Látványos természeti csoda zajlik most a Hortobágyon: hatalmas darucsapatok érkeztek a vidékre
A daruvonulás az őszi Hortobágy különleges csodája.

hortobágy darvak naplemente
beauty and style
Top olvasott cikkek

Európában egyedülálló természeti csodának ad helyet a Hortobágy az őszi időszakban: a daruvonulás az ország egyik leglátványosabb jelensége. Idén már szeptemberben rekordszámú madár érkezett a vidékre, és további hatalmas csapatokat várnak az elkövetkező hetekben.

A Hortobágy szeptembertől novemberig különös élettel telik meg: darvak tízezreinek ricsaja töri meg a puszta nyugodt romantikáját. A halastavakon látványos és hangzatos gyülekezőiket naplemente idején és napfelkeltekor a legkönnyebb megfigyelni.

Rekordszámú daru a Hortobágyon

Az északról, főként finn és nyugat-orosz területről érkező darvak Európában csak nálunk állnak meg egy rövid vendégeskedésre, hogy leginkább a Hortobágyon, valamint a Tisza környékén vagy egy-egy sekély vizű alföldi halastóban megpihenjenek. Egyszerre általában néhány tízezer daru tartózkodik egy helyen, idén azonban a megszokotthoz képest közel százezer madarat számláltak már szeptember végén.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság beszámolója szerint az ugrásszerű növekedés, a darvak egy hét alatt megtízszereződő száma a szeptemberi hidegfrontoknak volt köszönhető.

- Nálunk, embereknél legtöbbször fej- vagy ízületi fájdalmakat okoz az időjárás-változás, azonban a madarak sokkal kifinomultabb érzékekkel érzik a légnyomás módosulásait - mondták el, hozzátéve: a szeptemberben tapasztalt hidegfrontokkal sarkvidékű eredetű levegő árasztotta el Közép-Európát. A front mögött hatalmas kiterjedésű anticiklon keletkezett felettünk.

A cikk az ajánló után folytatódik

És hogy miért fontos ez a madarak számára? Az Igazgatóság elmondta, az északnyugatról érkező hidegfront előtt a Kárpát-medencében magas légnyomású terület alakult ki, az Európa északkeleti részéről érkező darvak így még azelőtt megérkezhettek a Hortobágyra, hogy az újabb front a tényleges lehűlést okozta volna.

- Számukra fontos ez az időzítés, hiszen így a szelek tolóhatását kihasználva, kisebb energiafelhasználással tudták legyőzni a távolságot - írták.

Közzétette: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – 2020. szeptember 27., vasárnap

A darvak magas száma inkább október első harmadára jellemző, idén viszont már szeptemberben feljegyezhették a rekordot. Ez nagyon ritka, az elmúlt évtizedben csak háromszor láttak hasonlóan nagy madársereget a Hortobágyon ilyen korán.

A darucsapatok aztán rövid pihenőjük után innen folytatják útjukat Észak-Afrikába, főként Tunézia és Szudán környékére. Aki most a Hortobágyra utazik, a magával ragadó természeti csoda szemtanúja lehet.

Közzétette: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság – 2020. szeptember 15., kedd

A Nemzeti Park Igazgatóság többféle szervezett túrát is indít a halastavakhoz, többek között alkonyati és hajnali kisvonatos darulest, kerékpáros vagy terepjárós megfigyelést. A daruvonulás napi belépőkártyával egyénileg is megtekinthető a Kondás-tónál, a Halászbárka Halastavi Fogadóközponttól gyalogosan közelíthető meg. A madarak védelme érdekében és a pandémia miatt is fontos előzetesen tájékozódni a betartandó szabályokról.

(A fotókat és a videókat a szerző hozzájárulásával használtuk fel, forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Szilágyi Attila – minden jog fenntartva.)

Vadlovak a Hortobágyon

A pentezugi vadlórezervátum több száz Przewalski-lónak ad otthont a Hortobágyon.

Ezt is szeretjük