Még szebb, mint a filmben! Lenyűgöző képeken az igazi kék lagúna
Nézd meg a világ egyik legszebb és leghíresebb lagúnáját!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egzotikus és a nyugalmas hely fogalma a legtöbbször összekapcsolódik - nem kivétel ez alól a kék lagúna sem. A jamaicai Port Antonio közelében található, kivételes szépségű hely a filmkészítőket is megihlette, neve egybeforrt Brooke Shieldsével és Christopher Atkinsével, akik itt szenvedtek hajótörést, majd szerettek egymásba A kék lagúna című filmben.

Mesés víztükre magáért beszél
A kék lagúna felülnézetből
Érintetlen szépség

A film sikere ellenére viszonylag ismeretlen kék lagúnát feltétlenül látnia kell annak, aki a szigetre utazik - tökéletes hely, akár kalandra, akár kikapcsolódásra vágyik a világutazó.

Lélegzetelállító látvány

Ezen a csorbítatlan szépségű helyen bárki úgy érezheti, mintha ez lenne az utolsó ilyen a Földön. A fenséges, türkizkékben és smaragdzöldben játszó víz 56 méter mély, és a Blue-hegység által táplált föld alatti ásványvizeknek köszönheti létét. A kék lagúna egyike a sziget utolsó érintetlenül maradt trópusi paradicsomainak, melyet a zöldellő, meredek szirtek még álomszerűbbé varázsolnak.

Aki átússza a kék lagúnát, olykor meleg, máskor hideg áramlatokat érezhet a bőrén. Egyes pontjain elég sekély ahhoz, hogy bele lehessen gázolni, míg másutt meredek sziklafalak övezik. Néhol még az is látható, ahogy az ásványvíz felbugyog a föld alól.

A közeli partokon étterem működik, ahol az ínyencek megkóstolhatják a helyi specialitásokat. Mivel a hely a turistákra és az ő szórakoztatásukra szakosodott, egy búvárüzletet is fenntartanak, ahol kajakot vagy éppen búvárfelszerelést kölcsönözhetnek az idelátogatók.

Hollywoodi szerepben

Nem véletlen, 1980-ban itt készült A kék lagúna című romantikus alkotás. A csodálatos víztükör és a mesebeli környezet tökéletes választás volt, hiszen már önmagában magával ragadta a nézőket. Persze a film sikeréhez a cselekmény is hozzájárult, ami sokakat megbotránkoztatott abban az időben.

Azonban nemcsak a kék lagúna bűvölte el az álomgyár rendezőit, hanem a közeli Port Antonio városa is. A Jamaica északkeleti partvidékén fekvő település elsősorban banán- és kókuszdió-kereskedelemből él, ám az olyan, itt forgatott produkciók, mint a Club Paradise Robin Williams főszereplésével vagy éppen a Koktél a fiatal és sármos Tom Cruise-zal, turisták tucatjait vonzzák évről évre a vidékre.

A Somerset-vízesés káprázatos látvány
A víz alatti Port Royal
A YS-vízesés sem mindennapi

A környék sem mindennapi

A közeli Somerset-vízesés szintén megér egy kitérőt. Ez a békés hely távol esik a kitaposott ösvényektől, ezért szükség van némi egészséges kalandvágyra, de ha valaki megteszi az utat az erdőben, kenun ereszkedhet le a kristálytiszta vízesésig, majd úszhat egyet ezen a háborítatlan helyen.

Persze nem a Somerset az egyetlen zuhatag a közelben. A St. Elizabeth-ben elhelyezkedő YS-vízesés szintén remek programokkal várja az utazókat, de sokan látogatnak ide a kalózok egykori kedvelt kikötőhelye, a híres-hírhedt Port Royal miatt is. A világ legbűnösebb városa igazi turistaszenzációvá vált elsüllyedt, félig megdőlt házai, valamint az azokban található régészeti kincsek révén.

Cikkünk megírásában az 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról című könyv segített, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: bluelagoonjamaica.blogspot.com; petchary.wordpress.com; jamaica2010.wordpress.com.

Alámerülnél pároddal a kék lagúnában?

Ezt is szeretjük