Felkavaró látvány, víz alá került a világ egyik legősibb városa: ilyen most Hasankeyf

A törökországi Hasankeyf városa egy gátépítés miatt került víz alá.

törökország hasankeyf

Az elmúlt években egyre többet lehetett hallani a törökországi Hasankeyf városáról, miután megszületett a végső döntés arról, hogy egy duzzasztógát építése miatt a Tigris folyó partján fekvő településről a lakókat kilakoltatják, a területét fokozatosan elárasztják.

A Törökország délkeleti részén található Hasankeyf nagy múlttal rendelkezik: nagyjából 12 ezer éve lakják folyamatosan, már az időszámításunk előtti 1800-as évekből eredeztetett mári táblákon is szerepelhetett Ilanṣura néven, később perzsa, római és bizánci felségterület is volt. 

Elárasztott Hasankeyf

A tiltakozások ellenére a Tigrisen tavaly befejeződött a 2006-ban elkezdett Ilısu duzzasztógát megépítése, amely mintegy ötven éven át villamos energiával látja majd el a térséget, mégpedig évente 3800 gigawattal. 

Ám az egykor csodás török várost és a környezetében levő csaknem 80 apró falut ez a döntés teljes pusztulásra ítélte. Tavaly ősszel meg is történt szinte az összes kilakoltatás, a lakókat egy szomszédos, magasabban fekvő városba költöztették el főbb értékeikkel együtt, valamint egy mecsetet és néhány műemléki építményt is megmentettek a pusztulástól - az egykori lakóépületek és a többi történelmi emlék azonban a halálra ítélt városban maradt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Októbertől kellett a 80 ezer fős, kurd többségű lakosságnak végleg elhagynia a völgyet, hogy a felbecsülhetetlen kulturális örökséget lassan elárasszák a folyó vizével: néhány hónap alatt nagyjából 60 méteres vízmélységgel lehetett számolni, és azzal, hogy a város 80%-a víz alá kerül. Az utolsó lakosok 2020 februárjában költöztek el innen.

A város és környéke 2020 első felében szívszorító látvány: már alig látható valami az egykor virágzó városból, egy 12. századból származó kőhíd, számos emlékmű és barlanglakás elpusztult. A környezetvédők szerint az iraki Ahwar mocsárvidéki ökoszisztémáját is veszélyezteti Hasankeyf elárasztása, mely világörökségi terület.

A fellegváron kívül már minden történelmi jelentőségű építmény és lakóház a víz alá került, a lakosság pedig Új-Hasankeyfben kezdhetett új életet - ha ugyan tudott, sokan ugyanis az állattenyésztésből éltek, így rendkívül nehéz helyzetbe kerültek most.

Az új városba és a magasabban fekvő hegyi területekre egyébként néhány műemléket átszállítottak, vagy az eredetiek másolatát építették meg, a lakók mégis vissza-visszatérnek a Tigris partjára.

A térség török lakossága ugyanis februártól gyászolja a területet. A megrázó látványt többen lefotózzák, videóra veszik, mások egyszerűen a folyó partjára ülve nézik végig a döbbenetes változásokat. Az biztos, hogy a város elpusztulása az egész világnak nagy kulturális veszteséget jelent.

Elsüllyedt települések a világban

Nem csupán Törökország történelmi városa jutott tragikus sorsra, a víztározók építésének sajnos sok virágzó település esett már áldozatául, így a lakók költözni kényszerültek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük