Ezt a pici magyar tavat imádják a külföldi turisták - Vezeti a népszerűségi listákat
Még a legforgalmasabb balatoni városokat is megelőzi.

nagykep?cikkid=162013&kep=heviz-tavirozsa-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Káprázatosan szép helyekből nincs hiány az országban, ez a tény pedig nem csak a belföldiek körében ismeretes. Az is kétségtelen, hogy az elsődleges turisztikai célpont a Balaton régió. De azt vajon kitalálnád-e, hogy melyik város örvend a legnagyobb népszerűségnek? A legtöbbeknek ilyenkor a forgalmas Siófok, Balatonfüred, netán Tihany jut eszébe. Habár meglepő, úgy tűnik, a külföldi turistáknak mégsem ez az első.

A KSH 2015. évi adatai szerint a balatoni turisztikai rangsor élén Hévíz áll, ahol a vendégéjszakák száma 923 539 volt a külföldi és belföldi turizmust összesítve. Bár a 2014. évhez képest egy kissé csökkent a teljes forgalom, a még mindig kimagasló eredménnyel megelőzte a belföldi forgalomban piacvezető Siófokot. A rangsor harmadik helyén Balatonfüred áll, ezt pedig Zalakaros, Zamárdi és Balatonszemes követi.

A népszerű tó titka

Bár az egyes balatoni városok között természetesen milliók oszlanak el a nyilvános adatok szerint, a legnépszerűbb egyéni turisztikai attrakciónak a statisztika értelmében Hévíz és gyógyító tava mondható. De miért ilyen kedvelt ez a hely?

A Hévízi-tó valóságos természeti csoda: Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava ugyanis a többi melegvizes tóval szemben nem vulkanikus eredetű, hanem természetes tőzegmedrű forrástó. Hangulata semmi máshoz nem hasonlítható, a víz feletti pára, a fürdőépület bájos tornyai az egész év során ide csábítják a látogatókat.

A természeti világa is páratlan: az indiai vörös tündérrózsa és a kis virágú fehér tündérrózsa virágai borítják a vízfelszínt, a tavat pedig mocsárciprusok veszik körül, így itt sétálgatva valóban egy mesében érezheted magadat.

A látványon túl

A népszerűség titka azonban nemcsak a szépségben rejlik, a tavat vizének gyógyító ereje messze földön híressé tette. Egyes régészeti leletek arra utaltak, hogy már a rómaiak is ismerték és szerették a tavat, jótékony hatásáról hivatalos tanulmány viszont csak az 1700-as években jelent meg gróf Festetics Györgynek köszönhetően.

A tó hőmérsékletét a föld mélyéből feltörő hideg és meleg forrásvizek adják. Ezek keveredését követően nyáron akár 33-38°C-ot is elérheti a víz, amely azonban még télen is 24-26 fokos, a víz fölött húzódó páraréteg ugyanis megakadályozza, hogy lehűljön.

A gyógyhatást részben azzal magyarázzák, hogy az ember testhőmérsékletével nagyjából megegyező érték igazán nyugtató közeget biztosít a szervezet számára, emellett azonban különleges összetételének is köszönheti áldásos hatását: kalciumot, magnéziumot, ként és radont is tartalmaz.

Csobbanj pici magyar tóban!

Varázslatos tavakat országszerte találhatsz. Nézz meg párat!

Mire jelent gyógyírt?

A különleges víz kúraszerűen ajánlott a mozgásszervi, reumás betegségekben szenvedőknek, radontartalma hasznos ízületi gyulladások esetén, de a rehabilitációban is jelentős szerepet tölthet be, hasznát veszik például különböző műtétek elő- és utókezelésében. Gyulladáscsökkentő kéntartalma a bőrbetegségek esetében jelenthet megoldást, de nőgyógyászati panaszoknál is segíthet.

A tóvízi csobbanás mellett wellnessprogramok széles kínálatával találkozhatsz a városban, így például részt vehetsz gyógyiszapkezelésen, vagy gerincbántalmak esetén akár a súlyfürdőt is kipróbálhatod. Emésztőrendszeri betegségekre és vesebántalmakra pedig hatásos lehet a hévízi ivókúra, amelyre külön ivókutakat hoztak létre, pihenőhelyiségekkel.

Vigyázz: a jóból is megárt a sok!

Bár a gyógyvíz valóban számos problémára megoldást jelent, a fürdőzést nem szabad túlzásba vinni. Több szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy az előírt fürdési idő túllépése fürdőfáradtsághoz vezethet. Egy kúrában gyakran csak 20-30 percet ajánlanak egyszerre a vízben tölteni, ha azonban órák hosszat áztatod magad megszakítás nélkül, könnyen az ellenkező hatást érheted el.

A meleg, kénes víz ugyanis vérnyomáscsökkenéshez, ez pedig akár ájuláshoz is vezethet, ha nem vagy elég elővigyázatos, de a hetekig tartó teljesítmény- és közérzetromlás sem ritka, miközben a kezelt fájdalmak visszatérhetnek. Élvezd tehát a meseszép környezetet, csobbanj a gyógyító vízben, de mindig maradj körültekintő!

A képek forrásai: Wikipédia/Jarba, OrszágAlbum/nyanyoca.

Ezt is szeretjük