Kősivatag, mégis gyönyörű: Jordániába télen érdemes elmenni

Jordánia olyan természeti csodákat rejt, amilyenekről kevesen álmodnának.

Jordánia
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Jordánia három és fél órányi repülőútra van Budapesttől, tehát nagyon is közel, főleg, ha tekintetbe vesszük, milyen látnivalók várnak ránk az út végén. Ma már több repülőjárattal is mehetünk, a Ryanairrel igen baráti áron.

Az ország, mondhatni, egy kősivatag, ami elsőre nem hangzik túl vonzónak, pedig csodálatos dolgokat rejt, elég, ha csak Petra ősi városát említjük, amit, ha máshonnan nem, az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag című filmből ismerhetünk, és, ami sokkal több annál, mint ami abban szerepel. 

Jordánia békés ország, ami a világnak ebben a szegletében meglepő is lehet. Körülbelül akkora, mint Magyarország, 11 millióan lakják, de rengeteg háború elől menekülő lelt új otthonra itt Szíriából, Palesztinából és Jemenből, maga a királyné is palesztin menekült. Éppen ezért Jordániát, mondhatni, békén hagyják, és, bár sok az ellenőrzés, és a hadsereg sem kicsi, nincs ok aggodalomra. Ez már csak azért is érdekes, mert az országon belül nagy távolságokat kell megtenni a látnivalókhoz.

Petra

Jordánia első számú turistacélpontja Petra ősi városa, amit a nabateusok alapítottak két karavánút találkozásánál. Tulajdonképpen egy jól eldugott luxusoázisról van szó, amit fénykorában 20-30 ezer ember lakott. A nabateusok rendkívül ügyesen építették ki a vízvezetékeket, így a hegyek között igazi zöld szigetet tudtak létrehozni. A növények ma már gyéren nőnek, de a rózsaszín, fehér és vörös sziklák, a másfél kilométeres sétaút a szurdokban a csodálatos kincstárig kárpótolja az embert. Petrára, ha az ember teheti, szánjon több napot, a fő útvonalon túl ugyanis olyan csodákra bukkanhat, amiket már nem minden turista néz meg. Ezek a kisebb gyalogutak és kapaszkodók azonban nem férnek be egy napba. De, ha mégiscsak ennyi van, akkor se bánkódjunk, átsétálni a lenyűgöző szurdokon, az emeletes ház magasságú, vörös sziklafalak között életre szóló élmény.

A Holt-tenger és a Jordán folyó

A Holt-tenger Jordánia és Izrael között terül el, legalábbis most. A Holt-tenger tulajdonképpen egy tó, melynek réges-régen kapcsolata volt a tengerrel, de különböző tektonikus mozgások elvágták tőle. Sajnos ennek következtében ma is csökken a vízszint, évente 92 cm-t, középen már el is tűnt a víz. Jordánia hatalmas erőkkel dolgozik azon, hogy ezt visszafordítsa, a Vörös-tengertől építenek vezetéket, hogy pótolni tudják a vizet. Mivel korábban tenger volt, a só elképesztően koncentrált a vízben, ami síkos, és megkóstolva már nem is sós, hanem szinte keserű. Elképesztően jó hatással van a bőrre, fura módon nem szárítja. Nem véletlenül alakult ki errefelé a világ egyik első egészségközpontja, még az ókorban. A népek már akkor is szorgalmasan kenték magukra az iszapot.

A vízben lebegés különleges élmény, itt inkább annak lesz nehéz dolga, aki tud úszni, ugyanis az elég nehézkes, a víz megtartja az embert. Itt található a Föld legmélyebb szárazföldi pontja, aminek külön múzeumot szenteltek. Mivel a Holt-tenger tulajdonképpen egy teknőben van, itt melegebb van, mint máshol, novemberben is bőven lehet fürdeni.

A Holt-tenger északi végén található a Jordán folyó torkolata, ahol Jézus is megkeresztelkedett. Ide mindenképpen érdemes ellátogatni, akkor is, ha az ember nem vallásos. Bár sok a turista, a hely  különleges atmoszférája tagadhatatlan. Aki szeretne, meg is mártózhat a folyóban, megfelelő öltözékben persze.

Amman

Jordánia fővárosában is érdemes eltölteni egy kis időt, bár a fő turistaattrakciók nem itt vannak. Régóta lakják, sőt ez az egyik legrégebb óta folyamatosan lakott város a világon, jártak itt a görögök, a rómaiak, tartozott Bizánchoz és a muzulmánokhoz is, és hívták Philadelphiának is. Mindennek nyoma ott van a városon. A Citadellára mindenképpen fel kell menni, már csak a kilátás miatt is, de itt látható a legjobban, milyen sokféle kultúra keveredett itt az évezredek során. A zsúfolt nagyvárosban természetesen arab piac is van, és amfiteátrumban is kipróbálhatjuk a természetes hangosítást, amit a rómaiak találtak ki. Csak álljunk az x-re. És természetesen nem hagyhatjuk ki az isteni jordán konyha fogásait sem.

Százan laknak a sivatag közepén: elképesztő látványt nyújt az álomszép oázis

A falu egy tó köré épült, melyet föld alatti vízfolyások táplálnak. A viszonylagos elszigeteltség, a hangulatos falu sétánya, a vízisport-lehetőségek és a dűnék izgalma mind-mind idecsábítja a turistákat. Nem véletlen: a helynek tényleg van valami különös varázsa.

100-an laknak a sivatag közepén: elképesztő látványt nyújt az álomszép oázis

Nézegess képeket!

Elolvasom

A cikk elkészítéséhez elfogadtuk a Visit Jordan és a Ryanair meghívását. A cikk enélkül nem készülhetett volna el, ugyanakkor a cikk szerkesztőségi tartalom, készítését nem befolyásolták.

Ezt is szeretjük