Halottak fölött sétálgatnak a magyar város lakói: hírhedtté vált Pápa főtere

Pápa felújított főtere alatt furcsa titkok rejlenek.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pápa régi főterén, mely a város egyik legismertebb nevezetessége, az utóbbi években több milliárd forintos beruházás keretében végeztek rekonstrukciós és felújítási munkálatokat, aminek a régészeti feltárás is részét képezte.

Pápa
A Főtér feltárása
Csontokat találtak
Ősi temető lehetett

Ennek során azonban megdöbbentő leletek kerültek elő a föld alól. A régészek úgy tartják, egykor akár egy Árpád-kori temetőnek is helyet adhatott a főtér területe. A holtakat azonban nem akarják bolygatni.

A Bakony és a Kisalföld találkozásánál fekvő, Veszprém megyei város több nevezetes helyszínt is magáénak tudhat, ezek közé tartozik például a híres református kollégium, az impozáns méretű, 18. századi katolikus nagytemplom, a református templom, az Esterházy-kastély, a Kékfestő Múzeum, a Fő utca és Főtér sarkán található, Petőfi és Kisfaludy Sándor látogatásairól ismert Griff Szálló, nem utolsósorban pedig maga a főtér.

Főtér, rejtélyes leletekkel

A régészek szerint a pápai főtér területén már hétszáz évvel ezelőtt is piac működött, így mindig is fontos közösségi szerepet töltött be a település lakóinak életében, emellett középkori pincét, kőházakat és számos más épületmaradványt is feltártak a helyszínen.

Az utóbbi években azonban ennél ritkább leletekkel is felhívta magára a figyelmet: a pápai főtér jelenleg is tartó rekonstrukciója során ugyanis olyan jeleket találtak, melyek alapján feltételezik, hogy a föld alatt egy ősi temető található.

Nem bolygatják a sírokat

A fellelt csontok töredékesek, ezért a korukat pontosan nem állapították meg, azonban, tudva, hogy a közelben Árpád-kori sírok találhatók, többen feltételezik, hogy ezek is abból az időszakból származhatnak.

A részletes feltárás azonban jelentősen lelassította volna a beruházás kivitelezését, Németh Tamás, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. igazgatója elmondása szerint az ősi sírokat nem bolygatták meg, és több földet nem távolítanak el a területről.

Megoldásként az jött szóba, hogy geotextillel fedik le a területet, valamint megerősített pályaszerkezetet alakítanak ki. A főtér alatt tehát továbbra is halottak fekszenek - a rekonstrukció pedig a tervek szerint 2012 szeptemberre fejeződik be.

A cikk megírásában az MTI információi segítettek. Képek: www.orszagalbum.hu, csicsi bubu; MTI/Nagy Lajos.

Voltál már Pápán?

Ezt is szeretjük