Így néz ki az ország közepe
Alig ismert, ősi falu
Tudod, hol van az ország közepe? Ha nem, de megnéznéd hazánk egyik ősi helyét, vedd célba Pusztavacst!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kiskunsági Homokhátság természetvédelmi területén fekvő kis zsákfalu, Pusztavacs 1968-tól hivatalosan is Magyarország földrajzi értelemben vett közepe. Bár története egészen időszámításunkig nyúlik vissza, a helyieken és a környező településeken élőkön kívül még mindig kevesen tudják, merre is található ez a kedves kis helység.

Ha nem akarsz messzire menni a fővárostól, de ideális kirándulási célpontot keresel, vedd célba a dabasi kistérséget és a Budapesttől mindössze 50 kilométerre található kis csodát!

Pusztából az ország közepe

A környék, egyben az ország egyik legrégebbi települését a 13. században még Vacs város néven említették, de a török hódoltság idején elnéptelenedett, pusztává változott, így kapta nevének előtagját is.

Századokig lakatlanul állt, de az 1800-as években a Coburg hercegi családnak köszönhetően új életre kelt, bár a puszta jelző a mai napig szerepel a település nevében.

1968-ban a Magyar Tudományos Akadémia Pusztavacs külterületén jelölte meg Magyarország földrajzi középpontját, ami hozzájárult ismertségének növekedéséhez, különösen, mikor 1978-ban a falu központjától 500 méterre - északkeleti irányban - felállították az ország közepét jelző tornyot. A nyolcszögű, gúla alakú építmény Kerényi József Ybl-díjas építész tervei alapján készült.

Kozmikus torony a rét szívében

A jeltorony vázát alkotó vasbeton állványokat vörösfenyő lécek borítják, az ország középpontját pedig pontosan a torony közepén fekvő, kör alakú, aranysárga betontömb jelzi, melybe Magyarország térképe van belevésve, a koordinátákkal együtt.

A jeltorony azonban nem volt mindig ilyen szép, mint napjainkban. Éveken keresztül megrongált állapotban állt, majd fából készült borítása teljesen leégett, így sokáig csak a vasbeton állványok jelezték az ország közepét.

A változást a 2004-es év hozta meg, mikor is teljesen felújították az építményt. A torony előtt két bronz napórát is láthatsz egymás mellett, két nyolcszögletű kőtömbön.

A napórákat Gáti Gábor, a magyar szobrászművész készítette. A keleti a helyi időt, a nyugati a zónaidőt mutatja. A jeltorony és egyben az ország közepe egy hatalmas réten helyezkedik el, ahol tűzrakó helyek, padok és asztalok várják a kirándulókat.

Gyakran tartanak itt különféle rendezvényeket, és a környező erdőkbe induló túráknak is népszerű kiindulópontja a dekoratív építmény.

Parkok, kastélyok, erdők várnak

Pusztavacs, amilyen kis település, olyan sok érdekes látnivalóval várja a turistákat. A falu főútjának jobb oldalán egy 15. századból fennmaradt, gótikus stílusú templomtorony műemlékromját csodálhatod meg - ennyi maradt meg Pusztavacs valamikori mezővárosi főteréből. A templom a török megszállás idején rongálódott meg. A félig téglából, félig kőből épült, tekintélyt parancsoló erődítmény előtt emlékparkot hoztak létre a 13 aradi vértanú tiszteletére: a parkban 13 fából faragott kopjafa látható. A Zarándokparkot egy szépen díszített székely kapu zárja.

A falu jelenlegi főtere egy kör alakú park, középpontjában az 1884-ben felszentelt Szent Ágoston-templommal.

A körülötte lévő templomkertet ősparknak is nevezik értékes, idős fái miatt. Tőle délre egy szépen rendbe hozott kastély látható, mely valamikor a Coburg hercegi család otthona volt.

Pusztavacs és környéke igen népszerű a túrázók körében, a falu közigazgatásához tartozó 3000 hektáros összefüggő erdőben nagyokat lehet kirándulni. A kiadós barangolás után az erdő közepén kialakított, hangulatos parkban pihenhetnek a túrázók. Az utóbbi években létrehozott Parkerdő továbbá padokkal, asztalokkal és játszótérrel várja az erre kirándulókat.

Képek: hu.wikipedia.org, Csanády.

Ezt is szeretjük