3 elképesztő, vízzel teli lyuk Magyarországon: imádják a turisták
A föld furcsa, beforratlan sebhelyei évtizedek óta vonzzák a turista tömegeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos olyan természeti képződmény, illetve megmagyarázhatatlan erők révén kialakult, rejtélyes látnivaló várja hazánkban a kirándulni és kikapcsolódni vágyókat, mely életre szóló élményt jelent.

Jósvafői tengerszem
Székesfehérvári bányató

Ezek közé tartoznak az ország legszebb tengerszemei és bányatavai, a különös hazai lyukak, melyek sajátos környezetük és kialakulásuk titokzatos körülményei miatt számos turistát vonzanak évről évre. A következő helyeket előbbiek, illetve egyedülálló szépségük miatt sem szabad kihagyni az őszi kirándulások sorából.

A hazai tengerszemek
Ha gyökeresen ragaszkodunk a földrajzi meghatározáshoz, akkor hazánkban nem található igazi tengerszem, hiszen így a magashegyekből érkező gleccserek által kialakított, kör alakú, olvadékvízzel megtelt kártavakat nevezik. Helytálló a megnevezés azonban abból a szempontból, hogy a Magyarországon található, tengerszemként aposztrofált tavacskák, bányatavak a valódi kártavakhoz hasonlóan gyönyörű környezetben, magas sziklafalak által határolt völgyekben helyezkednek el, ráadásként pedig különlegesen tiszta vizükben gazdag élővilág is megtelepedett.

Forrásvízből tengerszem: jósvafői tengerszem

Hazánk egyik ékszerdobozának tartják az Északi-középhegységben található Jósvafőt, valamint a település határában, a természeti és az emberi erők által közösen kialakított jósvafői tengerszemet.

A különleges képződmény 1935-ben jött létre, amikor is a jósvafői barlang világítását a kialakított tározóban felduzzasztott víz segítségével szerették volna megoldani.

A tengerszemet a Jósva-forrás, hazánk legnagyobb vízhozamú forrása táplálja, részben ennek köszönhető a tavacska vizének csodálatos, égszínkék színe is. Az Aggteleki Nemzeti Park területén fekvő tengerszem egész évben kiváló célpont, hiszen a tavon kívül számtalan izgalmas látnivaló várja a térségbe érkezőket.

Az egy éjszaka alatt keletkezett csoda: székesfehérvári bányató

Közel 100 éve várja a kikapcsolódni és pihenni vágyó turistákat Székesfehérvár 1917-ben létrejött bányatava, mely szintén a környezeti hatások és az emberi beavatkozás révén jött létre. Az évtizedekkel ezelőtt kőbányaként üzemelő egységet egyetlen éjszaka alatt öntötte el a víz, kialakítva ezzel a ma is közkedvelt turistacélpontként üzemelő tavat.

Az állóvíz különlegességét az adja, hogy, mivel termelési szakaszban öntötte el a víz a bányát, a munkához használt eszközök jelenleg is a tó mélyén pihennek. Mindezek ellenére a természet kitett magáért, hiszen a tó környezetében a magasra emelkedő sziklafalak mellett azóta csodás növényvilág alakult ki, így a székesfehérvári bányató nem csupán a környék, de az ország egyik legkedveltebb horgász- és turistaparadicsomává vált.

Tengerszem a malomkövek helyén: Megyer-hegyi tengerszem

Nem mindennapi látvánnyal várja a kirándulókat a Megyer-hegyi tengerszem, mely egy egykori malomkőbánya helyén alakult ki a bánya 1907-es bezárása után. Az évek során a fejtési gödörben összegyűlt a csapadékvíz, minek révén kialakult a tó mai formája is.

A legmélyebb pontján csaknem hat és fél méter mély tengerszem környezete sem mindennapi, hiszen a tó fölé emelkedő riolittufa falak ma is őrzik a bányászok részére egykor kialakított barlanglakásokat. Az 1977 óta természetvédelmi területként nyilvántartott hely természeti szépségei mellett geológiai és kultúrtörténeti bemutatóhelyként is vonzza a turistákat.

Képek: www.orszagalbum.hu, gjulia, Kittibaby; wikimapia.org.

OLVASD EL EZT IS!

lelet
  • természeti csoda
  • magyar csodák

Nézd meg a kővé vált erdőt!

kaba meteor
  • magyar csodák
  • magyar város

A magyar meteorváros

Ezt is szeretjük