3 horvát strand, ami maga a földi paradicsom

A zsúfolt strandok mellett Horvátország jó néhány olyan érintetlen partszakaszt rejteget, mely maga a varázslat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A messze földön híres horvát tenger minden szegleténél más-más hangulatról árulkodik a könnyű nyári szellő.

A legszebb horvát tengerpartok

Nézegess képeket!

Elolvasom

Hol kedves kikötőkről és romantikus sétányokról mesél, másutt luxusüdülők és nyüzsgő turistakomplexumok állják útját, ám leginkább az eldugott, ősi tisztaságú, édeni partok mentén szereti simogatni az odavetődő, béke és szépség után kutató utazók arcát. Ha te is egy ilyen helyen szeretnél találkozni vele, a következő három paradicsomi partszakaszra látogass el egy kalandos délutánon.

Egy aprócska csoda: Porat strand, Bisevo

Ha el akarsz menekülni a világ elől, messze a hotelektől, a személytelen hangulattól, a zsibongó árusoktól és a tömegtől, keresve sem találhatsz szebb helyet Bisevo fenyőligetekkel, cédrusokkal és a nagy kékséggel határolt aprócska szigeténél.

A mindössze 5,84 négyzetkilométer területű, alig tíz ember által lakott, sziklákkal csipkézett csoda messze kint a nyílt tengeren található, ám a tőle észak-keletre fekvő Vis szigetével tengeri út köti össze, melyen rendszeres időközönként járnak a hajók. Bisevo hihetetlenül tiszta, átlátszó, kék vize, néhol a 140 méteres magasságot is elérő sziklái, illetve a közepén elhelyezkedő olíva- és szőlőliget mellett a Kék Barlangról is híres, mely sokak szerint a Cipruson található névadó barlangnál is jóval látványosabb.

A barlang 1884 óta szabadon látogatható, azonban csak csónakkal, emellett érdemes dél körül érkezni, ugyanis a nap sugarai ilyenkor világítják meg a tengerfenék fehér homokját olyannyira, hogy arról visszaverődve kékkel fessék meg az egész barlangot.

A barlangtúra után érdemes a sziget legszebb strandján, a színes halaktól nyüzsgő, meseszép Porat Beach-en feldolgozni az élményt, melyet több közvélemény-kutatás is a legérintetlenebb mediterrán tájak közé sorolt.

A legbékésebb sziget: Zaklopatica strand, Lastovo

Lastovo zöld szigete Dalmácia déli részén helyezkedik el, messze a nyílt Adriai-tengeren, Korculától 13 kilométerre délre, számos apró, a kék vizet ezüstként ékesítő szigetecske között.

A sziget és strandjai szépségüket és turisztikai vonzerejüket tekintve csodával határos módon menekültek meg a civilizáció mellékhatásaitól, és maradtak meg olyannak, amilyen varázslatosnak valaha teremthették őket. Lastovo partszakasza lélegzetelállító, köszönhetően többek között a nyugati és keleti oldalon található 46 apró szigetnek, valamint annak, hogy Horvátország legtöbb partjával ellentétben itt többségben vannak a homokos strandok.

A sziget szinte minden strandja és öble ideális úti cél a nyugodt, természetközeli nyaralás kedvelőinek, valamint a hajózás, a csónaktúrák és a hullámlovaglás szerelmeseinek, ám Zaklopatica bay az egyik legszebb, legérintetlenebb és legbékésebb hely a környéken.

Nem véletlen, hogy - az egész szigettel egyetemben - egyike azoknak a mediterrán édenkerteknek, melyek szerepelnek a World Wild Foundation - WWF, magyarul Természetvédelmi Világalap - listáján.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Robinson örökében: Kamenjak-foki strandok, Medulin

A Kamenjak-fok az Isztriai-félsziget legdélebbi pontján található - tulajdonképpen egy szűk félsziget, mely 9,5 kilométeres hosszúságával és 1,5 kilométeres szélességével önmagában is különleges táj, nem beszélve arról, hogy természeti értékei miatt különösen védett területnek számít.

Emiatt belépődíj címén számítanod kell néhány kuna kiadásra. A félsziget számos lenyűgöző, rejtett öblöt magában foglal - ezek többsége színes vízi világuk miatt a búvárok paradicsoma -, azonban nemcsak a kristálytiszta víz és a kavicsos, sziklákkal tagolt, miniatűr partszakaszok jelentenek lehetőséget a kikapcsolódásra, a félsziget belseje felé vezető járatlan utak révén is mesebeli tájakat fedezhetsz fel. A helyet leginkább a Robinson Crusoe-stílusú és a stresszmentes nyaralás kedvelői keresik fel, de tökéletes úti cél azoknak is, akik szeretnek ébren álmodozni.

Bár a tagolt partszakasz révén a rejtett öblök szélvédettek, és biztonságos fürdőzést tesznek lehetővé, a félsziget egyes déli részein nem árt vigyáznod, és közel maradnod a parthoz, ugyanis néhány helyen túl erős lehet a sodrás.

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük