyakrabban, ami nemcsak gazdasági szerepe miatt lehet igaz, de az országban rejlő, jelentős részben még kihasználatlan utazási potenciál miatt is. A kelet-ázsiai állam a közelmúltban is a legdinamikusabb fejlődést mutatta e téren, 2020-ra pedig azt jósolják, az első számú célpont lehet a világ idegenforgalmában.

Amennyi lehetőség, csoda, látnivaló és kulturális élmény rejtőzik azonban Kína szinte elképzelhetetlenül hatalmas területén, legalább annyi furcsaság és tévhit kering róla a köztudatban. Legalábbis azokéban, akik eddig még nem győződtek meg személyesen is arról, micsoda kincseket tudhat a magáénak. Ahogy azonban egyik legjelentősebb filozófusa, Konfuciusz is megfogalmazta, bárhová mégy, menj teljes szívvel. Mi ezt tettük, és életre szóló élményekkel lettünk gazdagabbak.

A Huawei P9-est jogosan tartják a legjobb ár-érték arányú kamerás okostelefonnak a jelenlegi piacon, tökéletes választás ugyanis mindazoknak, akik ötvöznék egy komolyabb fényképező tudását és a mobiltelefon minden praktikumát. A kétkamerás telefont mi a Kínában tett látogatás során teszteltük, melynek eredményéről részletesen ide kattintva olvashatsz. Az utazásunkról készült cikkben látható fotókat szintén a Huawei P9-es modelljével készítettük.

Amiket az életben egyszer látni kell

Kína nemcsak méretét, de látnivalóinak mennyiségét tekintve is hatalmas, így még egy néhány hetes utazás sem feltétlenül alkalmas arra, hogy valaki megnézzen mindent az ajánlott és legtöbbet emlegetett úti célok közül. Így érdemes már jó előre felkészülni, és kiválasztani a leginkább vágyott helyeket a milliárdnyi látnivaló közül.

Minden egyes város és település más szempontból lehet vonzó, az ezerszínű ország egy-egy különféle és nagyon sajátos árnyalatát képviseli. Az azonban biztos, hogy ha valaki először jár Kínában, Peking az, ami leginkább kihagyhatatlan.

A Lama-templomegyüttes egyik templomrészlete belülről
A  kung fu történetét bemutató színházi esten ez a kisfiú fogadta a látogatókat az előtérben

Érdemes az óvárossal kezdeni, és elsőre bármilyen úri huncutságnak tűnik is, riksát bérelni, így ugyanis egészen biztos, hogy minden láthatsz majd, és rendkívül autentikus arcát ismerheted így meg a fővárosnak. Egészen régi lakóházakba is bejuthatsz, ahol máig laknak, és megismerheted, hogyan élik hétköznapjaikat az őslakos kínaiak.

Szintén kihagyhatatlan a Peking egyik szimbólumának tartott Tienanmen tér, vagyis a mennyei béke kapuja, már csak azért is, mert innen nyílik a Tiltott város bejárata, mely a századokon át a kínai uralkodói dinasztiák lakóhelyéül és hatalmi központjaként szolgáló világhírű palotaegyüttes részét képezi.

A hatalmas komplexum az UNESCO Világörökség része, a legnagyobb régi faépület-együtteseként tartják számon, a nevében szereplő tiltott kifejezés pedig azt takarja, hogy egykor senki sem léphetett be a területére engedély nélkül. A szimbolikus, filozófiai és vallási elvek alapján kivitelezett építményegyüttes - melyet megalkotóik nemcsak az ősi Peking, de a világ középpontjának szántak - megtekintésére érdemes időt hagyni, legalább három órát, mert bár bemenni nem lehet az egyes épületekbe - csak benézni -, a terület bejárása is nagyszabású program.

Pekingben járva csodás úti célt jelent a Lama templomegyüttes is - az egykor eunuchok otthonaként funkcionáló épületegyüttes ma az egyik legnagyobb és legjelentősebb tibeti buddhista monostornak számít világszinten is -, emellett persze, ha már Kína, a nagy falat sem szabad kihagyni, legalábbis azt a szakaszát, mely Pekingből is elérhető.

Bár a fal jelentős részét kikezdte az enyészet, sőt, van, ahol már el is tűnt, más szakaszait azonban csodálatos módon restaurálták, így Pekingben is olyan formájában tekinthető meg, ahogy valaha állhatott. Érdemes azonban felkészülni arra, hogy a Nagy Fal nem csupán nevében nagy, de megmászása is komoly kihívást jelent, köszönhetően annak, hogy meredek hegyvonulatokra építették, és korántsem az edzetlen átlagember számára - egyes lépcsőfokok között például fél méteres szintkülönbség is lehet. Ennek ellenére kevés felemelőbb élmény van annál, mint megpihenni a világ hét csodájának egyikén.

Ahol a jövő már elkezdődött

Annak ellenére, hogy Kínában rendkívül büszkék a gazdag történelmi múlt máig fennmaradt emlékeire, valamint kiemelt szerepet játszik kultúrájukban a tradíció, az ország hihetetlen mértékben nyitott a fejlődés felé, mind gazdaságilag, mind pedig a technológia terén.

Pártállami mivolta ellenére Kína gazdaságpolitikája kapitalista jellegű, a hagyományok tisztelete mellett pedig a tudományos és technikai innovációknak is komoly szerepük van. Bár ez nem újdonság Kína történelmét tekintve, hisz az ország lakói már az ókorban is élen jártak a tudományok terén - legyen szó matematikáról, építészetről, földrajzról vagy csillagászatról -, és számos olyan találmányt használtak már, ami Európában annak idején még nem terjedt el.

Arra, hogy Kínában a jövő már elkezdődött, tökéletes példát jelent Shanghai, az ország egyik legfontosabb gazdasági, idegenforgalmi és kereskedelmi központja, mely egyfajta futurisztikus, folyton nyüzsgő, fényárban úszó, lüktető és villódzó metropolisz, kelet és nyugat találkozása. Itt egymást érik a felhőkarcolók, a partik, a luxusrendezvények, és mindent megtesznek azért, hogy a város elvarázsolja és magával ragadja az odaérkezőt.

Shanghaiban látogattuk meg a kínai high tech birodalomépítés egyik tökéletes példájának számító Huawei-központot is, utazásunk apropója ugyanis a Huawei technológiák és a P9-es telefon közelebbi megismerése volt  - erről ide kattintva olvashatod el véleményünket.

A cég, mely körülbelül 3000 dollárral kezdte meg működését egy lerobbant kis épületben, mára igazi gigásszá nőtte ki magát, melynek a világ számos nagyvárosában találhatók kutatás-fejlesztési központjai.

Annak ellenére, hogy sokan azt gondolják, Kínát leginkább az olcsó munkaerő, a márkák utánzása, illetve a pártállami fegyelem jellemzi, elég csak néhány órát eltölteni ahhoz, hogy bárki által nyilvánvalóvá váljon, mennyivel árnyaltabb a kép. Bár valóban létezik az olcsó ipar, és sokan élnek szerényebb fizetésből, mégis hihetetlen mértékben lépést tartanak a fejlődéssel. Egymást érik az új technológiákkal kapcsolatos kutatások, a Huawei-központban például lehetőségünk volt megtapasztalni, hol tartanak ma a robotikát vagy épp a virtuális valóság témáját érintő fejlesztések.

A központ talán még az elhíresült Google-irodák kialakítását és hangulatát is túlszárnyalja, ami részben a tradicionális kínai kertépítészetnek is köszönhető, komoly hagyománya van ugyanis az országban a természet és a mesterséges elemek közötti harmóniateremtésnek. Így, ha valaki szeretne munka után vagy közben természetes környezetben tartózkodni, mozogni vagy épp a tai chi által fejleszteni a belső erőt, illetve őrizni a test és a lélek egészségét - Kínában bárhol és bármikor lehet tai chi-t űző helyiekkel találkozni -, minden körülmény adott ahhoz, hogy ezt megtehesse.

A 21. századot, elképesztő mértékű fejlődése révén viszont úgyszintén a jövőt képviseli Shenzhen is, mely a külföldi befektetések egyik központja Kínában, az 1970-es évek óta pedig a világ egyik leggyorsabban fejlődő városa. Akkoriban nem volt több, mint egyszerű halászfalu, ma pedig 20 milliós metropolisz, így tökéletes lenyomata annak, milyen mértékben növekszik Kína potenciálja.

Hatalmas, modern, üvegfalú toronyházai révén Dubai-t juttatja az ember eszébe, és szinte nincs is olyan pontja, ahol ne folynának jelenleg is építkezések, előrevetítve, milyen szerepet tölthet majd be a jövőben. A város története olyan friss, hogy szinte elképzelni sem lehet, mennyi lehetőség rejtőzik még benne, számos iparágnak még nem is volt lehetősége kibontakozni. Emellett azt is gyakran mondogatják a helyiek, hogy Shenzhen még ahhoz is túl fiatal, hogy temetőre legyen szüksége.

Kínában minden kínai?

Annak ellenére, hogy számos tévhit él a köztudatban Kínával kapcsolatban, az való igaz, hogy nyugat-európai mértékkel mérve egyértelműen jellemzőek az alacsony árak.

Szinte mindenhol találni a föld alatt, metróállomásokon hatalmas kínai piacokat, melyek hasonlóak, mint amit a külföldi országokban is annak neveznek, létezik azonban a klasszikus kínai piac is, mely gyakran egy komplex várost jelent a városon belül. Ez azonban korántsem csak az alsóbb rétegek számára kínál olcsó portékát, de szinte minden megtalálható, az elit termékektől a helyben készült kézműves termékekig és csemegékig. A prémium termékeknek természetesen az ára is magasabb, de így is alacsonyabb azonban a nyugati országokban tapasztaltaknál.

Az is való igaz, hogy mindennek ára is van, nagyon sokan dolgoznak Kínában alacsony bérért - ugyanakkor sok a gazdagabb kínai is, a vezetők-középvezetők között pedig sok női is található -, ugyanakkor, bár szerényen élnek, vagy talán épp ezért, rendkívüli módon tisztelik a tulajdont.

Nem pazarolnak, és nem jellemzőek a lopások sem, a közbiztonság nagyon jó: az utcákon például nem kell lelakatolni a kerékpárokat, nőként pedig nem jelent  veszélyt egyedül sétálni éjszaka az utcákon, mint egy európai metropoliszban.

Bár a kínaiak szerényen élnek, rendkívüli módon izgatja őket minden újdonság, mind a divat, mind pedig a technológia terén. Mindez azonban békésen megfér a hagyománytisztelettel, nem ritka például, hogy a legújabb trendek szerint megjelenő fiatalok betérnek, majd letérdelnek egy templomban, hogy ott füstölőket gyújtsanak, és elvégezhessék a tradicionális rituálékat.

Bár a nyugaton jellemző udvariassági formulák kevéssé ismertek Kínában - nem szabad például meglepődni, ha valaki nem enged előre egy ajtóban -, a kínaiak vendégszeretőek és kedvesek, örülnek a külföldieknek, és rendkívül büszkén mutatják meg mindazt, amijük van, legyen szó egy helyi látványosságról, szokásról vagy épp gasztronómiai különlegességről.

Utóbbi kapcsán érdemes kiemelni, mennyire igazuk van mindazoknak, akik a nyugati kínai büféket a hagyományos kínai konyha megcsúfolásának tartják. A kínai konyha ugyanis rendkívül sokszínű és gazdag, ugyanakkor nagyon egészséges, változatos, zöldségekben, gyümölcsökben is gazdag.

Azt vallják például, ami hideg, az nem tesz jót a testnek, így szinte semmit nem esznek meg ilyen formában, nem véletlen például, hogy gyakran már a reggeleket is meleg levessel kezdik. De ez is csak egyetlen egy a számos különleges, elsőre talán furcsának ható, de izgalmas keleti fűszer közül, mellyel Kína szolgálhat az utazóknak, és amiért egyszer az életben mindenképp látni kell.

Ezt is szeretjük