Ahol többször van újév: az időzóna-turizmus izgalmas dolog
Az időzónáknak köszönhetően az újévi koccintás megsokszorozható a Föld bizonyos részein.

szilveszter újév ünneplés december31 (3)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1858-ban a hosszúsági vonalak mentén még 24 egyenlő időzónára akarták osztani a Földet: napjainkban viszont közel negyven időzóna létezik gazdasági és politikai okokból kifolyólag.

1995 óta olyan különleges szituáció áll fenn, hogy a legkorábbi és a legkésőbbi időzóna között 26 óra eltérés van, ezért lehetséges, hogy egy meghatározott pillanatban a Föld három pontján három különböző naptári nap is előfordulhat. Nem ez az egyetlen érdekesség az időzónákkal kapcsolatosan. 

Háromszoros koccintás

Az időzónák használatáról minden ország maga dönt, de gyakori, hogy egyes országokon belül is többféle időt mutatnak az órák. Ausztráliában például a három időzóna néha ötre nő, mivel nem minden állam gyakorolja a nyári óraátállítás módszerét. 

óra idő zsebóra (2)

Ennek köszönhetően a szigetországban három helyen is lehet triplázni a koccintással: az időzónák találkozási pontjaihoz rengeteg lelkes turista érkezik évente, hogy egy pohár helyett egy üveg pezsgőt nyakaljon be. A legnépszerűbb a Cameron Corner, itt Queensland, Dél-Ausztrália és Új-Dél-Wales találkozik. De nem itt van egyedül ilyen pont: Amerikában az államhatárokon szintén többször tud koccintani az, aki jókor van jó helyen: például Arizona és Nevada, vagy Tennessee és Georgia állam határán. 

Ázsia is bővelkedik ilyen pontokban: Kínában az öt helyett egy időzóna van használatban, ezért jelentős eltérések vannak a vele szomszédos országokhoz viszonyítva.

szilveszter újév ünneplés december31 (2)

Európán belül maradva, északra indulva, az orosz-norvég határon még egy kellemes vacsorára is van alkalom a két újév között: a két ország időszámítása között két óra eltérés van. Az orosz-norvég-finn határon pedig megint a hármas szám szerelmeseinek kedvez az óra, ha pedig elfogyna a pezsgő, egy jó, orosz vodka biztosan kapható a közelben. Hozzánk legközelebb Lengyelországban vadászhatjuk az újévet december 31-én többször is, délen, Portugália és Spanyolország között is van egy óra differencia, az ottani ünneplés viszont olyan féktelen, hogy senki sem nézi az órát, mikor üt újra éjfélt.

Érdekesség, hogy Spanyolország a hivatalos időzónájához képest mindig egy óra csúszásban van: a tanítás 9:30-kor kezdődik, az ebéd 14:00-kor jellemző, míg a vacsorára este 21:00-kor kerül sor. Portugáliában a ritmus tökéletesen ugyanaz, annyi a különbség, hogy egy órával korábban csinálnak mindent. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Sarkköri furcsaság

Azt hitted, az Antarktisz az a pont, ahol minden zóna összeér, így egységesen, ugyanakkor üt éjfélt az óra? A Déli-sarkon található kutatóállomások aszerint állítják be az időt, hogy melyik országhoz tartoznak, de előfordul olyan is, hogy az dönt, honnan kapják a muníciót. Az ott élők tehát szintén többször koccinthatnak.

Triplázás helyett pihenés

Ha nem a háromszoros koccintás vonz, hanem inkább az, hogy kikapcsolódj és pihenj, Werfent neked találták ki! Jégbarlang, kristályvizű tó és középkori vár áll egymás mellett. A túrák látványosságtól látványosságig visznek, és télen is meseszép helyszínekre kalauzolnak. 

Ezt is szeretjük