3 gyöngyszem tóparti strand Magyarországon

Csobbanj egyet!

Nem mindenki szereti a tömeget, a ricsajt és a fürkésző tekinteteket. Íme, három mesés, békés, tóparti hely!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak, akik el sem tudják képzelni a nyarat a folyton nyüzsgő, csobbanástól, árusoktól, fiataloktól és gyerekzsivajtól hangos, hatalmas strandok nélkül, míg mások nem vágynak egyébre, mint a békés tóparti fürdőzés után leheveredni az árnyas fák lombjai alá, és csendben, a világ zajától távol hódolni a pihenés művészetének. Ha utóbbiak közé tartozol, a frekventáltabb partok helyett válaszd a következő eldugottabb, de nem kevésbé látványos helyeket.

Erdei strand az Őrség szívében: Vadása-tó

A Hegyhátszentjakab település határában található, bokrok és fák szegélyezte kavicsos, iszapos tó a hazánk legszebb és legzöldebb vidékei között emlegetett Őrség egyik legismertebb üdülőövezete. A négy hektár vízfelülettel rendelkező tó varázslatos környezetben, egy erdők ölelte tisztáson fekszik, egyben az Őrségi Nemzeti Park területét képezi, melynek tanösvényei és turistaútjai is a közelben futnak össze.

A tó - mely a vad ásta kifejezésből származó nevét annak köszönheti, hogy a környéken nagy számban előforduló rókák lyukakat ástak a patak mentén - két különálló tórészt foglal magában, melyek közül az alsó tó alkalmas a strandolásra, ahol a keleti, mélyebb részekkel ellentétben a nyugati terület tagoltabb, sőt, itt egy kis öblöt is találhatsz. Az eredetileg völgyzárógátas víztározó - mely az azonos nevű patak felduzzasztásával keletkezett a 20. század elején - az őt tápláló 12 pataknak köszönheti nyáron is hűs, egyedülállóan kristálytiszta vizét, népszerűségét pedig talán annak is, hogy történetében is megmutatkozik az őrségi ember különleges jelleme.

A terület 1968-as rendbetételét ugyanis egy, a falu klubjában történt, az Őrség múltjáról, jelenéről és jövőjéről szóló beszélgetésnek köszönheti, mely összefogásra sarkallta a helyi lakosságot, akik közmunka keretében alakították mai formájára a tavat. Bár a Vadása-tó környékét az érintetlen természet jellemzi, a strandon büfé, a környéken pedig kemping és kiadó szobák is találhatóak.

Egy igazi hegyvidéki fürdőhely: Arlói-tó

Az Egertől mintegy 40 kilométerre, a Mátrától pedig északkeletre, a Tarnavidék Tájvédelmi Körzet területén elhelyezkedő Arlói-tó a múlt századi bányaművelés során bekövetkezett külszíni suvadás - ezért is hívják gyakran arlói suvadásnak -, vagyis hegycsuszamlás, illetve azt követően a homokkő hegycsúcs kettéválása és patakvölgybe csúszása következtében jött létre.

Annak ellenére, hogy a táj megőrizte érintetlen és vadregényes jellegét, a tó a vízparti párás, illetve a gyógyhatású - többek között allergia és légzőszervi problémák esetén is javasolják a hely meglátogatását - hegyi levegő miatt európai hírnévre tett szert.

A nagyrészt fenyőerdőkkel, emellett azonban bungalókkal, kempingekkel és hétvégi házakkal körülvett varázslatos hegyvidéki tó nyáron a helyiek és a messziről érkező, illetve a hegyekben túrázó vándorok körében is igen népszerű, legyenek bár a fürdőzés vagy épp a pecázás szerelmesei. Ha több napot is eltöltenél a környéken, érdemes bevenned a számos védett növény- és állatfajnak otthont adó Gyepesvölgyet, valamint megtekintened Arló híres négyszáz éves templomát. A tó egyébiránt a község központjától mintegy egy kilométerre, délkeleti irányban fekszik.

Csobbanás a borok hazájában: Dorgói-tó

A találóan Bortónak is nevezett Dorgói-tó hűs vizét a Tokaj-Hegyalja kapujában, Mád, Mezőzombor és Bodrogkeresztúr háromszögében, a szőlőtáblákkal borított hegyek által közrefogott Dorgó-völgyben találhatod meg, ha Szerencs és Tokaj között a 37-es főútvonal mentén haladsz. A tó a Harcsakút-forrás vizének felduzzasztása által jött létre - a forrásvíz révén még a legnagyobb nyári kánikulában is kellemesen hűs marad -, a Bortó nevet pedig többek között annak is köszönheti, hogy a 20. század középső évtizedeitől kezdve vizét a szőlők öntözésére használták.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A horgászásra és fürdőzésre egyaránt alkalmas tó kiépített és nagy fákkal szegélyezett strandjának bejáratát a nádfedeles, strandszezonban vendéglátóhelyként is üzemelő apró épületről könnyedén felismerheted. Ha pedig úgy döntöttél, hogy a hazaindulás helyett a tóparti pihenés tökéletes lezárásaként inkább a helyi pincék ízeit vagy épp a közeli hegyekben, erdőkben tett kirándulásokat választod, a tó mellett kiépített üdülőtelep ideális választás lesz éjszakára.

Ezt is szeretjük