3 gyöngyszem tengerparti város Horvátországban

Déli szomszédunk határai ezernyi csodás helyet rejtenek, van azonban három város, melyet a turisták különösen kedvelnek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Horvátország mediterrán, cédruserdőkkel és türkizkék tengerrel szegélyezett partjai nem véletlenül olyan népszerűek a magyar utazók körében. Legyen az egy hangulatos óváros, néhány élettel teli strand vagy egy paradicsomi sziget, déli szomszédunk számos csodát tartogat. Ha szeretnél te is megbizonyosodni afelől, hogy a bűbájos és hihetetlen helyek megismeréséhez egyáltalán nem kell messzire menned, válaszd a következő városokat!

Opatija
Primošten
Split

Fejedelmi környezet fejedelmi nyaraláshoz: Opatija

A pálmafákkal övezett hatalmas villák, illetve a meredek, erdős partot szegélyező fejedelmi, évszázados szállodák tanúskodnak Opatija nagy hagyományokra visszatekintő üdülőhely voltáról. Opatija tengerre néző, meredek hegyre épült, ami azt jelenti, hogy a városból bárhonnan gyönyörű kilátás nyílik a Kvarner-öbölre, valamint a hegyes-dombos Krk-re és Cresre.

A közvetlenül a sziklás part fölé, a domboldalba vájt 12 kilométeres árnyas sétányt - a Lungomarét - fasor és tengerpart szegélyezi. A 19. században, az Osztrák-Magyar Monarchia fénykorában a Habsburgok Európa egyik legfelkapottabb üdülőhelyévé tették e káprázatos látképű, sziklás partokkal szegélyezett várost.

Opatija óvárosa kifejezetten a leggazdagabbak igényeinek megfelelő turizmus céljából épült. Az örökség bemutatkozik a lenyűgöző építészetben, a bécsi kávéházakban és a közép-európai légkörben, melyet nagyszámú osztrák turista tart életben. 1844 előtt a város nem volt más, mint 35 házból és egy templomból álló halászfalu. Ekkor azonban Higinio von Scarpa megépítette a pazar Villa Angolinát, melyet állatkerttel és egzotikus parkkal övezett, majd megtöltötte befolyásos vendégekkel.

A Villa kihagyhatatlan látványosság, ahogy a körülötte lévő sétány legforgalmasabb része, a Lido is, valamint kicsit távolabb a sétányon északkelet felé haladva azok a sziklás partszakaszok, melyeken 19. századi villák magasodnak.

Megközelítés: a város Rijekából közelíthető meg a legkönnyebben, ahonnan a helyi buszpályaudvarról 20 percenként indulnak buszok.

Étel-ital: a verseny állandóan magas színvonalra ösztönzi az éttermeket, így a többségük által kínált tenger gyümölcsei friss, szinte kivétel nélkül kiválóan elkészített fogások. Ahol pedig valóban garantált a minőség, az a Hotel Miramar Restaurant, a Le Mandrać és a Galija.

Szállás: Opatija jelentős üdülőhelyi múltjából adódóan bővelkedik elegáns szállodákban, ám, ha kedvező árú magánszállást keresel, akkor érdemes az utazási irodákban böngészned, és jó előre lefoglalnod a szobát - például a négycsillagos Beller Villában vagy a Hotel Opatijában.

Egy álmos tengerparti város: Primošten

A Šibeniktől 28 kilométerre délkeletre elhelyezkedő Primošten nem más, mint egy ódon hangulatú, álmos tengerparti városka.

A turistákat vonzó nevezetességek - vagy éppen az idelátogató turisták - hiánya ellenére érdemes eltölteni néhány napot ezen a félszigeten. A tengert illatozó fenyőerdők szegélyezik, a hegyen az éttermek friss tenger gyümölcseit és lenyűgöző kilátást kínálnak, a tengerparti kávézókat pedig helyiek töltik meg.

Primošten autós közlekedés elől elzárt belvárosa festői szigeten terül el, melyet rövid töltésút köt össze a szárazfölddel. Zöld zsalugáteres kőházak szegélyezik a Szent György-templomhoz vezető sikátorokat, az óváros körüli sétányon pedig szépen felújított, régi kő- és modern betonépületek váltják egymást.

Innen északra nyúlik el a fenyőerdős Raduča-félsziget, melynek szélén kavicsos tengerpart húzódik. Itt áll Primošten egyetlen szállodája, a Zora, a Raduča és az óváros között pedig a Mala Raduča-öböl terül el. A mögötte található festői tájat lankás szőlőkertek és harminc különös falucska alkotja. Ezek közül a legismertebb és a leginkább látogatott a Primošten Burnji, ahol a Babić nevű vörösbor készül.

Megközelítés: a városba legkönnyebben Šibenikből lehet eljutni - a két város között félóránként közlekednek buszok.

Étel-ital: az óváros tengerpartját és a Mala Raduča-öblöt egymáshoz hasonló étkezdék tarkítják, melyek kínálata feledhető, ezért érdemesebb az óvárosi dombtetőn található - bár kissé drágább - éttermek egyikét választani. Ami viszont biztosan nem okoz csalódást, az a Konoba Papec, a Restaurant Kamenar és a Restoran Panorama.

Szállás: mivel a városban egyetlen turistahotel található, érdemes lehet a Kamenar, a Villa Koša vagy a Villa Silvija villákban apartmant bérelni.

Szenvedélyes, rapszodikus és gyönyörű: Split

Horvátországban az élet igazán Közép-Dalmáciában zajlik. A 2005-ben átadott Zágráb-Split autópálya és InterCity vasútvonal révén az ország második legnagyobb városa nincs többé elzárva az északi országrésztől. Magyarországról a város légi úton, fapados járatokkal is elérhető. Minden út Splitbe vezet, a környező szigetek pedig hihetetlen fejlődésnek indultak.

Splitre a turisták már önálló úti célként kezdenek tekinteni. Talán azért, mert érezhető, hogy a helyiek megbecsülik a helyet, ahol mindennapjaikat élik, konkrétan a világ egyik legtökéletesebben fennmaradt római kori palotáját, és olyannyira rendben tartják, hogy azt még a franciák is megdicsérik. E hatalmas, négyszögletű épület a hatodik században használaton kívülivé vált, háromszáz évvel azután, hogy a dalmáciai származású, császárrá lett Diocletianus megépíttette visszavonulása utáni lakhelyéül.

Splitben az egyik legnagyszerűbb program céltalanul barangolni a palotában. Nincs jegypénztár, csak be kell sétálni. Legfőbb bejáratait négy kapu, az Arany, az Ezüst, a Vas és a Bronz kapu őrzi - az utóbbin átkelve a Rivához lehet kijutni.

A Riva - tengerparti sétány - a társasági élet helyszíne, az emberek itt üldögélve, beszélgetés közben egyik kávét isszák a másik után. A Riva mögött kéklő Adriai-tenger nyugalmát a tengerjáró hajók közlekedése töri meg rendszeresen.
A palotától eltekintve Splitben elérhető közelségben kevés kulturális látnivaló található, amit viszont mindenképpen érdemes megtekinteni, az Ivan Meštrović Galériája, a Spliti Városi Múzeum, valamint a Régészeti Múzeum.

Megközelítés: a repülőtér a várostól 20 kilométerre északnyugatra, Kaštela és Trogir között helyezkedik el. Innen könnyű eljutni a városba, hiszen a Croatia Airlines buszjárata szinte mindig várja az utasokat.

Étel-ital: a belvárosban számtalan jól ismert adriai fogást és pizzát kínáló étterem közül lehet választani. Az Adriana a Riván, a Sarajevo a palotában és a Konoba Kod Jože kicsit távolabb egyaránt elfogadható ételeket készít. Ha valami különlegességre vágysz, akkor a belvárosban a Sperunt, egyébként a bacvicei és az azon túli éttermeket érdemes választani.

Szállás: Split szegényes szállodakínálata folyamatosan bővül. A közelmúltban megnyílt az első jelentős szállodalánc hotelje is. Jelenleg a legjobbak közé a Park, a Vestibul és a Globo tartozik.

+ 1 tipp: ha pároddal utaztok, ne felejtsétek otthon a GPS-t, illetve előtte letölteni rá a horvátországi látnivalók, boltok, éttermek, szállások POI-pontjait, hogy könnyen odataláljatok. »

Cikkünk a Time Out Horvátország című útikönyv alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük