14 gyöngyszem falu távol a világtól
Ha nyugalomra és értékekre szomjazol, keresd fel ezeket a falvakat!

Dia

 	Jósvafő 	A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található falu az Aggteleki Nemzeti Park központi települése, ahol mindent megtalálsz, ami egy tökéletes kiránduláshoz kell, legyen az a vendégszeretet, a népművészet vagy épp a karsztforrások, víznyelők, sziklás, erdőkkel borított hegyoldalak látványa. 	Kapcsolódó cikk: 	8 magyar hely, ahol nincs térerő »

Jósvafő

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található falu az Aggteleki Nemzeti Park központi települése, ahol mindent megtalálsz, ami egy tökéletes kiránduláshoz kell, legyen az a vendégszeretet, a népművészet vagy épp a karsztforrások, víznyelők, sziklás, erdőkkel borított hegyoldalak látványa.

Kapcsolódó cikk:
8 magyar hely, ahol nincs térerő »

Fotó: www.orszagalbum.hu, gjulia

Dia

 	Szalafő 	Az ország egyik legszebb vidékének számító Őrség talán legmegkapóbb falva Szalafő, melynek településszerkezete a mai napig megmaradt, így a legarchaikusabb falvak között tartják számon. A nyolc dombra épült Szalafő kihagyhatatlan része Pityerszer, a híres szabadtéri néprajzi múzeum. 	 

Szalafő

Az ország egyik legszebb vidékének számító Őrség talán legmegkapóbb falva Szalafő, melynek településszerkezete a mai napig megmaradt, így a legarchaikusabb falvak között tartják számon. A nyolc dombra épült Szalafő kihagyhatatlan része Pityerszer, a híres szabadtéri néprajzi múzeum.
 

Fotó: www.orszagalbum.hu, CIX688

Dia

 	Zengővárkony 	A Pécsvárad szomszédságában található, festői fekvésű falu népművészeti, környékét tekintve pedig természeti értékekben is gazdag, emellett valódi kuriózummal várja az idelátogatókat. Itt található ugyanis a híres Míves Tojás Gyűjtemény, melyben gondosan megmunkált és díszített fürj-, liba- és strucctojások is helyet kaptak. 	Kapcsolódó cikk: 	A legviccesebb magyar falunevek »

Zengővárkony

A Pécsvárad szomszédságában található, festői fekvésű falu népművészeti, környékét tekintve pedig természeti értékekben is gazdag, emellett valódi kuriózummal várja az idelátogatókat. Itt található ugyanis a híres Míves Tojás Gyűjtemény, melyben gondosan megmunkált és díszített fürj-, liba- és strucctojások is helyet kaptak.

Kapcsolódó cikk:
A legviccesebb magyar falunevek »

Fotó: www.orszagalbum.hu, lexi13

Dia

 	Magyarpolány 	A szépen helyreállított, eredeti házakban bővelkedő falu az Europa Nostra-díjat is kiérdemelte - csaknem 100 háza élvez védettséget. A település büszkeségét kálváriadombjának híres műemlék-stációi jelentik, melyeket mindenképp járj végig, ha a fájdalmas Szűznek szentelt templomot is meg akarod csodálni. Érdemes pünkösdkor idelátogatni, ekkor tartják ugyanis a határokon túl is ismert Polányi Passiót. 	 

Magyarpolány

A szépen helyreállított, eredeti házakban bővelkedő falu az Europa Nostra-díjat is kiérdemelte - csaknem 100 háza élvez védettséget. A település büszkeségét kálváriadombjának híres műemlék-stációi jelentik, melyeket mindenképp járj végig, ha a fájdalmas Szűznek szentelt templomot is meg akarod csodálni. Érdemes pünkösdkor idelátogatni, ekkor tartják ugyanis a határokon túl is ismert Polányi Passiót.
 

Fotó: www.orszagalbum.hu, gilmur

Dia

 	Szenna 	A Somogy megyei kis falut csendje és békéje miatt is érdemes felkeresni, ám leginkább különleges szabadtéri néprajzi gyűjteményéről híres. Nem csak az országban, de valószínűleg a világban is egyedülállónak számít, nem véletlen, hogy Europa Nostra-díjjal tüntették ki. 	Kapcsolódó címke: 	Falusi turizmus »

Szenna

A Somogy megyei kis falut csendje és békéje miatt is érdemes felkeresni, ám leginkább különleges szabadtéri néprajzi gyűjteményéről híres. Nem csak az országban, de valószínűleg a világban is egyedülállónak számít, nem véletlen, hogy Europa Nostra-díjjal tüntették ki.

Kapcsolódó címke:
Falusi turizmus »

Fotó: www.orszagalbum.hu, uzsuzsi

Dia

 	Noszvaj 	Az Egertől 12 kilométerre található festői kis faluba, Noszvajba leginkább 18. századi kastélya, a De La Motte-kastély miatt látogatnak el a francia romantika iránt rajongó kirándulók. A település emellett népművészeti értékeiről, nem utolsósorban pedig gasztronómiai különlegességeiről is ismert. 	 

Noszvaj

Az Egertől 12 kilométerre található festői kis faluba, Noszvajba leginkább 18. századi kastélya, a De La Motte-kastély miatt látogatnak el a francia romantika iránt rajongó kirándulók. A település emellett népművészeti értékeiről, nem utolsósorban pedig gasztronómiai különlegességeiről is ismert.
 

Fotó: www.orszagalbum.hu, Kittybaby

Dia

 	Dörgicse 	A tyúkhúsleveséről is ismert Balaton-felvidéki falut halászok alapították, erre utal neve is, amit a dörgécse nevű hal ihletett. A szőlőhegyek bebarangolása után a település román kori romtemplomait is érdemes megcsodálni, emellett pedig mindenképp kóstold meg a híres dörgicsei bort is. 	Kapcsolódó cikk: 	Ebben a faluban élnek a leggazdagabb magyarok »

Dörgicse

A tyúkhúsleveséről is ismert Balaton-felvidéki falut halászok alapították, erre utal neve is, amit a dörgécse nevű hal ihletett. A szőlőhegyek bebarangolása után a település román kori romtemplomait is érdemes megcsodálni, emellett pedig mindenképp kóstold meg a híres dörgicsei bort is.

Kapcsolódó cikk:
Ebben a faluban élnek a leggazdagabb magyarok »

Fotó: www.orszagalbum.hu, missmoon

Dia

 	Tiszaroff 	Az Árpád-kori település a falusi turizmus egyik legkedveltebb célpontja, mely nemcsak csenddel ajándékoz meg, de a víz közelségét is élvezheted. Tegyél a Tisza mellett egy nagy sétát, emellett a környékbeli tanösvényeket is keresd fel, hisz a terület a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet része, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park által is védett. 	 

Tiszaroff

Az Árpád-kori település a falusi turizmus egyik legkedveltebb célpontja, mely nemcsak csenddel ajándékoz meg, de a víz közelségét is élvezheted. Tegyél a Tisza mellett egy nagy sétát, emellett a környékbeli tanösvényeket is keresd fel, hisz a terület a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet része, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park által is védett.
 

Fotó: www.orszagalbum.hu, Ványik Szilvia

Dia

 	Bakonybél 	Ha hosszú sétákra, erdőkre és a természet szépségeire vágysz, mindenképpen érdemes felkeresned Bakonybélt, mely az ország talán legrejtettebb helye. A betyárokon kívül a pogány magyar közösség - közöttük Koppány - is menedéknek használta, így a csodás túraútvonalak mellett a hely misztikus hangulatáért is megéri idelátogatni. 	 

Bakonybél

Ha hosszú sétákra, erdőkre és a természet szépségeire vágysz, mindenképpen érdemes felkeresned Bakonybélt, mely az ország talán legrejtettebb helye. A betyárokon kívül a pogány magyar közösség - közöttük Koppány - is menedéknek használta, így a csodás túraútvonalak mellett a hely misztikus hangulatáért is megéri idelátogatni.
 

Fotó: www.orszagalbum.hu, stuksza

Dia

	Gyöngyöspata	A Budapest és Eger között fekvő Gyöngyöspata a Mátra nyugati részének gyöngyszeme. A templomok és a háromlyukú híd mellett nézd meg a Jessze-fát is, amit egyedül itt találsz meg az országban. A barokk műemlék Jézus családfáját jeleníti meg.	Kapcsolódó címke:	Falu »

Gyöngyöspata

A Budapest és Eger között fekvő Gyöngyöspata a Mátra nyugati részének gyöngyszeme. A templomok és a háromlyukú híd mellett nézd meg a Jessze-fát is, amit egyedül itt találsz meg az országban. A barokk műemlék Jézus családfáját jeleníti meg.

Kapcsolódó címke:
Falu »

Fotó: www.orszagalbum.hu, tulip

Dia

 	Szántód 	Az aprócska faluról már a Tihanyi Apátság Alapítólevele is megemlékezik, ennek ellenére fiatal település, nemrég szakadt el ugyanis Zamárditól. Az alig több mint 300 lelket számláló falu környékének legismertebb látnivalója Szántód-puszta, ahol egy több mint 30 épületből álló majorság jellegű műemlékegyüttest csodálhatsz meg. 	 

Szántód

Az aprócska faluról már a Tihanyi Apátság Alapítólevele is megemlékezik, ennek ellenére fiatal település, nemrég szakadt el ugyanis Zamárditól. Az alig több mint 300 lelket számláló falu környékének legismertebb látnivalója Szántód-puszta, ahol egy több mint 30 épületből álló majorság jellegű műemlékegyüttest csodálhatsz meg.
 

Fotó: www.orszagalbum.hu, Eastwood

Dia

 	Velem 	A természeti és kulturális értékekben gazdag települést Vas megyében, Szombathely és Kőszeg szomszédságában találod meg. Ha békére és csendre vágysz, emellett kedveled a hosszú sétákat, keresve sem találsz jobbat. Ha október környékén látogatsz ide, a híres gesztenyefesztiválról sem maradsz le. 	Kapcsolódó cikk: 	Elvarázsolt erdei szentélyek »

Velem

A természeti és kulturális értékekben gazdag települést Vas megyében, Szombathely és Kőszeg szomszédságában találod meg. Ha békére és csendre vágysz, emellett kedveled a hosszú sétákat, keresve sem találsz jobbat. Ha október környékén látogatsz ide, a híres gesztenyefesztiválról sem maradsz le.

Kapcsolódó cikk:
Elvarázsolt erdei szentélyek »

Fotó: www.orszagalbum.hu, Eastwood

Dia

 	Boldogkőváralja 	A Borsod megyében, a Hernád-folyó völgyében fekvő, történelmileg példátlanul gazdag kicsi faluban úgy érzed majd, mintha megállt volna körülötted az idő. Az ősi váráról nevezetes, világ zajától távoli helyen a történelmi látnivalókat, a kastélyt és az apró kápolnát mindenképp nézd meg. 	 

Boldogkőváralja

A Borsod megyében, a Hernád-folyó völgyében fekvő, történelmileg példátlanul gazdag kicsi faluban úgy érzed majd, mintha megállt volna körülötted az idő. Az ősi váráról nevezetes, világ zajától távoli helyen a történelmi látnivalókat, a kastélyt és az apró kápolnát mindenképp nézd meg.
 

Fotó: www.orszagalbum.hu, Hacker75

Dia

 	Hollókő 	A Világörökség részét képező, világhírű magyar falu észrevétlenül vált múzeumfaluvá ugyanis lakói máig az autentikus, régi épületekben élnek és dolgoznak, emellett hagyományaik megőrzésére is nagy hangsúlyt helyeznek. A falu látványossága mindemellett a fölötte magasodó, legendás vár. 	A képek az Országalbum.hu weboldalról származnak, akiknek ezúton is köszönjük a segítséget. 	 

Hollókő

A Világörökség részét képező, világhírű magyar falu észrevétlenül vált múzeumfaluvá ugyanis lakói máig az autentikus, régi épületekben élnek és dolgoznak, emellett hagyományaik megőrzésére is nagy hangsúlyt helyeznek. A falu látványossága mindemellett a fölötte magasodó, legendás vár.

A képek az Országalbum.hu weboldalról származnak, akiknek ezúton is köszönjük a segítséget.
 

Fotó: www.orszagalbum.hu, hajna
Ezt is szeretjük
Fotó: