Itt fog szétnyílni a Föld

Nézd meg, amíg nem reped ketté!

Félelmetes táj, melynek látványa az utazóba fojtja a szót. Nézd meg a helyet, ahol egy kontinens hasad szét!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Volt idő, amikor a régi rómaiak annyi áradozó beszámolót hallottak Afrika csodáiról, hogy az utazók újabb történeteit már csupán egy udvarias megjegyzéssel intézték el: „nos, megint valami újdonság Afrikából.”

Igazság szerint persze alig ismertek valamit a kontinens rejtelmeiből. Még napjaink legöregebb Afrika-kutatója sem merné azt állítani, hogy ez a földrész már nem tartogat új meglepetést.

A kontinens legmélyebb pontja

Az Assal-tó jó példa az előbbiekre. Először az 1920-as évek végén jutottak el ide külföldiek, de még ezután is évekbe telt, mire - alaposabb kutatómunka után - jobban megismerték. Így például ma már tudják, hogy itt található az afrikai földrész legmélyebb pontja - 155 méterrel a tengerszint alatt -, és 57°C-os nyári hőmérsékletével az egyik legforróbb helye is egyben. E két adathoz csatlakozik egy harmadik rekord is: az Assal-tó a Föld legsósabb vize - tízszer sósabb az óceánnál, és e tekintetben még a Holt-tengert is jócskán felülmúlja.

Félelmetes vidék, földöntúli báj

A rekordok ellenére az Assal-tó környéke a Föld egyik legfélelmetesebb vidéke. A megkövült vulkáni láva fekete hegyeit perzselő nap hevíti, egy-egy magányos tüskebokor kivételével nincs élő növényzet, nem dalolnak itt madarak, egyetlen élőlény, még egy árva gyík sem mozdul a tóparton. Csöndbe burkolózó, halotti táj tárul az erre vetődő turista elé.

Mindemellett van a vidéknek valamiféle földöntúli bája. A tó közvetlen környezete szikrázóan fehér, sóval borított lapály, míg a sekély, tiszta víz ragyogó kék, helyenként türkiz színben pompázik.

A felszínt egészen finom rajzú, legyezőforma vagy páfránylevélre emlékeztető sóalakzatok tarkítják, melyeket a különféle ásványi anyagok a halványzöldtől a liláig és a barnásvörösig mindenféle színűre festenek. A partvonalat a tó saját készítésű szobrai szegélyezik. E groteszk alakzatokat is a vízből kiváló ásványi sók hozták létre.

A mélység nyugtalanító titkai

Az Assal-tó e különleges sajátosságait földrajzi helyzetének köszönheti. A tó az Ádeni-öböl mellett fekvő kis országban, Dzsibutiban található, a Vörös-tenger, illetve az Ádeni-öböl partján lévő Afar-háromszögben - Afar-síkság -, mely a Föld geológiailag egyik legnyugtalanabb térsége: az Eritreai-törés, a Szomáli-törés és az Afrikai-árokrendszer egy részét kitöltő Vörös-tenger hasadéka határolja, aminek következtében e területen igen gyakoriak a földrengések.

Az Afar-háromszögben szinte mindennaposak a vulkánkitörések is. Ez a vulkanikus tevékenység általában a tengerfenéken megy végbe, miként az Atlanti-óceán esetében is, melynek aljzata a közepén végighúzódó árok mentén szüntelenül megújul.

Valójában a nyugtalan Afar-háromszöget is tengervíz borítaná el, ha a sivár part mentén húzódó Danakil-hegység nem állná útját a Vörös-tenger hullámainak.

Széthasadó kontinens

Az Assal-tó az előbbieken túl annak köszönheti hírnevét, valamint a turisták és a geológusok fokozott érdeklődését, hogy olyan vidéken terül el, ahol a feltételezések szerint idővel szétnyílik majd a Föld, két részre szakítva az afrikai földrészt. A Föld bizonyos pontjain ugyanis egyes kéreglemezek egymás alá csúsznak, illetve távolodnak, mely utóbbi az Afrikai- és az Arab-lemez találkozásánál fokozottan észlelhető. Ennek köszönhető a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl létrejötte is.

Az Afrikai-árokrendszerrel kapcsolatban a legizgatóbb kérdés azonban nem a múltra, hanem a jövőre tartozik. Ahogy a lemezek a mai napig távolodnak, a nyújtó erők mentén a kéreg elvékonyodik, majd felhasad. Ha ez a Nagy-árok valóban egy kialakulóban lévő lemezhatárnak bizonyul, akkor Afrika szarva egy szép napon leszakadhat a kontinensről, és útnak indulhat az Indiai-óceánba.

Úgy tartják, ennek köszönhetően az Assal-tó egyesül a Vörös-tengerrel, melyet azután a Föld legfiatalabb óceánjaként kell majd számon tartani.

Dzsibuti partjai mentén már most repedések és vulkáni kúpok találhatóak a kontinensek távolodása miatt, jelezve, hogy Afrika szétszakadni készül.

Cikkünk a Varázslatos Föld körüli utazás című könyv alapján készült.

E könyv segítségével egy rendhagyó világ körüli utazáson vehetsz részt, mely elrepít bolygónk legforróbb, leghidegebb, legmagasabb vagy éppen legalacsonyabb pontjára. Láthatsz fenséges kanyonokat, feneketlen fjordokat, félelmetes völgyeket, elbűvölő sziklaformákat és szunnyadó vulkánokat. Megragadó illusztrációk adják vissza olyan festői csodák szépségét, mint a Viktória-vízesés, a kaliforniai Halál völgye vagy a 3800 méter magasban fekvő Titicaca-tó. A lenyűgöző felvételeket közérthető, élvezetes leírások egészítik ki.

Kiadja a Reader’s Digest Kiadó.
A könyv ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük