Erdő közepén bújik meg a sváb falucska a Zselicben: Kán szépsége tündérmesébe illik

Egy hangulatos, eldugott kis sváb falucska, ami a mai napig megőrizte a hagyományos paraszti világ létét.

cover-ok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kán, a mesés baranyai üdülőfalu a Mecsek hegység és a Zselici-dombság találkozásánál, egy festői szépségű völgyben található.

A piciny zsákfalut az erdőrengeteg sűrűje veszi körül, emiatt kalandosan közelíthető meg, de cserébe az utazó úgy érezheti magát megérkezéskor, mintha csak egy mesébe csöppent volna: az egységes falukép rögtön  időutazásra csábít a településen.

Kétszer is elnéptelenedett

Az aprócska település az évszázadok során kétszer is elnéptelenedett, de - mint a főnixmadár - mindig feltámadt hamvaiból: Würtenberbergből betelepített lakosságnak köszönhetően az 1760-as években született újjá, azóta pedig egy különleges hangulatú, romantikus és mesés helyként tündököl tovább.

kan-baowah
Fotó: Indafoto/baowah

A kicsiny falucskáról már 1126-ból léteznek feljegyzések. A török időkben vált legelőször elhagyatottá, majd az 1760-as években ismét élet költözött Kánba, de csak a második világháború utánig: 1945-ben megkezdődött a németek kitelepítése. Kán 1978-ban megszűnt önálló településként létezni, majd egy évvel később Hetvehely falucskához csatolták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Visszakerült Magyarország térképére

Az elhagyatott zsákfaluba harmadjára is életet leheltek: több évig tartó feltérképezés, felmérés és tervezés után 2001-től üdülőfaluként és építészetileg védett településként létezik tovább. Kán tipikus sváb falu templommal, temetővel és faszobrokkal, ugyanakkor különlegességének színvonalát az egységes falukép és a tájház jellegű épületek fokozzák.

mecseki fotóalbum-itt a képek beszélnek
Fotó: Facebook/Mecseki fotóalbum - itt a képek beszélnek

A Káni FilmFesztivál

Minden évben megrendezik a Káni FilmFesztivált, ami nem összetévesztendő a cannes-i filmfesztivállal, noha a hasonló hangzás miatt az előbbi aranyosan megmosolyogtató. Itt egy tábla jelzi a fesztivál helyszínét, nyáron minden bizonnyal a sörsátrak sem hiányozhatnak a kertből, bár idén valószínűleg elmarad.

Így juthatsz el Kánba a legkönnyebben

Jelenleg nyolc házban foglalkoznak falusi turizmussal, ahol mintegy hatvan fő elhelyezésére nyílik lehetőség. Az aprócska település Pécstől 30 kilométerre, a 6-os úton Hetvehely felé tartva közelíthető meg.

Tündéri falvak a Cserhátban

A Cserhát völgyeiben fekvő, Nógrád és Pest megyei falvak hamar magukkal ragadják a kirándulókat, akik a környéken számos vendégházat és turistaházat is találhatnak. A hegységben számos turistaútvonal elvezet a kis tanösvényektől kezdve egészen az Országos Kéktúra egy szakaszáig.

(Képek: Facebook/Magyarországot szerető magyarok, Indafotó/baowah, Facebook/Mecseki fotóalbum - itt a képek beszélnek.)

Ezt is szeretjük