3 gyönyörű kálvária Pest megyében: varázslatos helyszíneken idézhető fel Jézus keresztútja
A kálváriákon Jézus keresztútjának története elevenedik meg a szemünk előtt, különleges hangulatot árasztanak magukból ezek a helyek.

kálváriadomb
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jézus Krisztusról, a kereszténység központi alakjáról számos fontos történet fennmaradt évezredeken át az Újszövetség evangéliumaiban. Közülük halálát megelőző keresztútja és feltámadása az egyik legmeghatározóbb, előbbit a kálváriákon 14 stáción keresztül ábrázolják.

Egy kálvária ezért nem pusztán egy látnivaló a kirándulás során, de akár hosszas elidőzés helyszíne is lehet. Végigmenni az állomásokon elgondolkoztató, segít emlékezni Jézus tetteire, a keresztút eseményeire, de felidézhetők közben akár a legfontosabb tanítások, erkölcsi normák is.

A kálvária

Az első képen mindig azt a pillanatot mutatják, amikor Jézust halálra ítélték. A másodikon, ahogy a keresztet a vállára veszi. A harmadikon, amikor először esik el a kereszttel. A negyedik stációban azt, ahogy édesanyjával, Máriával találkozik. Az ötödiken, amikor Cirenei Simon segít vinni neki a keresztet. A hatodikon, ahogy Veronika kendőt nyújt Jézusnak. A hetediken látszik, ahogy Jézus másodszor esik el a kereszttel. A nyolcadikon az, hogy a gyászoló asszonyokat vigasztalja.

GettyImages-1219752462

A kilencedik azt mutatja, amikor harmadjára esik el a kereszttel. Majd a tizediken azt ábrázolják, ahogy megfosztják ruháitól, és epével kevert keserű borral itatják. A tizenegyediken pedig azt, ahogy rászegezik a keresztre, majd az ezt követőn, ahogy meghal. Az utolsó előtti stációban az látszik, ahogy Jézust leveszik a keresztről, és Szűz Mária az ölébe fekteti. A 14., végső stáció pedig azt mutatja, hogy Jézust a sírba teszik - egyúttal az ábrázolásmódban utalnak feltámadására is.

Solymári kálvária

Solymár Szél-hegyét valószínűleg korábban már használhatták keresztútjárásra, noha épített kálváriáról nem igazán maradt fenn emlék. A történelem viharai során a hajdani út is elpusztult, és szinte teljesen újjá kellett építeni. A jelenleg is látogatható kálvária 1999-ben épült a területre. 

solymár kálvária

De nem csak a míves Golgota-keresztek, és a kőfülkékben rejlő stációk miatt érdemes a vidékre látogatni, hanem a séta során csodás körpanoráma nyílik a Solymári-medencére is. A látványos, Szél-hegyi keresztút a legkönnyebben a Hold utca felől közelíthető meg, és a sárga háromszögekkel festett fák mutatják az irányt hegynek felfelé.

Nagykovácsi kálváriája

Nagykovácsi Kálvária-temploma még a 19. századi kolerajárvány emlékére épült, és hozzáépítették a keresztutat jelölő kőfülkéket, stációkat is. A II. világháború alatt azonban detonáció érte az épületet, majd pár évtizedre rá a három Golgota-keresztből az egyik szintén megsemmisült.

A kétezres években felújították a kápolnát, és új keresztet emeltek a régi helyére a közösség nagy örömére. Sőt, kipróbáltak egy új, magyarok által fejlesztett találmányt, a fényáteresztő betont is. Ebből készítettek egy különleges beépített keresztet a templomba. A Zsíroshegyi útról közelíthető meg a különös hangulatú kálvária.

A cikk az ajánló után folytatódik

Istenhegyi Szent László-templom kálváriája

Az Istenhegyi Szent László-plébániát Ybl Miklós tervezte, majd később a tetejét kicserélték csúcsos toronyra, és a belsejébe pedig neogót mennyezetet építettek. A 20. század második felében emelték plébániai rangra, ezzel Budapest-Esztergom egyházmegye legmagasabban fekvő plébániatemploma lett.

A kálvária egy kellemes, baráti hangulatú parkban fekszik, szomszédságában pedig a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága alatt álló Jókai-park található. A templom és a részletesen kidolgozott stációk lenyűgöző látványt nyújtanak napközben, de estefele is érdemes ellátogatni ide.

Festménykvíz: tudod, ki festette a legismertebb Jézus-ábrázolásokat?

Természetesen a vallási témájú képeket sem hagyhatjuk ki a sorból: Jézus élete, szenvedése, feltámadása rengeteg művészt késztetett már alkotásra, számos gyönyörű képen tolmácsolva történetét.

(Cikken belüli képek forrása: Zám Adrienn, Országalbum/fotoman, Indafotó/pabermann, borító-, és ajánlóképek forrása: Zám Adrienn, Indafotó/pabermann.)

Ezt is szeretjük