30 éve hagyták el a falut a lakói, azóta teljesen elnyelte az erdő: így néz ki ma az egykori kínai halászfalu, Houtouwan
Houtouwant az 1980-as években még több mint kétezren lakták.

Houtouwan-falu-zold
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudjuk, hogy a XVIII. század második felében induló ipari forradalom eredményeképpen az ember világszerte mind nagyobb és nagyobb területeket vett el a természettől. Ennek a folyamatnak a fordítottja azonban kevésbé megszokott.

Houtouwan Sanghajtól 40 mérföldre keletre, a Shengsi-szigetek egyikén található. Az egykor virágzó halászfalut az elmúlt három évtizedben visszafoglalta a természet, a zöld növényzet benőtte az egész települést.

Houtouwan, a zöld szellemfalu

Houtouwan az 1980-as években kétezer halásznak és családjaiknak adott otthont. Ám mivel távol esik mindentől, a falu lakói gyakran küzdöttek élelmiszer-ellátási problémákkal, a kis öböl lassan képtelen volt kielégíteni a növekvő halipari igényeket, és nehezen volt megoldható a gyermekek oktatása is. Mindezek miatt az 1990-es években a Houtouwan lakói kezdtek elköltözni, 2002-re pedig a falu hivatalosan is elnéptelenedett. Ma már csak pár ember lakik itt, a buja növényzet pedig benőtte az óceánra néző halászfalu elhagyatott házait.

Houtouwan
Fotó: Getty Images Hungary

2015-ben azonban a kínai netezők körében hírnevet szerzett magának a település, amikor egy fotósorozat jelent meg a természeti erők által visszafoglalt, zöld növénnyel borított szellemfaluról. A házakban maradt bútorok és különböző háztartási cikkek szinte megkövültek, évtizedek múltán is ott állnak, ahogy a falubeliek a távozásuk idején hagyták őket.

Az emberek elkezdtek érdeklődni Houtouwan iránt, és néhány helyi lakos, aki makacsul ragaszkodott a faluhoz, napjainkra a halászatnál jövedelmezőbb üzletre találhatott. Houtouwan ugyanis - a lehetőségekhez mérten - mára népszerű turisztikai célpont lett, melyet leginkább komppal lehet megközelíteni. Bár a statikailag romló épületekbe  a turistáknak  nem tanácsos bemenniük, de 2017-ben megnyílt egy nézőtér, ahonnan az egész falu jól látható, és kirándulásra is lehetőség van a dimbes-dombos környezetben.

 A falu egész évben látogatható, ám aki valóban nem szeretne túl sok emberrel találkozni, annak érdemes a főszezonon kívül felkeresnie. A Sanghajból induló komp menetideje körülbelül háromórás, Gouqi-szigeten köt ki, ahonnan helyi taxival lehet eljutni Houtouwanba. Új panziók is létesültek a sziget körül, hogy kielégítsék a növekvő számú turisták igényeit.

A cikk az ajánló után folytatódik

A magyarországi Kis-Moszkva

A Nagyvázsonytól néhány kilométerre álló, számos lakóépületet, iskolát, uszodát, sportpályát és katonai létesítményeket magában foglaló Kis-Moszkvát 1990 márciusában hagyták el végleg az orosz csapatok. 

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük