Képeken a legnépszerűbb nudista túraútvonalak Európában

Te kipróbálnád?

Aki egyedi élményre vágyik, az manapság ruha nélkül indul túrázni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy sport nemcsak az adrenalinlökettől válhat extrémmé, de a mozgásforma körülményei is különlegessé tehetik: a meztelen kirándulások kedvelői egy egész életfilozófiát kapcsolnak a ruhátlan túrákhoz. Az első látásra bizarrnak tűnő hobbi Nyugat-Európában már sokakat meghódított, így egyre több szervezett formában megvalósuló, csoportos túrát indítanak naturista szervezetek. Aki kedveli a nudista strandok szabad hangulatát, élvezni fogja a pucér kirándulásokat is, mivel jóval többről van szó, mint az öncélú meztelenkedés.

A Fekete-erdő a legkedveltebb naturista terep
Az eldugott helyeket keresik fel
A hegyi tavakat különösképp kedvelik
Hivatalos túraútvonalat is kialakítottak

Több pucérkodásnál

Az elkötelezett naturisták a természettel való szorosabb viszonyt hirdetik: eszerint a környezettudatos életmód éppúgy hozzátartozik a naturista gyakorlathoz, mint az egészséges, természetes alapanyagokból összeállított étrend vagy a kényelmes otthoni tevékenységek, akár a ruhátlan porszívózás.

A tudatos ideológiai hozzáállás az, ami megkülönbözteti a naturizmus rajongóit a pajzán meztelenkedőktől. Nem a másik nem mustrálása vagy a szabad szex a cél, sőt, a legtöbb szervezet előírásában szerepel a szexmentesség. Szemben az alkalmi meztelenkedőkkel, akik például csak a napozás idejére szabadulnak meg a ruhadaraboktól, a naturisták, ha csak tehetik, a meztelenséget választják.

Bizonyos helyzetekben ugyanakkor zavaró lehet egy nudista csoport látványa, ezért a pucér túrázók különösen ügyelnek arra, hogy az útvonal ne egy felkapott kirándulóhely legyen: léteznek külön meztelen turisták számára kialakított ösvények és kirándulóutak, ahol táblákkal figyelmeztetnek a naturista túrázókra.

Németország a nudista túrázók Mekkája

2010 májusában avatták fel Németország első hivatalos nudista túraútvonalát a Fekete-erdőben. Heinz Ludwig, a kezdeményezés megálmodója egy 18 kilométeres túraösvényt alakított ki a ruhátlan kirándulók számára Dankerode és Wippertalsperre városok között, a Harz-hegységben.

A hagyományos, rövidnadrágos túrázókat az erdei útvonal egy pontján táblák figyelmeztetik: aki nem akar meztelen turistákkal találkozni, forduljon vissza, és térjen át másik útvonalra. Az ösvény közelében van egy kis tó is, ami a nudista strandolók egyik kedvenc helyévé vált - aki szeretne a túra után megpihenni vagy fürödni egyet, itt azt is meztelenül teheti meg. A német naturista mozgalomnak már mintegy 50 ezer aktív tagja van, és külföldről is egyre többen látogatnak az itteni hegyekbe a szabadszellemű meztelenkedők.

A legfelkapottabb helyszínek közé tartozik az előbbi mellett Rothaargebirge régiója, Spessart vagy a Pfalz-erdő. De nudista erdei sétákat és túrákat szerveznek több nyugat-európai országban is: egy brit naturista csoport például egész évre leszervezte a kirándulásokat fix helyszínekkel és időpontokkal, melyekhez bárki csatlakozhat - persze előzetes információkat küldenie kell magáról. Mindemellett itthon is szerveznek hasonló kirándulásokat és vízitúrákat.

Tiltások és a nudista túrázás szabályai

A német hegyvidék mellett a legnépszerűbb naturista túraparadicsomok közé tartozott a Svájci-Alpok egészen addig, amíg több régióban fellázadtak a helyiek a furcsa szokás ellen.

Spessart vidéke
Rothaargebirge régió

Két éve Appenzell Innerrhoden tartományban népszavazással döntöttek a lakosok arról, hogy a meztelen kirándulók eltűnjenek a környékről. A döntés értelmében az, aki ruhátlanul rója a helyi erdőket, büntetésre számíthat: kétszáz frankot köteles fizetni a meztelenkedésért. Ahhoz, hogy elkerüljék a tömeget és a bámészkodó tekinteteket, a meztelen kirándulók általában hétköznap kora reggeli időpontot választanak. Ez a napszak azért is tökéletes, mert még nincs forróság, az út során több erdei állattal találkozhatnak, és élvezhetik a csöndes természetet.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A naturista kirándulók kerülik a forgalmas utakat, és arra is ügyelnek, hogy amíg el nem érik az elhagyottabb ösvényt, addig felöltözve maradjanak. Gyakorlati tanács, hogy - mivel nagyobb felületen éri a bőrt a nap - elengedhetetlen a fényvédő bőrápoló használata, és a sérülésekre is jobban kell ügyelni ilyenkor. Zokni és túracipő viselése szintén biztonsági okokból ajánlott. Arra is felhívják a figyelmet, hogy lehetőleg vegyes csoportokban induljanak útnak a meztelen túrázók, így elkerülhetők a kellemetlen incidensek.

Képek: en.wikipedia.org, Black Forest szócikk, Tango7174, Chrisg, thegreatdestinations.blogspot.com; www.jossgrund-im-spessart.de; biketrackers.blogspot.com.

Ezt is szeretjük