Ijesztő kép az Anyóstorokról!
Ilyen közelről még sosem láttad
Az Anyóstorok, melynek még fogai is vannak! Ismerd meg a Szent István-barlang legfurcsább képződményeit!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánk legszebb tájain barangolva számtalan érdekes és különleges természeti képződménnyel találkozhatsz, melyek megismerése életre szóló élményeket biztosít minden utazó számára. Nincs ez másként a bükki Szent István-barlanggal sem, mely számos egyedi csodát is magában rejt, többek között a nem mindennapi látvánnyal szolgáló Anyóstorkot. A barlang folyóvizes kialakulása révén létrejött üstszerű természeti forma amellett, hogy kissé ijesztő, rendkívül látványos is.

Anyóstorok, fogakkal
A barlang bejárata
A barlang természetes bejárata
Meseország

A föld alatti csodák birodalma

Az ország északkeleti részében kalandozva rengeteg izgalmas és nem mindennapi látványosság várja a turistákat. Ezek közé tartozik a Miskolctól mindössze néhány kilométerre, Lillafüred határában található Szent István-barlang is, ami különleges természeti képződményeivel, cseppkőalakzataival és sajátos légkörével egyedülálló élményt nyújt minden látogatónak.

A forrásbarlangot legegyszerűbben az Eger és Miskolc között haladó útról letérve lehet megközelíteni. Az idelátogatókat egész évben fogadó járatrendszer a nyári időszakban reggel kilenc és délután hat között várja a kalandra vágyókat, míg a téli szezonban délelőtt kilenc és délután három között áll a barlangászásra vágyók rendelkezésére.

Rettegés az Anyóstorokban

A forrásbarlangként számon tartott természeti csoda járatainak összhossza nem kevesebb mint 1043 méter, ám ebből a turisták által is látogatható szakasz mindössze 170 méter.

A látványos olvadásformák és különleges cseppkőképződmények által tarkított barlangban, a monumentális képződmények között sétálva a természet páratlan varázsereje tárul majd a szemed elé.

Ezt a mágikus erőt közvetíti a barlang folyóvizes kialakulása révén létrejött üstszerű természeti forma, az Anyóstorok is, mely valóban félelemérzettel tölti el a hatalmas, tátongó nyílás előtt állókat. A nagyra tátott szájra emlékeztető, fogakra hasonlító sziklákat is magáénak tudó forma talán kissé zord kinézete miatt kapta nevét, ennek ellenére azonban a furcsa barlangi képződmény akár egy felejthetetlen randevúnak vagy családi kirándulásnak is kiváló helyszínéül szolgálhat.

Harminc perc a csodavilágban

A Szent István-barlang látogatható részeit egy 30 perces séta keretében ismerheted meg, aminek első, nem mindennapi eleme a mesterségesen kialakított, úgynevezett tárón való átkelés, mely járatot a barlangot feltáró szakemberek alakították ki néhány évtizede. Ennek a szakasznak a végén felfelé tekintve fedezheted fel a Kutya-lyukat, ami a barlangrendszer felfedezését is lehetővé tette, hiszen az első vizsgálatokhoz itt ereszkedtek le a kutatók. A bevezető szakaszt elhagyva érkezel majd el a Nagy-teremhez, mely több különleges természeti képződményt is eléd tár, többek között a már említett Anyóstorkot, valamint a Mamut-fogsort.

Még több föld alatti látnivaló!

Ha ez a barlang nem elég, az abaligetit se hagyd ki! Videónkból többet megtudhatsz róla, és kedvet kaphatsz az utazáshoz.

Föld alatti művészet

Élményekkel feltöltődve, egy mesterséges járaton továbbhaladva érkezel meg a Kupola-csarnokba, ahová belépve az egész barlangrendszer legnagyobb csarnoka tárul majd eléd, számtalan csodálatos és varázslatos cseppkőképződménnyel. A csarnokból kivezető lépcsőkön haladva megcsodálhatod többek között a Meseország, valamint a Budapesti Mátyás-templom névre keresztelt cseppköveket, valamit az évszázadok során a barlang falán végigfolyó víz lerakódása révén létrejött Megfagyott Vízesést is.

A terem kiváló akusztikájának köszönhetően a turistákon kívül számos zenei programot is vendégül lát. Ezzel azonban még nem ért véget a furcsaságok sora, hiszen a barlangi sétát folytatva hamar a Bástyán találod magad, melynek képződményei a járat egykori igencsak magas vízállásáról tanúskodnak. A turisták által is látogatható útszakasz végén a leglátványosabb helyre, az Oszlopok termébe érve a járatrendszer leggazdagabban díszített helyiségébe érkezel.

A járatban óránként indulnak a vezetett túrák, tízfős csoportokban, így, ha igazi családi kalandra vágytok, érdemes összeszedni a rokonságot, majd meghitt, szeretetteljes hangulatban megélni a barlang által nyújtott egyedülálló élményeket. A barlangról részletes információt a Bükki Nemzeti Parki Igazgatóságának honlapján találsz.

Képek: Bükki Nemzeti Park honlapja,Ferenczy Gergely; www.orszagalbum.hu, jkozma.

OLVASD EL EZT IS!

pusztavacs
  • falusi turizmus
  • magyar csodák

Így néz ki az ország közepe

okor
  • magyar csodák
  • történelmi látnivalók

Kísérteties nekropolisz az országban

Ezt is szeretjük