Képeken a legnépszerűbb nudista túraútvonalak Európában
Te kipróbálnád?
Aki egyedi élményre vágyik, az manapság ruha nélkül indul túrázni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy sport nemcsak az adrenalinlökettől válhat extrémmé, de a mozgásforma körülményei is különlegessé tehetik: a meztelen kirándulások kedvelői egy egész életfilozófiát kapcsolnak a ruhátlan túrákhoz. Az első látásra bizarrnak tűnő hobbi Nyugat-Európában már sokakat meghódított, így egyre több szervezett formában megvalósuló, csoportos túrát indítanak naturista szervezetek. Aki kedveli a nudista strandok szabad hangulatát, élvezni fogja a pucér kirándulásokat is, mivel jóval többről van szó, mint az öncélú meztelenkedés.

A Fekete-erdő a legkedveltebb naturista terep
Az eldugott helyeket keresik fel
A hegyi tavakat különösképp kedvelik
Hivatalos túraútvonalat is kialakítottak

Több pucérkodásnál

Az elkötelezett naturisták a természettel való szorosabb viszonyt hirdetik: eszerint a környezettudatos életmód éppúgy hozzátartozik a naturista gyakorlathoz, mint az egészséges, természetes alapanyagokból összeállított étrend vagy a kényelmes otthoni tevékenységek, akár a ruhátlan porszívózás.

A tudatos ideológiai hozzáállás az, ami megkülönbözteti a naturizmus rajongóit a pajzán meztelenkedőktől. Nem a másik nem mustrálása vagy a szabad szex a cél, sőt, a legtöbb szervezet előírásában szerepel a szexmentesség. Szemben az alkalmi meztelenkedőkkel, akik például csak a napozás idejére szabadulnak meg a ruhadaraboktól, a naturisták, ha csak tehetik, a meztelenséget választják.

Bizonyos helyzetekben ugyanakkor zavaró lehet egy nudista csoport látványa, ezért a pucér túrázók különösen ügyelnek arra, hogy az útvonal ne egy felkapott kirándulóhely legyen: léteznek külön meztelen turisták számára kialakított ösvények és kirándulóutak, ahol táblákkal figyelmeztetnek a naturista túrázókra.

Németország a nudista túrázók Mekkája

2010 májusában avatták fel Németország első hivatalos nudista túraútvonalát a Fekete-erdőben. Heinz Ludwig, a kezdeményezés megálmodója egy 18 kilométeres túraösvényt alakított ki a ruhátlan kirándulók számára Dankerode és Wippertalsperre városok között, a Harz-hegységben.

A hagyományos, rövidnadrágos túrázókat az erdei útvonal egy pontján táblák figyelmeztetik: aki nem akar meztelen turistákkal találkozni, forduljon vissza, és térjen át másik útvonalra. Az ösvény közelében van egy kis tó is, ami a nudista strandolók egyik kedvenc helyévé vált - aki szeretne a túra után megpihenni vagy fürödni egyet, itt azt is meztelenül teheti meg. A német naturista mozgalomnak már mintegy 50 ezer aktív tagja van, és külföldről is egyre többen látogatnak az itteni hegyekbe a szabadszellemű meztelenkedők.

A legfelkapottabb helyszínek közé tartozik az előbbi mellett Rothaargebirge régiója, Spessart vagy a Pfalz-erdő. De nudista erdei sétákat és túrákat szerveznek több nyugat-európai országban is: egy brit naturista csoport például egész évre leszervezte a kirándulásokat fix helyszínekkel és időpontokkal, melyekhez bárki csatlakozhat - persze előzetes információkat küldenie kell magáról. Mindemellett itthon is szerveznek hasonló kirándulásokat és vízitúrákat.

Tiltások és a nudista túrázás szabályai

A német hegyvidék mellett a legnépszerűbb naturista túraparadicsomok közé tartozott a Svájci-Alpok egészen addig, amíg több régióban fellázadtak a helyiek a furcsa szokás ellen.

Spessart vidéke
Rothaargebirge régió

Két éve Appenzell Innerrhoden tartományban népszavazással döntöttek a lakosok arról, hogy a meztelen kirándulók eltűnjenek a környékről. A döntés értelmében az, aki ruhátlanul rója a helyi erdőket, büntetésre számíthat: kétszáz frankot köteles fizetni a meztelenkedésért. Ahhoz, hogy elkerüljék a tömeget és a bámészkodó tekinteteket, a meztelen kirándulók általában hétköznap kora reggeli időpontot választanak. Ez a napszak azért is tökéletes, mert még nincs forróság, az út során több erdei állattal találkozhatnak, és élvezhetik a csöndes természetet.

A naturista kirándulók kerülik a forgalmas utakat, és arra is ügyelnek, hogy amíg el nem érik az elhagyottabb ösvényt, addig felöltözve maradjanak. Gyakorlati tanács, hogy - mivel nagyobb felületen éri a bőrt a nap - elengedhetetlen a fényvédő bőrápoló használata, és a sérülésekre is jobban kell ügyelni ilyenkor. Zokni és túracipő viselése szintén biztonsági okokból ajánlott. Arra is felhívják a figyelmet, hogy lehetőleg vegyes csoportokban induljanak útnak a meztelen túrázók, így elkerülhetők a kellemetlen incidensek.

Képek: en.wikipedia.org, Black Forest szócikk, Tango7174, Chrisg, thegreatdestinations.blogspot.com; www.jossgrund-im-spessart.de; biketrackers.blogspot.com.

Ezt is szeretjük