150 ezer forintos bírságot kaphatsz, ha ezt csinálod nyáron: lehet, hogy sok mindent még te sem tudsz!
Tudod, hol tilos fürdeni?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a tiltott helyen való fürdőzés szabálysértésnek minősül, amelyért 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak a hatóságok, feljelentés esetén, szabálysértési eljárás során pedig a 150 ezer forintot is elérheti az összeg.

Bár a bírság meglehetősen magas lehet, nem ennek kiszabása a cél, hanem a megelőzés, a tiltott helyeken való fürdőzés ugyanis nagyon veszélyes, a bányatavak például hirtelen mélyülnek, veszélyes hulladékok lehetnek az aljukon, ráadásul esetükben csak a víz felszíne meleg, az alja rendkívül hideg lehet, ami a gyenge egészségi állapotban lévőkre lehet rossz hatással.

Továbbá az ilyen helyeken nincsenek sem higiéniai, sem elsősegélynyújtó egészségügyi helyiségek. A legtöbb bányatóban tilos fürdeni. Pest megyében is csak kilenc helyen megengedett a fürdőzés, de az Omszki-tóban például tilos.

Hol tilos még fürdeni?

Nemcsak a bányatavakra vonatkozik azonban a szabályozás, általánosságban is igaz, hogy a folyóvizekben és állóvizekben, továbbá vízilétesítmények vizében fürödni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. Ezeket a helyeket szakemberek választják és jelölik ki.

A kijelölt fürdőhely határát a parton táblával, a vízben bójákkal jelölik - a kijelölt fürdőhely határát a parton kihelyezett 60x30 centiméter méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete figurát ábrázoló tábla jelzi. A fürdés tilalmát, illetve a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket FÜRÖDNI TILOS! táblával jelzik.

Tilos például fürdeni hajóútban és úszóművek 100 méteres körzetében, vízlépcsők 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, komp 100 méteres körzetében, kikötők, vízisportpályák, hajókiemelő berendezések 100 méteres körzetében, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, azonban ilyenkor is csak legfeljebb a mély víz határáig lehet menni. Tilos fürdeni továbbá városok belterületén, ami alatt például a szökőkutakat kell érteni.

Az úszóeszköz ugyanúgy tiltott lehet!

Fontos tudni, hogy az úszóeszközök, például a vízibicikli, a gumimatrac, illetve más felfújható eszköz használata is fürdésnek minősül, így ezekre is ugyanazok a tiltó szabályok vonatkoznak. Emellett lényeges szabály, hogy fürdőzők közelében az úszóeszközöket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék.

A tragédiák jelentős része tiltott helyen történik

A vízbefulladások okait vizsgálva sajnos megállapítható, hogy a tragédiák 25-30%-a fürdés közben következik be, amelyeknek mintegy 60%-a fürdés szempontjából tiltott helyen történik.

A vízbefulladt személyek korcsoportjait tekintve a leginkább veszélyeztetettek a 30 éven felüliek, akikhez az esetek 80%-a köthető. A 18 év alatti korosztály a vízen bekövetkezett sajnálatos halálesetek mintegy 7-8%-ában érintett. További információkat a témában a Police.hu weboldalon, ide kattintva találsz.

Ezt is szeretjük