Felkavaró látvány, víz alá került a világ egyik legősibb városa: ilyen most Hasankeyf
A törökországi Hasankeyf városa egy gátépítés miatt került víz alá.

törökország hasankeyf
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években egyre többet lehetett hallani a törökországi Hasankeyf városáról, miután megszületett a végső döntés arról, hogy egy duzzasztógát építése miatt a Tigris folyó partján fekvő településről a lakókat kilakoltatják, a területét fokozatosan elárasztják.

A Törökország délkeleti részén található Hasankeyf nagy múlttal rendelkezik: nagyjából 12 ezer éve lakják folyamatosan, már az időszámításunk előtti 1800-as évekből eredeztetett mári táblákon is szerepelhetett Ilanṣura néven, később perzsa, római és bizánci felségterület is volt. 

Elárasztott Hasankeyf

A tiltakozások ellenére a Tigrisen tavaly befejeződött a 2006-ban elkezdett Ilısu duzzasztógát megépítése, amely mintegy ötven éven át villamos energiával látja majd el a térséget, mégpedig évente 3800 gigawattal. 

Ám az egykor csodás török várost és a környezetében levő csaknem 80 apró falut ez a döntés teljes pusztulásra ítélte. Tavaly ősszel meg is történt szinte az összes kilakoltatás, a lakókat egy szomszédos, magasabban fekvő városba költöztették el főbb értékeikkel együtt, valamint egy mecsetet és néhány műemléki építményt is megmentettek a pusztulástól - az egykori lakóépületek és a többi történelmi emlék azonban a halálra ítélt városban maradt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Októbertől kellett a 80 ezer fős, kurd többségű lakosságnak végleg elhagynia a völgyet, hogy a felbecsülhetetlen kulturális örökséget lassan elárasszák a folyó vizével: néhány hónap alatt nagyjából 60 méteres vízmélységgel lehetett számolni, és azzal, hogy a város 80%-a víz alá kerül. Az utolsó lakosok 2020 februárjában költöztek el innen.

A város és környéke 2020 első felében szívszorító látvány: már alig látható valami az egykor virágzó városból, egy 12. századból származó kőhíd, számos emlékmű és barlanglakás elpusztult. A környezetvédők szerint az iraki Ahwar mocsárvidéki ökoszisztémáját is veszélyezteti Hasankeyf elárasztása, mely világörökségi terület.

A fellegváron kívül már minden történelmi jelentőségű építmény és lakóház a víz alá került, a lakosság pedig Új-Hasankeyfben kezdhetett új életet - ha ugyan tudott, sokan ugyanis az állattenyésztésből éltek, így rendkívül nehéz helyzetbe kerültek most.

Az új városba és a magasabban fekvő hegyi területekre egyébként néhány műemléket átszállítottak, vagy az eredetiek másolatát építették meg, a lakók mégis vissza-visszatérnek a Tigris partjára.

A térség török lakossága ugyanis februártól gyászolja a területet. A megrázó látványt többen lefotózzák, videóra veszik, mások egyszerűen a folyó partjára ülve nézik végig a döbbenetes változásokat. Az biztos, hogy a város elpusztulása az egész világnak nagy kulturális veszteséget jelent.

Elsüllyedt települések a világban

Nem csupán Törökország történelmi városa jutott tragikus sorsra, a víztározók építésének sajnos sok virágzó település esett már áldozatául, így a lakók költözni kényszerültek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük