Gyönyörű képeken a virágok öble

A bolygó ritka csodája

Itt nyílik a legtöbb virág - a Cape Floral a földi szépség tökéletes megtestesítője. Látnod kell.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Világörökség részét képező dél-afrikai Cape Floral a világ egyik legbujább vegetációjával rendelkező térsége, mely messze földről vonzza a botanikusokat épp úgy, mint a szépre és színekre vágyó utazókat. Nyolc, összesen 5530 négyzetkilométer alapterületű természetvédelmi terület együttese alkotja a Virág-foknak és Virág-öbölnek is nevezett régiót, mely a világ egyik növényekben, egyúttal virágokban leggazdagabb területe.

Színpompás vidék
Ősi fajták
Ellenálló növények
Jellegzetes narancssárga virágszőnyeg

Afrika virágoskertje

A Cape Floral Afrikának kevesebb mint fél százalékát teszi ki, de a kontinens növényvilágának majdnem 20%-ának ad otthont. A Cape Floral régió különlegessége, hogy a terület a fynbos - puha lombú - vegetációhoz kapcsolódó kiemelkedő ökológiai és biológiai folyamatok helyszíne. A növényzet kiemelkedő sokfélesége, sűrűsége és endemikus, vagyis helyhez kötött jellege a legnagyobbak egyike a világon.

Folyók, zúgók, vízesések

A térség Dél-Afrika délnyugati sarkában helyezkedik el, Cape Province-ban. Igen nagy szintkülönbségek vannak a 2077 méteren fekvő Groot Winterhoek és a tengerszinten lévő De Hoop Természetvédelmi Terület között.

A terület nagy részét göröngyös hegyi ösvények, folyók, zúgók, vízesések és medencék jellemzik. A térség a Világ Növénydiverzitási Központjainak - World Centres of Plant Diversity - egyikeként is ismertté vált.

Több mint 20 ezer faj

A szubkontinentális növényzet 44%-a, 20 367 faj található itt meg, közöttük sok veszélyeztetett faj is. A Cape Peninsula e fajok majdnem felének ad otthont, az egész térség összes növényének pedig negyede él itt.

A fajgazdagság titka a makro- és mikroélőhelyek széles választéka, mely a változatos szintkülönbségnek, talajnak és éghajlati körülményeknek köszönhető, beleértve a téli és a nyári esőzésre jellemző fajok együttes jelenlétét a távoli keleti területeken.

Változatos látványvilág

A különféle növénycsoportosulások nyolc központja különböztethető meg a Cape Floral régióban. A terület jellemző flórája - mely fajgazdagságának 80%-át teszi ki - a puha lombú vegetáció, mely egyaránt alkalmazkodott a mediterrán típusú éghajlathoz és az időszakos tüzekhez.

A Világörökség legszebb helyei
Ha szeretnéd megismerni a világ többi gyönyörű világörökségi csodáját is, böngéssz kontinensek szerint gyűjteményünkben!

A növények sokfélesége a különböző talajtípusok széles skálájának köszönhető, mely a túlnyomóan durva, homokos, savas, tápanyagszegény talajoktól a lúgos tengeri homokig és a kicsit gazdagabb talajokig terjed. Mélyebb talajokon, illetve a tűztől védettebb hasadékokban örökzöld fák foltjai is megtalálhatók, keleten völgybozótosok és kaktuszok is vannak, melyek kevésbé függenek a tűztől, a szárazabb északi területeken pedig alacsony pozsgás cserjések nőnek.

A Cape Floral zöld mezői
Afrikai liliom

Tűzálló növények és a legősibb virágok

A Cape Floral régió nemzetközi tudományos érdeklődésre számot tartó jellegzetessége az, ahogy növényfajai a tűzre reagálnak, vagyis az azzal szembeni ellenálló képességük. Néhány növényfajnak valósággal szüksége van a tűzre a csírázáshoz.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Emellett érdekes az is, hogy a magokat hangyák és termeszek szórják szét, emellett bogarak és legyek porozzák be őket, sőt, a térségben nagy számmal vannak olyan növények is, melyeket madarak vagy emlősök poroznak. A terület továbbá egykor az ősi kontinenshez, a Gondwanalandhoz kapcsolódott, így a tudósok és a turisták olyan növényeket is láthatnak itt, melyek a bolygó legősibb fajait jelentik.

Cikkünk az UNESCO Világörökség - Az emberiség kulturális és természeti értékei című könyve alapján készült, mely a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg. Képek: en.wikipedia.org, Eug.

Ezt is szeretjük