Íme, a világ legnagyobb atombomba-krátere: egyre közelebb merészkednek a turisták
A Bikini-zátony minden idők leghírhedtebb kísérleti területe.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A második világháború hajnalán, egyben a hidegháború kezdetét is előrevetítve, az Amerikai Egyesült Államok újraindította nukleáris kísérleteit a csendes-óceáni Marshall-szigetek részét képező Bikini-zátonyon.

A Bravo-kráter
Roncsok a mélyben
Az egykori kísérletek nyomai

Egy sötét kor emlékei

A helyi lakosok kitelepítését követően 67 nukleáris próbarobbantást végeztek itt 1946 és 1958 között, és kipróbálták az első hidrogénbombát is, pontosan 1952-ben.

A Bikini-zátonyon a próbarobbantások nyomai ennek köszönhetően kézzelfoghatóak, egyúttal óriási jelentőséggel bírnak a nukleáris energia hatalmas erejének megértésében.

Ilyenek például a lagúna fenekén nyugvó hajók, melyeket az 1946-os robbantások süllyesztettek el, vagy a roppant méretű, a világ leghatalmasabb atombomba-kráterének tartott Bravo-kráter. Utóbbi a Castle Bravo nevet viselő művelet során jött létre, nyomai a légifelvételeken ma is jól kivehetők.

A hirosimai atombombánál hétezerszer nagyobb erejű robbantások nagymértékben hatottak a Bikini-zátony geológiájára és természetes környezetére, de a sugárzásnak kitett emberek egészségére is.

Szomorú történelmével a zátony a nukleáris kor hajnalának jelképévé vált, amivel mai békés, földi paradicsomot idéző látványa meglehetős ellentmondásban van.

Ma a Világörökség része

Ez az első hely a Marshall-szigeteken, mely - 2009-ben - felkerült a Világörökségi Listára olyan helyszínként, amely amellett, hogy építészeti stílust mutat be, az emberiség történelmének fontos állomását jelképezi, valamint egyetemes jelentőségű eseményhez, élő hagyományhoz kapcsolódó örökséget jelent.

Az egykori kísérletekről bombakráterek, megfigyelőbunkerek, valamint szimulált ütközetek során elsüllyesztett hadihajók és repülőgépek tanúskodnak. Bár a területre gyakorolt emberi hatás rendkívül súlyos volt, és a helyszínen a mai napig mérhető radioaktivitás, az ökoszisztéma jórészt újraéledt azóta. A Bikini-zátonyt ma már biztonságosnak tartják, ennek ellenére még mindig lakatlan, csak a merész, kalandvágyó turisták látogatják. Megnéznéd a legnagyobb lyukakat a bolygón? Kattints ide!

Cikkünk megírásában a Világörökség - Az emberiség kulturális és természeti értékei című könyv segített, mely a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: blog.alpina-watches.ch.

Te ellátogatnál erre a helyre?

Ezt is szeretjük