Így néz ki a világ legnagyobb vulkánja
Bármikor kitörhet
A Haleakala mellett minden vulkán aprócska gödör, de méretén kívül naplementéiről is híres. Nézd meg!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Hawaii-szigetek közé tartozó Mauin lévő Haleakala-kráter olyan hatalmas, hogy Mark Twain a következő megállapítást tette: „Ha a feneke egyenletes lenne, kiváló hely lehetne egy London méretű város számára. A Vezúv krátere - jegyezte meg - csak szerény gödör hozzá képest". A Haleakala óriási kelyhe 34 kilométer kerületű, illetve több mint 800 méter mély. Belül ledőlt sziklák, sokszínű salakkúpok és groteszk szobrokra emlékeztető, bizarr lávaképződmények kietlen tája található.

A világ legszebb naplementéi

A 3055 méter magas hegy tetején lévő kráter azonban gyakran öltözik felhőbe. Miután a peremről végignézte, ahogy a nap felkel a felhőkkel borított kráter felett, Mark Twain ezt írta: „Úgy éreztem magam, mint az emberiség utolsó tagja, akit egyedül hagytak ég és föld között, akár egy letűnt világ elfelejtett relikviáját.” Ma a látogatók szervezett túrák keretében tekinthetik meg a csodálatos haleakalai napfelkeltét.

A Haleakala név jelentése maga is a Nap háza. A hawaii legenda szerint a félisten Maui napfelkelte előtt felmászott a csúcsra, és egyesével megkötözte a nap sugarait, amint megjelentek a kráter fölött. Megígértette a nappal, hogy ezentúl lassabban fog haladni az égen, hogy több fény jusson a gabonának a növekedéshez, a halászoknak a halfogáshoz.

Bármikor kitörhet

A helybéliek elbeszélése szerint 1790-ben a Haleakala egyik mellékkürtőjéből lávafolyamot okádott a La Pérouse-öbölre. Ez volt az utolsó kitörése, de a tudósok úgy gondolják, a világ legnagyobb vulkánjaként emlegetett hegy bármikor újra működésbe léphet.

A természet félelmetes erői

A vulkán hatalmas, kietlen krátere nem pusztán vulkáni tevékenység eredménye, évezredek óta vájja az erózió is. A szél, az eső, a lassan pusztító vízfolyások, például a Kaupo vagy a Keanae, mind-mind szerepet játszanak ebben a folyamatban.

A sokszínű salakkúpok azonban, mint a csaknem 300 méter magas Pu'uo Maui - Maui hegye -, vulkáni tevékenység eredményeképpen keletkeztek 800-1000 éve, jóval azután, hogy a Haleakala magasan a tenger fölé emelte a csúcsát. Az izzó lávával együtt kén és vas is kilökődött, ez a magyarázata a kúpok uralkodó sárga és vörös csíkjainak.

Köldökzsinór az isteneknek

A kúpok közé tartozik a Feneketlen gödör és a monda szerint a vulkánokat megteremtő Pele istennőről elnevezett Pele festékes edénye. A hawaiiak egykoron az újszülöttek köldökzsinórját a 20 méter mélyen fekvő Feneketlen gödör közepébe dobták, hogy a csecsemőkből érdemes felnőttek váljanak. A kráter fenekén vulkáni bombák - megolvadt, de kihűlt lávatöredékek - hevernek szétszórva, az ökölnyi nagyságútól az autó nagyságúig.

Ritkaságok a kráterben

Némi zöld növényzet is található a kráter peremén és belső részén a hamu és a salak között. A déli lejtők egyes részeit pedig saspáfránymezők borítják. De a legszembetűnőbb növény a csillogóan szürke ezüstkard. Vastag, húsos leveleit üvegszálszerű bolyhok fonata fedi, melyek tükörként verik vissza a perzselő napsugarakat. Tüskés bokrokban nő, melyek megvédik a növény gyökerét a Naptól, illetve a dermesztő hidegtől. Amikor 10-15 évente egyszer virágba borul az ezüstkard, elragadó vörösesbarna virágocskáinak szára embermagasságúra nő. Virágzása után elpusztul, napszítta vázat hagyva maga után.

A kráterben egy másik ritkaság, a földön fészkelő, nem vonuló és nem is jól úszó, a vulkáni lejtőkhöz alkalmazkodó hawaii nénélúd is megfigyelhető. A szigetre került patkányok és manguszták azonban kipusztították az eredeti maui nénélúd-népességet, de az 1960-as években sikerült a barnássárga madarat ismét meghonosítani.

Dús növényzet zöldell a kráter külső lejtőin, a perem alpesi lápja alatt is. A keleti lejtőkön végignyúló szép Kipahulu-völgyben az esőerdőket és bambuszbozótokat az Ohe'o-patak és a tenger felé igyekvő, kis vízesésekkel összekötött, csillogó tavacskák lánca szakítja meg. A vulkán és a völgy területe nemzeti park.

Cikkünk a Reader's Digest Csodálatos Föld körüli utazás című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

romos
  • olaszország
  • romváros

Az eltemetett város titkai

bagnoregio
  • olaszország
  • város

Város a felhők felett

Ezt is szeretjük