3 lélegzetelállítóan szép hely Európában

Bár a világ lenyűgöző helyeinek száma szinte végtelen, ha igazán szépet szeretnél látni, a vén Európa sem hagy cserben.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egzotikus tájaktól megszédülve érdemes egy kíváncsi pillantást vetni az öreg kontinens csodáira is. Legyen az a szüntelenül alkotó természet vagy épp a nyughatatlan ember kezének munkája, van néhány hely, melyet életed során legalább egyszer célba kell venned. A következő három joggal szerepelhet az elsők között.

Dunloe-szurdok

Út egy smaragdzöld világba: Dunloe-szurdok, Írország

A Dunloe-szurdok Killarney-től keletre, a Killarney Nemzeti Park területén húzódik. Maga Killarney Írország leglátogatottabb térsége, melynek azonos nevű, központi városából az utazók könnyen megismerhetik a környéket. A területet a turisták már a 18. század közepén felfedezték: az éghajlat kellemes, a hangafüvekbe boruló hegyoldalak festőiek, és szép számmal akadnak megcsodálni való várromok, templomok, tavak.

Killarney-ből gyalogosan is elindulhatsz a Lough Leane-re, vagyis az Alsó-tóra néző dombgerincen. Ez a legnagyobb tó Killarney-ben, rajta szétszórva harminc kisebb sziget található. A legnagyobb földdarabon, Innisfallenen látható a St. Finan Lobhar által alapított hetedik századi apátság romja is. Ha innen továbbindulsz, nemsokára ráakadsz a ma szállodaként működő Dunloe-várra, mely 1215-ben épült, illetve, melynek területén számos ogam írással telerótt kőtábla található. Épp mielőtt elérnéd a Dunloe-szurdokot, megcsodálhatod Kate Kearney kunyhóját is - a ma bárként működő helyet egy 19. századi, helybéli szépségről nevezték el, aki illegálisan párolt whiskey-jét kínálta az erre járóknak.

Magát a szurdokot gleccserek vájták ki, a rajta átvezető út pedig fantasztikus panorámát kínál nem csak a benne megbúvó három tóra, de a Purple-hegység és az Írország legmagasabb hegyláncának számító MacGillycuddy Reeks között húzódó, görgetegkövekkel teli szurdokra is.

Mesebeli kertek és paloták között: Sintra, Portugália

Sintra a Serra de Sintra erdővel borított északi lankáin fekszik, 30 kilométerre északnyugatra Lisszabontól, illetve mindössze 12 kilométerre a tengertől. Központjában található a két hangsúlyos tornya által uralt Pena-palota. A gyönyörű parkkal körülvett, 1839-ben újjáépített palotát ma az ország egyik legfigyelemreméltóbb udvari építészeti emlékének tartják.

A világ legszebb kertjei

Nézegess képeket!

Elolvasom

A régi hieronymita kolostor, melyet az évek során többször kibővítettek és átépítettek, mór, gótikus, reneszánsz és Mánuel-stílusával mély hatást gyakorol mindenkire, aki egy kicsit is kedveli a romantikát. A termek és a kertek zömét a 15. és 16. századtól kezdve az azulejóknak nevezett mázas, kézzel festett csempékkel díszítették.

A kápolna és a kerengő az eredeti kolostor része, a többi azonban a zabolátlan fantázia terméke: pasztellszínben pompázó tornyok és pártázatok, a különféle stílusok egymásba gyúrt ismertetőjegyei. A palotát övező parkot szintén nagy műgonddal alakították ki, míg területén egy 16. századi kereszt jelzi a Serra de Sintra legmagasabb pontját, ahonnan fantasztikus kilátás tárul az utazó elé.

A közeli Quinta de Regaliera megkapó palota, mely a 20. század fordulóján épült. Falain az alkímia, a templomos lovagok és a portugál mitológia jelképei elegyednek. Világszép kertjében tavakat, szökőkutakat és mesterséges barlangokat alakítottak ki. A gyalogösvényeken eljuthatsz a Beavatás kútjához is, melynek csigalépcsője rejtélyes föld alatti barlangokba vezet.

Az ezerszínű természet maga: Mazuri-tavak, Lengyelország

A Lengyelország északkeleti felén elterülő, vérvörös naplementéjéről is híres Mazuri-tóvidék az ország legkiterjedtebb tórendszere. A térséget gyönyörű dombok, erdők, termőföldek és persze tavak tagolják, melyek közül sok csatornák és folyók hálózatával kapcsolódik egymáshoz. Összességében 45 tó, 12 csatorna és nyolc folyó alkotja Európa legnagyobb vízfelületét, mely a vitorlásokat és a kenusokat éppúgy vonzza, mint a hegymászókat, a kerékpározás szerelmeseit és a horgászokat.

110 négyzetkilométeres területével az ország legnagyobb tava a Sniardwy-tó. A térség kivételesen gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, és számos természetvédelmi területre oszlik. Az augustowi erdő például az egyik legnagyobb területű egész Lengyelországban, emellett számos ritka és védett fajnak ad otthont - többek között az európai bölénynek vagy épp jávorszarvasoknak, farkasoknak és hódoknak.

Augustow alkalmas kiindulópont lehet a turisták számára. A térségben elszórtan több más kisvárost is találsz, melyek egész évben nagy forgalmat bonyolítanak. Ha nem vitorlázol, a tavakat kényelmesen bejárhatod a kikötőhelyekről induló számtalan kirándulóhajó valamelyikével, vagy tehetsz egy utat a 150 éve épült Elblag-csatornán is.

Cikkünk az 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról című könyv alapján készült. Képek: wikipedia.org, Pitert.

Ezt is szeretjük