Rejtélyes dolog van a domb belsejében: már a látványa is bizarr, nézd meg!
Titokzatos, letűnt korok titkait rejti a mesterséges domb mélye.

herodium domb
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem nehéz elképzelni, hogy a Júdeai-sivatagban található, Jeruzsálemtől 12 kilométerre, Betlehemtől pedig 5 kilométerre fekvő mesterséges domb, a Heródium miért jelenthetett egykor stratégiailag kiemelt fontosságú helyszínt, hiszen a 758 méterrel a tengerszint fölött fekvő magaslatról szinte az egész környék belátható.

Látványa is bizarr a sivatagban magasodó furcsa dombnak

Heródes építtette a dombot

A kúp alakú dombot, illetve az itt található erődöt, palotát és kisebb várost a bibliai tömeges gyermekgyilkosságok által hírhedtté vált, egykori júdeai király, Nagy Heródes építtette i.e. 23 és 15. között.

A sivatag legmagasabb pontjának számító domb a feltételezések szerint rabszolgák, fizetett munkások és építészek közös erejével épült fel, mélye azonban máig számos titkot rejt.

A rómaiak által i.sz. 71-ben lerombolt erőd feltárási munkálatai 1972-ben kezdődtek meg, és időszakosan folytak egészen 2010-ig, amikor is az ásatást vezető Ehud Netzer a helyszínen balesetet szenvedett, néhány nappal később pedig belehalt sérüléseibe.

Egyik legnagyobb felfedezése volt azonban, hogy 2007-ben rábukkant Heródes feltételezett sírjára, mauzóleumára is a domb mélyén.

Bár a tragikus eset némiképp akadályozta a további kutatásokat, a feltárás ma is folyik, hiszen a több évezredes építmények nagyobb részét jelenleg is föld borítja.

Ezt is szeretjük